!
Сряда, 24 Април 2024
21
май
4
 

Най-малко 1000 операции годишно в структури от трето ниво изисква стандартът по хирургия

Петък, 21 Май 2021 | 15:53:29 Надежда Ненова
4

В съответствие с тежестта на патологията при първо ниво на компетентност е въведено изискване за най-малко трима лекари, от които най-малко един с придобита специалност „Хирургия“; за второ ниво на компетентност е въведено изискването за на

В съответствие с тежестта на патологията при първо ниво на компетентност е въведено изискване за най-малко трима лекари, от които най-малко един с придобита специалност „Хирургия“; за второ ниво на компетентност е въведено изискването за най-малко петима лекари, от които минимум трима лекари с придобита специалност. При трето ниво се изискват минимум осем лекари, от които поне четирима с придобита специалност по хирургия. Препоръчва се съотношението 1:2 между лекари и медицински сестри.

Това са част от изискванията за отделения и клиники от първо ниво, заложени в Медицинския стандарт „Хирургия“, който днес бе обнародван в „Държавен вестник“. 

Изискванията за персонал в операционна зона (зали, блок) определят за планова оперативна дейност задължителна дневна осигуреност от две операционни сестри на една операционна маса в рамките на един работен ден; задължително непрекъснато (на смени) осигуряване на операционна сестра на операционна маса при непрекъснат режим на работа с оказване на оперативна дейност на пациенти в състояние на спешност; осигуряване на операционна сестра „на разположение“ за повикване при спешни състояния. При необходимост по време на операция в операционната зала могат да работят едновременно две операционни сестри.

Броят на членовете на хирургичния екип се определя от обема и сложността на осъществяваната оперативна намеса. При операции с голям обем е възможно по искане на оператора да се формира втори хирургичен екип за едновременна работа в две оперативни полета, както и ползването на втора операционна сестра. В хирургичния екип могат да се включат като асистенти и лекари без призната специалност по хирургия. Не се допуска смяна на лекаря-оператор по време на операция освен по медицински показания или извънредни обстоятелства. Хирургът-оператор може да бъде заменен с по-опитен хирург-оператор в случаите, когато не може да се справи с възникнали интраоперативни проблеми или усложнения, застрашаващи живота на болния.

Количествени показатели за осъществяване на дейността в отделението/клиниката по хирургия първо ниво изискват най-малко 300 операции годишно, като 40% от тях трябва да са със „среден“ обем и сложност; използваемостта на леглата, както и оперативната активност не трябва да са по-ниски от 60%.

За отделението/клиниката по хирургия второ ниво се изискват най-малко 600 операции, като 50% от тях трябва да са с „голям“ и „среден“ обем и сложност, а за клиника трето ниво на компетентност най-малко 1000 операции, като 50% от тях трябва да са с „много голям“ и „голям“ обем и сложност. За специализираните/профилирани хирурически клиники/отделения в структурата на специализирани болници за активно лечение се изисква най-малко 500 операции годишно, като най-малко 50% от тях да са с „голям“ и „много голям“ обем и сложност, а използваемостта на леглата и оперативната активност не трябва да са по-ниски от 70%.

Сред общите индикатори са прегледа, който не трябва да трае по-малко от 20 минути, плановият прием да е до 2 часа. Средната продължителност на чакане на записан в листа за планов прием да е средно около 2-3 дни.

Пълния текст на медицински стандарт "Хирургия" може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CPbs

Гост 22.05.2021 00:39:04

Може би най сетне ще затворят тези заведения в които не лекуват, а само отхвърлят бройка пациенти и пътеки ,оставяйки пациентите на принципа на Дарвин за натуралната селекция,корумпирани до последния лекар работещ в тях !

Гост 21.05.2021 16:58:02

И този стандарт явно ше отиде на съд! По-интересно е кои експерти - лекари и други са го писали, за да си понесат съответната отговорност, ако съда го отхвърли пак! От друга страна в този стандарт никъде не виждаме заложени критерии за качество на болничната помощ, общовалидни в Евросюза като: процент на дълбка венозна тромбоза, процент на пациенти с падания, процент на пациенти с декубитални рани, процент на рехоспитализации, процент на 30-дневна смъртност след хоспитализация и т.н. ! Това са критерии, които никъде ги няма из българските стандарти! При реални 4 млн насленеи, обитаващо територията към момента, спорд данни на ЦРУ и МИ-тата, какви 1000 операции годишно искате господа псевдо-професори?! Така само стимулирате фалшификациите, където всяка пъпка ще се пише операция! Да не говорим, че няма изискване като това, че онко-операции на стомах, хранопровод или черен дроб/панкреас да се извършват само в клиники с мин9имум 50 операции годишно в предходните години! Ето това липсва на този пак идиотски стандарт и е крайно време писалите го да понесат отговорност!

Гост 21.05.2021 16:02:47

Стандартите са тъпотия. И 20 лекари да са, ако добрия хирург е в първо нисо компетентността там е по- висока.

Гост 23.05.2021 20:59:15

Абсолютно вярно.


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...