!
Неделя, 19 Май 2024
10
ян
1
 

Над 360 пъти са преливали кръв на 33-годишна жена, за да живее

Понеделник, 10 Януари 2022 | 14:11:37
1

33-годишната Мануела Михалева днес е жива благодарение на стотици анонимни кръводарители. Тя е една от пациентките на УМБАЛ Бургас с рядкото заболяване „таласемия майор" - тежка форма на анемия, при която болните загиват без редовно кръвопреливан

33-годишната Мануела Михалева днес е жива благодарение на стотици анонимни кръводарители. Тя е една от пациентките на УМБАЛ Бургас с рядкото заболяване „таласемия майор" - тежка форма на анемия, при която болните загиват без редовно кръвопреливане, съобщиха от лечебното заведение.

От 3-годишна Мануела е всеки месец в болницата, за да се подложи на поредната процедура. Изчислява, че й е преливана кръв над 360 пъти. И това ще продължи, докато е жива.

В Отделението по вътрешни болести с хематологичен профил в УМБАЛ Бургас Мануела идва за кръвопреливанията със своя приятелка, която е със същата диагноза. Таласемиците в Бургас са около 20-ина, като всички са млади – между 30 и 40-годишни. Районът ни е ендемичен за това заболяване – наричат таласемията „средиземноморска анемия", а климатът в Бургас е сходен със средиземноморския.  Заболяването е генетично и има риск да бъде унаследено, затова е необходимо младите двойки да си направят специфични изследвания, ако планират бременност.

Открили анемията й, когато като малко дете лежала в болница заради бронхопневмония. „Днес диагностиката е на по-високо ниво, болестта се открива доста по-рано", разказва Мануела. Тя е с кръвна група нулева отрицателна – изключително рядка, което прави намирането на редовни кръводарители сериозно изпитание. „На всички хора, които даряват кръв, искам да кажа едно голямо благодаря. Ние живеем благодарение на вас. Знам, че напоследък кръводарителите намаляват, но хората са съпричастни, когато видят други истински хора, които се нуждаят от кръвопреливане. Ето, има ни и сме истински", разказва тя и откровено споделя, че хората са далеч от този проблем, докато не ги засегне лично.

Мануела е член на Организацията на таласемиците в България, която обединява хората, живеещи с тази диагноза. Една от целите й е да просвещава обществото за заболяването, да информира хората и по този начин да увеличи и броя на доброволните кръводарители. „Казвали са ми, че има една жена, която дарява за мен, защото нейната кръвна група е най-подходяща. Не знам коя е и много искам да се запозная с нея", казва Мануела. Всички свои близки и познати агитира да станат редовни кръводарители и да не се притесняват от иглите – тя го преживява всеки месец.

„Търсенето на редовни кръводарители за Мануела е истинско предизвикателство, заради рядката й кръвна група. Има и още един пациент като нея, млад мъж. Дарителите с нулева отрицателна в Бургас са малко. При други кръвни групи намираме дарители по-лесно, но веднъж ни се наложи да търсим такъв с А-отрицателна група. Обадихме се на 40 души, които имаме в базата данни. От тях дойдоха само трима", разказа д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология – в което се осъществява кръводаряването.

Таласемиците се нуждаят от кръвопреливане всеки месец, в продължение на целия си живот. Всеки един от тях има нужда поне от 3-4 дарители месечно. Само за бургаските таласемици са необходими поне 720 редовни кръводарители на година, изчисляват в отделението.

Ако желаете да помогнете на Мануела, или на някой от нейните колеги по съдба, можете да го направите, като дарите кръв в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и да станете редовен доброволен кръводарител. Отделението работи с кръводарители всеки делничен ден от 7.40 до 14 ч.

Статистиката за миналата година показва, че повече от веднъж в УМБАЛ Бургас са дарили кръв над 4000 души. Всички дарители за 2021 са 7774 - с 50 повече от предходната година. От тях преобладават мъжете – те са близо 6900 души. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Xt2J

ПОЗИЦИЯ 10.01.2022 20:54:50

"Ние живеем благодарение на вас. Знам, че напоследък кръводарителите намаляват, но хората са съпричастни, когато видят други истински хора, които се нуждаят от кръвопреливане........" В МЕДИИТЕ ИЗТЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ, ЧЕ ДЪРЖАВНА ТЕЦ,ГОДИШНО, СТИМУЛИРАЛА С 5 МИЛИОНА ЛЕВА ФУТБОЛЕН ОТБОР, ЧИИТО РИТНИТОПКОВЦИ СЕ МРЪЩЕЛИ НА 18-20 000 ЛВ. ЗАПЛАТА, А ТРЕНЬОРЪТ СЕ ПАЗАРЯЛ ЗА 40 000 ЛВ!?!?!? ЗАЩО, ОСВЕН С БЛАГОДАРНОСТИ, С ТЕЗИ МИЛИОНИ НЕ СЕ СТИМУЛИРАТ КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ? А И ДОКТОРИТЕ БИВАТ ЗАЛЪГВАНИ С ЖАЛКИ 1000-1200 ЛВ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...