!
Неделя, 03 Декември 2023
25
септ
8
 

Проф. Илко Гетов:

Най-близкото предизвикателство пред фармацевтите е въвеждането на електронната верификация на лекарствата

Трябва да се даде законова възможност на аптеката да има макар и минимална надценка върху някои от лекарствата, за които й е забранено в момента, настоява Николай Костов

Вторник, 25 Септември 2018 | 17:03:01 Надежда Ненова
8

По повод Световния ден на фармацевтите, който се отбелязва днес, от Zdrave.net разговаряхме с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов и председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов за най-големит

По повод Световния ден на фармацевтите, който се отбелязва днес, от Zdrave.net разговаряхме с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов и председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов за най-големите предизвикателства в ресора. 

Най-близкото предизвикателство пред фармацевтите е въвеждането на електронната верификация на лекарствата. Това заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред Zdrave.net. От 9 февруари 2019 г. лекарствените продукти по лекарско предписание в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (с изключение на Италия и Гърция) ще се отпускат на пациенти само след задължителна електронна верификация. Всяка опаковка ще носи уникален идентификационен белег (двумерен матричен баркод) и ще бъде защитена срещу подправяне. „Това е нещо, по което ние досега не сме работили,  а до тази дата всеки фармацевт и всяка аптека трябва да бъде готова“, каза проф. Гетов.

По думите му не по-малко предизвикателство пред фармацевтите ще е въвеждането на електронното здравеопазване, тъй като последният анонс е, че след Нова година вече ще имаме електронна рецепта. „Третото нещо е спазването на добрата фармацевтична практика, продължаващото обучение, всички модерни неща, които на Запад фармацевтите от много години практикуват – допълнителни услуги, предоставяне на информация, проследяване на резултати от терапията на пациента, противогрипни ваксини и какво ли още не, от което ние сме много далече и изискват промяна в закона с цел да могат да случват и в България“, каза още проф. Гетов.  

„Много са предизвикателствата пред аптеките към днешния ден, но на първо място е предизвикателство работата със Здравната каса. Това все повече се превръща в социална дейност и по-малко в бизнес. Същевременно се влага огромен труд в съхранението, обработката и изписването на тези медикаменти, което изключително оскъпява работата със Здравната каса. НЗОК все повече предизвиква загуби на аптеките, затова повечето от тях се опитват да съществуват, като упражняват нехарактерна за тях дейност – продажба на козметика, на групи изделия, които са индиректно свързани с работата, но им помагат да съществуват“, каза пред Zdrave.net пък председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Според Николай Костов решението е в допускането на надценка за реимбурсираните лекарства. „На първо място трябва да се даде законова възможност на аптеката да има макар и минимална надценка върху някои от лекарствата, за които й е забранено в момента. Това може да са 3-5%, само колкото да не се генерира загуба. Надценката е смисълът на съществуването на аптеката, чрез нея се плаща трудът на хората и всички разходи на аптеката. Реалните пазарни отношения са такива, че всеки трябва да получава заплащане за труда си“, каза той.

„Реимбурсираните лекарства са огромна част от дейността на повечето аптеки, особено на по-малките и особено в провинцията. При някои стига до 80% от оборота им работата с НЗОК, а близо 60% от оборота по НЗОК са скъпоструващи и напълно реимбурсирани лекарства, за които аптеката получава 2 лева за рецепта. Не на лекарство, а на рецепта. Затова няма денонощни аптеки в София, няма и да има. Затова няма и по селата аптеки. Никой не иска да работи без пари“, уточни Костов.

Проф. Гетов също изрази съмнение по отношение на намиране на решението за промяна в условията за продажба на реимбурсираните лекарства в аптеките. „Този въпрос го поставихме още през 2013 г. и Надзорния съвет на Касата има решение, че ще работи в тази посока, но на този етап няма нищо черно на бяло. Това е и една от причините хората да срещат по-големи трудности в намирането на лекарства, които са скъпи и 100% платени от Здравната каса, защото колегите нямат никакъв (грубо казано) интерес да работят с тези лекарства, защото глобите и санкциите са много големи, работата е много, а на практика заплащането е никакво. За 10 години таксата остава 2 лева, а на всичкото отгоре тя е с ДДС, което означава, че на практика аптеките връщат част от таксата в държавата. Това е подигравка с отговорността, с ангажимента и със социалната функция, която трябва да имат аптеките, особено в труднодостъпни, отдалечени и слабо населени места“, уточни проф. Гетов.

Той беше категоричен, че да се реши този проблем ще струва 7 млн. лв. от бюджета на НЗОК за лекарствата.

Проф. Гетов все пак подчерта, че през годините БФС е постигнал и сериозни завоевания – въвеждането на клиничната фармация, участието на фармацевтите в клинични изпитвания, предоставяне на електронни услуги, облекчаване на бизнеса по отношение на членството. „Всичко това показва, че съсловието е живо и се развива в правилната посока. Имаме покана от Световната федерация на фармацевтите да бъдем корпоративен член“, каза проф. Гетов. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wsty

