!
Понеделник, 17 Юни 2024
16
март
 

Над 2,5 млн. лв. отделя Касата за резервен дейта център

Одобрени са нови критерии за лечение на 5q спинална мускулна атрофия и при наследствена фамилна амилоидоза с невропатия в извънболничната помощ

Сряда, 16 Март 2022 | 18:25:56


2 692 000 лв. отделя НЗОК за резервния център за данни от общо 5 млн. лв. за капиталови разходи. С тези средства ще бъдат купени компютри и хардуер. Отделно 263 000 лв. са предвид

2 692 000 лв. отделя НЗОК за резервния център за данни от общо 5 млн. лв. за капиталови разходи. С тези средства ще бъдат купени компютри и хардуер. Отделно 263 000 лв. са предвидени за придобиване на сгради, а 280 100 – за друго оборудване, машини и съоръжения. Това става ясно стенограмата на проведеното на 9 март заседание на Надзорния съвет на Касата, на което е представена инвестиционната програма.

„Най-голямото перо, което сме заложили е резервния център за данни. Вече има сключен договор с отразените искания от „Информационно осигуряване“ и останалите 4 институции“, казва управителят на Касата проф. Петко Салчев.

Той уточнява, че препоръката за резервен център е на ДАЕУ и „Информационно осигуряване“, тъй като данните в основния център се съхраняват на едно място. По изискванията на информационната сигурност резервният център, където се съхраняват останалите данни, ако нещо се случи, трябва да бъде на друго място.

По време на заседанието надзорниците са утвърдили и актуализирани Изисквания за две диагнози, включени в Списъка на заболяванията на НЗОК, за лечението на които се изисква експертиза, тъй като в тях са включени нови продукти. Единият продукт е за лечение на 5q спинална мускулна атрофия, а другият - при наследствена фамилна амилоидоза с невропатия в извънболничната помощ

„Имаме ново лекарство, което е два пъти по-скъпо от сегашната алтернатива, но липсва информация за ефективността и оценката на здравните технологии, което не ми дава достатъчно информация, на базата на която да взема решение“, коментира представителят на финансово министерство Естел Василева – Тодорова.

„Тук по същество приемаме критериите как ще се отпуска лечението. Лекарството в ПЛС се включва от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти“, пояснява председателят на Надзора Васил Пандов.

Надзорниците са коментирали и проведени срещи за преговори по изготвяне на анекс към Национален рамков договор за медицинските дейности 2020 – 2022 г.

„Донякъде се постигна договореност за първичната медицинска помощ. В текстовите части нямаме проблеми с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Имаме една добавка, която трябва да направим във връзка с това от кога ще влязат формите на отчитане от 1 април и т.н., дигитализацията. В другата част в момента беше отложено разглеждането на капитацията, тъй като там е един от проблемите. В останалата част, където има цени и обеми на малки места има разминаване“, съобщава проф. Салчев.

Той допълва, че в МДД нямаме различия в мненията, а цената на PCR тестовете е намалена с 15 лв.

По отношение на разликата в заплащането на лечебните заведения от Районните здравноосигурителни каси, надзорниците коментират сигнали от РЗОК, в които се посочва, че имат разпределение не само на 1/12 от средномесечни разход за 2021 г.

„За някои лечебни заведения получените суми за януари и февруари са увеличени спрямо 1/12 от касовия отчет за 2021 г. във връзка с писмото на управителя до стойността за м. декември, тъй като има трето ниво на компетентност, лечебното заведение изпълнява дейности по майчино и детско здравеопазване. Аз не мога да разбера. Те всички изпълняват. Не се разбира това нови дейности ли са. Моето предложение е там, където има преразпределения, там, където се отклоняваме от принципа 1/12 от касовото изпълнение, Инспекторатът да направи проверка по какъв начин си правят преразпределението“, казва доц. Пандов.

По думите на проф. Салчев такова преразпределение има за 10 лечебни заведения, в които има разкрити нови дейности. Болниците са в Габрово, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Смолян и Стара Загора. 

Пълния текст на стенограмата може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YgKH


Всичко за коронавируса
Още новини
СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем
17.06.2024 17:25:38

СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем

„Въпреки че броят на антибактериалните агенти в клиничния процес се увеличи от 80 през 2021 ...

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести
17.06.2024 16:59:32

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив организира кампания за безплатни прегледи за кожн ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...