!
Понеделник, 04 Декември 2023
09
февр
 

Над 99% от участниците на лекарствения ни пазар са свързани със системата за верификация

Едва 35-40% от опаковките лекарства у нас обаче се отписват

Сряда, 09 Февруари 2022 | 15:14:49


Над 99% от всички участници във веригата на лекарствоснабдяване са свързани с Българската система за верификация на лекарствата (БСВЛ) на третата година от влизането в сила на Делегирания регламент срещу фалшифицираните лекарства, който е задължителен

Над 99% от всички участници във веригата на лекарствоснабдяване са свързани с Българската система за верификация на лекарствата (БСВЛ) на третата година от влизането в сила на Делегирания регламент срещу фалшифицираните лекарства, който е задължителен за прилагане във всички страни членки на Европейския съюз. Това съобщават от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). „Постигането на висока свързаност на аптеките е от най-сериозните успехи на БОВЛ до момента: след като започнахме миналата година с 18% несвързани аптеки, проведохме серия активности и към края на 2021 година почти всички работещи аптеки и търговци на едро с лекарства са свързани със системата“, съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на БОВЛ, по повод годишнината от въвеждането на Единната система за верификация на лекарствата в ЕС.

След 9 февруари 2019 г. всички опаковки на лекарства, отпускани с рецепта, се произвеждат с уникален идентификационен код и средство срещу подправяне. Целта е да се гарантират произходът и качеството на предписаните лекарства по цялата верига на лекарствоснабдяване. Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. Кодовете на произведените опаковки се регистрират от производителите в Европейския хъб и оттам се разпределят в националните системи. Всички български производители сериализират и качват данните за своите продукти в Европейския хъб.

Ролята на аптеките е да проверят и да дезактивират кода на опаковката при отпускане на лекарството към пациента. „Заедно с партньорите ни от Българския фармацевтичен съюз редовно информираме съсловието за развитието на проекта и за значението на верификацията на лекарствата като част от професионалния стандарт за добра фармацевтична практика. Нашето активно партньорство продължава и през тази година чрез обучителни семинари и други съвместни инициативи“, каза още Илиана Паунова.

Основен приоритет на БОВЛ през 2022 г. е да се увеличи активността на крайните потребители (аптеки, болнични аптеки и търговци на едро) за верифициране и отписване в системата при всяко отпускане на опаковка по лекарско предписание. Така ще бъде постигната в пълна степен основната цел на верификацията – защита на пациентите и потребителите чрез гарантиране на автентичността на лекарствените продукти. Целта е активността при крайните потребители да достигне до средните нива за Европа от 65%.

Активността при крайните потребители е показател, който се измерва с броя на отписаните опаковки, отнесен към общия обем на пазара. Въпреки големия брой транзакции - над 2,5 млн. верификации седмично, и постигнатото подобрение от 20%, този показател за България остава нисък. Едва 35–40% от опаковките се отписват, докато някои държави в Европа са постигнали 100% активност на аптеките.

През 2020 г. бяха приети промени в българското законодателство, свързани с верификацията на лекарствата, които определят задълженията на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването по отношение на верификацията, както и санкциите при неизпълнението им. Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина контролният орган за прилагане на нормативните изисквания е Изпълнителната агенция по лекарствата, определена е и ролята на БОВЛ да създаде и да управлява Националната система за верификация на лекарствата.

Висока оценка за работата на БОВЛ бе получена след одита от Европейската организация за верификация на лекарствата през октомври 2021 г. Обхватът на одита включва развитие, функциониране и сигурност на Националната система за верификация на лекарствата, оценка на ИТ доставчика, както и системата за управление на качеството на БОВЛ. Заключението на одита е, че Българската система за верификация на лекарствата отговаря на най-високите европейски изисквания за качество и сигурност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WTt7


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце
03.12.2023 10:27:26 Невена Попова

Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце

Д-р Калоян Дянков завършва средното си образование в Гимназия с преподаване на испански език ...

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)
03.12.2023 09:35:13

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)

49 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, едно о ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...