Потърпевш 27.09.2018 01:12:27

Заповедните форми в рецептите са не от комунистическо, а от римско време!!! От преди повече от 2000 години е имало ред и е признато на лекарите да са лечителите, а на аптекарите е вменено да са прости магазинери изпълняващи точ в точ лекарските предписания в заповедна форма. Само и само в Булгаристан аптекарите се разпасаха, само произведоха се от магазинери в "медицински специалисти", наистина превърнаха сергиите си в "здравни заведения" - амбулатории, където престъпно се развихря диагностична, лабораторна и лечебна дейност и то дори не от магистър-фармацевти, а от всякаква сволоч - дрогеристи, студенти, мед. сестри... Крайно време е Здравната реформа и тук да сложи ред! Никакво, ама никакво, лекарство да не се продава без лекарско предписание - рецепта! Един магистър-фармацевт една аптека! Във всяка аптека магистър-фармацевт на пълен работен ден! Обществена тайна е, че сега един магистър-фармацевт си е дал дипломата на 5-6 места, а вместо него бачкат и докторуват престъпно - студенти, сестрички или хванати от улицата хлапетии. Е,гати медицинските специалисти, че и консултанти?! Бил съм на доста места по света и такова чудо не съм видял - аптекар да докторува или да си позволи да коригира предписанието на лекар?! Не си го и помисля, камо ли да го извърши! Ще му се види тесен светът! В България Лекарският съюз наистина е импотентен, фармацевтите явно си имат лобита на всички нива и скоро нещата няма да се променят, освен ако Евросъюзът не наложи и в тази сфера своите норми и правила. Да не забравяме,че за здравето на българина се грижат и още много други лечители - врачки, баячки, гледачки, екстра сенси, хомеопати, магове, леещите куршум или восък, иглотерапевти..... Голяма е блъсканицата, но все пак фармацевтите са захапали, може би, най-голямата част от баницата "Пазар на медицинските услуги" и лесно няма да отпуснат от своя дял. Докторите "ряпа да ядат"!

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ 25.09.2018 22:25:33

В белите държави на фармацевта и през ум не му минава да се изживява, като доктор! Веднага ще го постигне гръм небесен - жестоки глоби, лишаване от права, затвор, лишаване от лиценз са фарма веригата... Но в белите държави законодателството и съсловните организации на лекарите не са импотентни, като нашия БЛС, а борбено защитават интересите на гилдията и пациентите и не позволяват на самозвани лечители/фармацевти, гледачки, баячки.../ да злоупотребяват с доверието на болния човек!!!

Фармацевт 26.09.2018 16:18:00

Все от низините ще си останеш.....

ПАЦИЕНТ 25.09.2018 22:13:50

Фарма мафията да не циври! Аптеките са през 20 метра, което говори,че бизнесът процъфтява! Нямат насищане! Иззеха дейността и на докторите превръщайки аптеките в амбулатории! А трябва да са прости продавачи на лекарства изпълнявайки на докторите рецептите изписани в заповедна форма - Recipe/вземи/, D/.дай/, Signa/означи/! Защо БЛС спи срещу домогванията на фармацевтите да се изживяват, като доктори ????

Elf 26.09.2018 09:27:14

Zashtoto sa komunistichesli UROD.Organizacia za podtiskane na rodenite svobodni.Te ako biaha zagrijeni parvo stiaha da povdignat vaprosa KOLKO AGENTI I HOMOSI IMA V LEKARSKATA GILDIA.Provesiata e silno feminizirana i e dosta lezbo.

Пациент 25.09.2018 23:46:46

Липсва ви комунизма със заповедите форми.Дето пациента може да си купи само каквото вие искате. Ще продължи да ви липсва. Но що се оплаквате вие станахте по-големи търгаши и от аптекарите. Те поне го правят открито, докато вие сте лицемери.

Потърпевш 27.09.2018 01:03:23

Заповедните форми в рецептите са не от комунистическо, а от римско време!!! От преди повече от 2000 години е имало ред и е признато на лекарите да са лечителите, а на аптекарите е вменено да са прости магазинери изпълняващи точ в точ лекарските предписания в заповедна форма. Само и само в Булгаристан аптекарите се разпасаха, само произведоха се от магазинери в "медицински специалисти", наистина превърнаха сергиите си в "здравни заведения" - амбулатории, където престъпно се развихря диагностична, лабораторна и лечебна дейност и то дори не от магистър-фармацевти, а от всякаква сволоч - дрогеристи, студенти, мед. сестри... Крайно време е Здравната реформа и тук да се сложи ред! Никакво, ама никакво, лекарство да не се продава без лекарско предписание - рецепта! Един магистър-фармацевт една аптека! Във всяка аптека магистър-фармацевт на пълен работен ден! Обществена тайна е, че сега един магистър-фармацевт си е дал дипломата на 5-6 места, а вместо него бачкат и докторуват престъпно - студенти, сестрички или хванати от улицата хлапетии. Е,гати медицинските специалисти, че и консултанти?! Бил съм на доста места по света и такова чудо не съм видял - аптекар да докторува или да си позволи да коригира предписанието на лекар?! Не си го и помисля, камо ли да го извърши! Ще му се види тесен светът! В България Лекарският съюз наистина е импотентен, фармацевтите явно си имат лобита на всички нива и скоро нещата няма да се променят, освен ако Евросъюзът не наложи и в тази сфера своите норми и правила. Да не забравяме,че за здравето на българина се грижат и още много други лечители - врачки, баячки, гледачки, екстра сенси, хомеопати, магове, леещите куршум или восък, иглотерапевти..... Голяма е блъсканицата, но все пак фармацевтите са захапали, може би, най-голямата част от баницата "Пазар на медицинските услуги" и лесно няма да отпуснат от своя дял. Докторите "ряпа да ядат"!

Гост 25.09.2018 20:12:41

Maznia


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце
03.12.2023 10:27:26 Невена Попова

Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце

Д-р Калоян Дянков завършва средното си образование в Гимназия с преподаване на испански език ...

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница
03.12.2023 09:35:13

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 49, сочат данните на Еди ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...