Понеделник, 01 Юни 2020
09
апр
 

Проф. д-р Румен Пандев:

Над 90% се увеличи тиреоидният карцином за последното десетилетие

Вторник, 09 Април 2019 | 16:40:14


По инициатива на Българското дружество по ендокринология и първата в България онлайн платформа за социалнозначими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) на 10 и 11 май

По инициатива на Българското дружество по ендокринология и първата в България онлайн платформа за социалнозначими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) на 10 и 11 май 2019 г. в Централния военен клуб в София ще се проведе Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. Ето какво сподели за тази първа по рода си конференция изтъкнатият ендокринен хирург проф. д-р Румен Пандев.

- На какво ниво са ендокринолозите и ендокринните хирурзи в България спрямо Европа и света?

- Българската медицинска общност е на сравнително добро ниво. Това, което пречи на нас, специалистите, занимаващи се с ендокринни тумори, е болестта на цялата ни здравна система: голямата административна тежест, неадекватно финансиран здравен продукт, липса на квалифициран персонал. А това генерира през последните десетилетия в българското здравеопазване високи обороти, ниска ефективност и повсеместна хоспитализация на пациентите.

- В рамките на конференцията в България ще бъде създаден

Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори (Southeastern European Club Of Endocrine Tumors - Secet). Каква е целта на неговото учредяване?

- Целта на този клуб е подобряване качеството на живот на пациентите с ендокринни тумори чрез мултидисциплинарен подход в диагностиката, лечението, рехабилитацията и социалната интеграция. За нас като специалисти това е признание. Понастоящем в България от няколко години е формирана единствената в Европа група от неоперирани пациенти с тиреоиден карцином с нисък риск (n=55), които са само под активно наблюдение. Тази неинвазивна тенденция (Follow-up vеrsus Treatment) произхожда от университетски центрове в Япония и отразява съвременния подход при неагресивни ендокринни тумори.

Желаем да излезем от рамката на чисто„научна организация”,а в днешният глобален свят да преследваме по-активно, нестандартно взаимодействие между лекар, пациент, треньор, рехабилитатор и т.н.Ето защо палитрата на участниците включва не само лекари ендокринолози, ендокринни хирурзи, нуклеарни медици, патолози, специалисти по образна диагностика, но пациенти и пациентски организации и преподаватели от Национална спортна академия.

- С какви постижения може да се похвалите от собствения си оперативен опит? Споделете някои от трудните си случаи.

В България досега сме въвели всички съвременни методики при оперативно и миниинвазивно лечение на тумори на щитовидната жлеза. През 2002 г. въведохме миниинвазивната отворена тиреоидектомия, при която операцията се извършва през разрез на кожата с големина 20 – 25 мм. През 2005 г. – миниинвазивната видеоасистирана тиреоидектомия през миниразрез на кожата с големина 20 – 25 мм, като за визуализация на структурите се изпозва ендоскоп. През 2014 г. въведохме интраоперативния невромониторинг на гласовите нерви, а на 23 февруари 2018 г., съвместно с проф. Джанлоренцо Диониджи и проф. Озер Макай, извършихме първата у нас трансорална ендоскопска тиреоидектомия и паратиреоидектомия. При тази методика през устната кухина ендоскопски се отстранява тиреоидеята, като се използва вестибуларен достъп, т.е. се минава от вътрешната страна на долната устна. Пациентката, която бе оперирана тогава, е на 27 г. от Скопие. Оперативната намеса беше предизвикателство за екипа от медицинска гледна точка,тъй като болната страда едновременно от две ендокринни заболявания – нодозна гуша с горещ хиперфункциониращ възел и аденом на паращитовидна жлеза, водещ до първичен хиперпаратиреоидизъм. Заболяването е причинено от свръхпроизводството на паратхормон (заради аденома), което води до намаляване количеството на калция в костите и повишаване нивото му в кръвта и урината. Така, от една страна, костите стават лесно чупливи при най-малка травма, а от друга, се получава двустранна нефролитиаза – множество камъни в бъбреците. Някои пациенти развиват костни тумори и деформация със сплескване на гръбначни прешлени, което може да доведе до парализа и инвалидизиране. В нашият случай пациентката е с много високи нива на паратхормона, на общия йонизиран калций в кръвта и с напреднала бъбречно-каменна болест. Ако не се премахне паратиреоидният тумор, за да се отстрани причината за образуването на камъни, болната може да стигне до хемодиализа. Хиперфункциониращият нодул на тиреоидеята е вероятната причините за проблемната й първа бременност. В световната практика са рядкост подобни комбинирани трансорални оперативни намеси, т.е. да се премахнат два различни ендокринни тумора – щитовиден и паращитовиден. Като се има предвид, че 25 – 30% от паратиреоидните аденоми могат да са разположени в медиастинума (гръдния кош) или зад хранопровода, операцията е рискова.

В момента пациентката е в отлично състояние, като липсват клинични оплаквания от страна на ендокринната система.

На 2 април 2019 г. в София при 38-годишна пациентка предприехме радиофреквентна аблация на голям токсичен аденом с размери 50х35 мм, разположен в десен тиреоиден лоб. Това е методика, при която реално в шията има само едно убождане и електродът, който влиза в щитовидната жлеза, изгаря възела. Пациентите по правило могат да си тръгнат същия или на следващия ден от болницата.

- Какво все още е проблем при лечението на българските пациенти с болести на щитовидната и паращитовидната жлеза?

- Проблемите са сходни с проблемите на другите пациенти у нас.Неефективният и слабо финансиран здравен продукт, големият брой болнични заведения, многобройната неефективна здравна администрация и хроничната липса на персонал са основна причина в диагностиката и лечението на ендокринните тумори да цари повече скорост и по-малко наука и прецизност. А съвременната медицина има бъдеще единствено ако се базира на доказателства. Колкото по-скоро го разберем, толкова по-вероятно е да избегнем колапса на здравната система.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#91Y


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Попов: Наближаваме опашката на епидемията
01.06.2020 10:54:24

Доц. Попов: Наближаваме опашката на епидемията

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза в преда ...

Проф. Балтов: Днес изписваме последните пациенти с COVID и „Пирогов“ се връща към нормална работа
01.06.2020 10:10:26

Проф. Балтов: Днес изписваме последните пациенти с COVID и „Пирогов“ се връща към нормална работа

Забавянето на заплатите на работещите в УМБАЛСМ „Пирогов“ стана заради невъзможността ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...