Неделя, 01 Ноември 2020
24
септ
 

Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ

Четвъртък, 24 Септември 2020 | 17:05:52


13,7 млн. лв. са отчетените разходи по бюджета на Здравното ведомство за предотвратяване разпространението на COVID-19 и лечението му. В това число влизат и близо 2,9 млн. лв. от дарения, сочи отчетът на ведомството от началото на епидемията у нас до 3

13,7 млн. лв. са отчетените разходи по бюджета на Здравното ведомство за предотвратяване разпространението на COVID-19 и лечението му. В това число влизат и близо 2,9 млн. лв. от дарения, сочи отчетът на ведомството от началото на епидемията у нас до 31 август.

Най-голям относителен дял от общия размер на отчетените разходи на касова основа имат разходите за издръжка, които са в размер на 10,1 млн. лв., или 73.7% от всички разходи. От тях 2,6 млн. лв. са от дарения.

От отчетените разходи за издръжка, с най-голям дял са разходите на Регионалните здравни инспекции към МЗ, в размер на близо 4,4 млн. лв., което представлява 43.2% от общите разходи за издръжка, следвано от разходите на Централно управление на Министерство на здравеопазването в размер на малко над 3 млн. лв., или 29.6% от общите разходи за издръжка.

Част от разходите за издръжка са изразходени за закупуване на медикаменти тестове за бърза диагностика на COVID-19, PCR тестове, лабораторни консумативи за извършване на тези тестове, както и за закупуване на лични предпазни средства за работниците и служителите работещи в системата на здравеопазването, сочи още отчетът на МЗ.

За закупуване на лекарствени продукти са усвоени 1,1 млн. лв.

От закупените лични защитни средства, 20 633 броя лични предпазни облекла на стойност 1,5 млн. лв. са закупени с предоставени дарения по специалната набирателна сметка за набиране на средства от дарения и помощи за подпомагане финансирането на дейности и мерки срещу разпространението на COVID-19 на територията на страната.

Разходите за придобиване на нефинансови активи са в размер на 760,5 хил. лв., което представлява 5,5 на сто от общите разходи за предотвратяване на разпространението на COVID-19 и лечението му. От тях 102,4 хил. лв. са от дарения.

Изразходените средства за закупуване на нефинансови активи са отчетени предимно в РЗИ и са използвани за закупуване на термокамери, системи за дезинфекция, автоклави и друга апаратура, свързана с мерките за разпространяване с Covid-19 и лечението му.

Разходите за персонал възлизат на близо 1,3 млн. лв. Най-голям относителен дял от тях са разходите за персонал на РЗИ, в размер на почти 1,2 млн. лв., което представлява приблизително 92% от общите разходи за персонал. Те включват средства за извънреден труд, осигуряване на дежурства в празнични дни и положен нощен труд.

Отчетени са разходи за субсидии в размер на 410 115 лв. Средствата са предоставени на лечебни заведения, като от тях 136 115 лв. с изрична воля на дарител от специалната дарителска сметка, открита за подпомагане финансирането и на дейности и мерки срещу разпространение и лечение на заболяването.

За подпомагане на лечебните заведения в условията на пандемия от коронавирус са предоставени целеви капиталови трансфери в общ размер на 1,1 млн. лв. Те са предоставени на столичната СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“, врачанската МБАЛ „Христо Ботев“, ямболската МБАЛ „Св. Пантелеймон“, старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и Видинската МБАЛ „Св. Петка“, става ясно още от отчета.

Разходите, отчетени по сметките за средства от ЕС, са в размер на близо 66,4 млн. лв., по два проекта. По първия – „Борба с COVID-19“, финансиран от ОП „Региони в растеж“, до 31 август са усвоени около 21 млн. лв. По втория пък – „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран от ОПРЧР, са усвоени 45,3 млн. лв., сочи отчетът на ведомството.

От него става ясно още, че към 31 август в дарителската сметка, свързана с коронакризата у нас, са постъпили 5,3 млн. лв., от които 1,3 млн. лв. с изрична воля на дарителя са предоставени на лечебните и здравни заведения за подпомагане в борбата и предотвратяването на пандемия от COVID-19.

От средствата, постъпили без изрична воля на дарител, по бюджетната сметка на Министерство на здравеопазването са преведени средства в размер на 3,5 млн. лв. От тях до момента са усвоени средства в размер на 1,5 млн. лв. за защитни облекла за многократна употреба. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FYyL


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина д-р Никола Пенчев
31.10.2020 20:01:33

Почина д-р Никола Пенчев

Вчера, 30 октомври, на 74-годишна възраст, е починал д-р Никола Пенчев, дългогодишен управит ...

Министърът: Болница, която иска да се опази
31.10.2020 19:11:21

Министърът: Болница, която иска да се опази "чиста" от COVID, повече няма да работи с НЗОК

Мениджъри на болници упорито се опитват да си ги опазят "чист" от COVID , но ня ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...