!
Сряда, 17 Април 2024
16
окт
 

Над 270 души си направиха безплатни изследвания за хепатит В и С в Кърджали

Вторник, 16 Октомври 2018 | 14:37:27


Над 270 души се изследваха за хепатит В и С по време на четвъртата безплатна акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе на 15 октомври 2018 г. в град Кърджали, съобщиха орга

Над 270 души се изследваха за хепатит В и С по време на четвъртата безплатна акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе на 15 октомври 2018 г. в град Кърджали, съобщиха организиторите от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“.

В рамките на инициативата, която продължи от 10 до 15 ч., бяха отчетени 7 положителни резултата за хепатит В – жена на 64 г. и 6-ма мъже на възраст 22, 40 (двама души), 41, 44 и 50 години, както и два положителни резултата за хепатит С – мъж на 39 г. и жена на 59 г.

Инициативата стартира с официално откриване, в което участие взеха г-жа Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание и народен представител от Кърджали, инж. Хасан Азис, кмет на Община Кърджали, г-н Никола Чанев, областен управител на област Кърджали, д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ – Кърджали, д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, д-р Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България и г-жа Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.

Председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева подчерта важността на ранната диагностика и скрининга, особено при такива сериозни заболявания като вирусните хепатити, които обикновено протичат безсимптомно. Тя сподели, че е лично ангажирана с проблема, тъй като има близък, който боледува от хепатит С. Именно затова тя призова гражданите на Кърджали, особено младите хора, да се възползват от предоставената възможност и да се изследват, като лично тя беше една от първите, които успяха да проверят своя хепатитен статус.

Инж. Хасан Азис, кмет на Община Кърджали, благодари на председателя на Народното събрание, че е патрон на подобна социалнозначима инициатива, каквато е скрининговата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”. Той подчерта, че като председател на Обществената коалиция за здраве е активно ангажиран в профилактиката на социалнозначимите заболявания, като припомни, че през 2014 и 2015 г. са провеждани кампании за изследване за хепатит В и С. Той също даде личен пример и се изследва за хепатит В и С.

Г-н Никола Чанев, областен управител на Област Кърджали, приветства организаторите и подчерта, че това е изключително важна кампания, защото превенцията е първата стъпка към справяне с това коварно заболяване. Така именно ще се постигне целта за елиминиране на хепатита до 2030 г. Той призова всички жители на областта да се присъединят към инициативата и също се изследва в мобилния кабинет.

Директорът на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев изнесе данни от опита на институцията по темата, според които през 2015 г. за областта са отчетени четирима заболели от вирусен хепатит В и трима от вирусен хепатит С. През лабораториите са преминали над 200 човека. Той подчерта, че рисковата група са хората над 45 години, като наблегна на факта, че след 1992 г. има спад на заболеваемостта от хепатит В, което се държи на задължителната ваксинация на новородените. Акцентира, че приоритет на РЗИ е именно ваксинопрофилактиката и сподели, че 96% от децата в областта са ваксинирани, което е висок процент за страната.

Д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, приветства инициативата и организаторите, като подчерта, че пациентите могат да носят вируса без да имат симптоматика и да го предават, което го прави много опасен.

Д-р Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България, изказа благодарността си към организаторите и специално към г-жа Караянчева, с подкрепата на която се реализира акцията на територията на град Кърджали. Той сподели, че е огромно постижение, че пациентите с хепатит С могат да бъдат излекувани напълно и че като представител на компания, която осигурява подобно лечение, за него е радост, че вижда подкрепа към подобни инициативи от страна на всички заинтересовани страни. Той подчерта, че на дневен ред стои въпросът за осигуряване на скрининг за населението.

След официалните приветствия и речи всички участници засвидетелстваха своята подкрепа в усилията за елиминиране на заболяването, като символично разрязаха „връзката с хепатита“ и дадоха старт на безплатните скринингови изследвания за гражданите на град Кърджали.

Акцията в Кърджали се провежда под личния патронаж на г-жа Цвета Караянчева и е четвъртата инициатива в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, с която се отбелязва Световният ден за борба с хепатита (28 юли) и която цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение. Инициативата се провежда с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Община Кърджали и Регионална здравна инспекция – Хасково.

Първата акция беше в Смолян на 23 юли 2018 г., като в рамките на 5 часа успяха да се изследват за хепатит В и С над 130 човека и се откриха 2 положителни резултата. Втората акция, която протече при изключителен интерес, беше в Шумен на 10 септември. В нея бяха изследвани 324 човека. Открити бяха 5 положителни резултата (три за хепатит В и два за хепатит С). Поради големия интерес към изследванията, организаторите продължиха акцията съвместно с РЗИ-Шумен, като дадоха възможност на още 120 човека да се изследват. На 10 октомври се проведе и акция в Стара Загора, в която се включиха 342 човека и се откриха 4 положителни резултата за хепатит В и 2 за хепатит С.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” ще приключи с акция в София в края на ноември, с която ще се отбележи и Европейската седмица за изследване за ХИВ/хепатит.

През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Czu3


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...