Неделя, 24 Септември 2023
21
май
4
 

Най-малко 1000 операции годишно в структури от трето ниво изисква стандартът по хирургия

Петък, 21 Май 2021 | 15:53:29 Надежда Ненова
4

В съответствие с тежестта на патологията при първо ниво на компетентност е въведено изискване за най-малко трима лекари, от които най-малко един с придобита специалност „Хирургия“; за второ ниво на компетентност е въведено изискването за на

В съответствие с тежестта на патологията при първо ниво на компетентност е въведено изискване за най-малко трима лекари, от които най-малко един с придобита специалност „Хирургия“; за второ ниво на компетентност е въведено изискването за най-малко петима лекари, от които минимум трима лекари с придобита специалност. При трето ниво се изискват минимум осем лекари, от които поне четирима с придобита специалност по хирургия. Препоръчва се съотношението 1:2 между лекари и медицински сестри.

Това са част от изискванията за отделения и клиники от първо ниво, заложени в Медицинския стандарт „Хирургия“, който днес бе обнародван в „Държавен вестник“. 

Изискванията за персонал в операционна зона (зали, блок) определят за планова оперативна дейност задължителна дневна осигуреност от две операционни сестри на една операционна маса в рамките на един работен ден; задължително непрекъснато (на смени) осигуряване на операционна сестра на операционна маса при непрекъснат режим на работа с оказване на оперативна дейност на пациенти в състояние на спешност; осигуряване на операционна сестра „на разположение“ за повикване при спешни състояния. При необходимост по време на операция в операционната зала могат да работят едновременно две операционни сестри.

Броят на членовете на хирургичния екип се определя от обема и сложността на осъществяваната оперативна намеса. При операции с голям обем е възможно по искане на оператора да се формира втори хирургичен екип за едновременна работа в две оперативни полета, както и ползването на втора операционна сестра. В хирургичния екип могат да се включат като асистенти и лекари без призната специалност по хирургия. Не се допуска смяна на лекаря-оператор по време на операция освен по медицински показания или извънредни обстоятелства. Хирургът-оператор може да бъде заменен с по-опитен хирург-оператор в случаите, когато не може да се справи с възникнали интраоперативни проблеми или усложнения, застрашаващи живота на болния.

Количествени показатели за осъществяване на дейността в отделението/клиниката по хирургия първо ниво изискват най-малко 300 операции годишно, като 40% от тях трябва да са със „среден“ обем и сложност; използваемостта на леглата, както и оперативната активност не трябва да са по-ниски от 60%.

За отделението/клиниката по хирургия второ ниво се изискват най-малко 600 операции, като 50% от тях трябва да са с „голям“ и „среден“ обем и сложност, а за клиника трето ниво на компетентност най-малко 1000 операции, като 50% от тях трябва да са с „много голям“ и „голям“ обем и сложност. За специализираните/профилирани хирурически клиники/отделения в структурата на специализирани болници за активно лечение се изисква най-малко 500 операции годишно, като най-малко 50% от тях да са с „голям“ и „много голям“ обем и сложност, а използваемостта на леглата и оперативната активност не трябва да са по-ниски от 70%.

Сред общите индикатори са прегледа, който не трябва да трае по-малко от 20 минути, плановият прием да е до 2 часа. Средната продължителност на чакане на записан в листа за планов прием да е средно около 2-3 дни.

Пълния текст на медицински стандарт "Хирургия" може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QCPW

Гост 22.05.2021 00:39:04

Може би най сетне ще затворят тези заведения в които не лекуват, а само отхвърлят бройка пациенти и пътеки ,оставяйки пациентите на принципа на Дарвин за натуралната селекция,корумпирани до последния лекар работещ в тях !

Гост 21.05.2021 16:58:02

И този стандарт явно ше отиде на съд! По-интересно е кои експерти - лекари и други са го писали, за да си понесат съответната отговорност, ако съда го отхвърли пак! От друга страна в този стандарт никъде не виждаме заложени критерии за качество на болничната помощ, общовалидни в Евросюза като: процент на дълбка венозна тромбоза, процент на пациенти с падания, процент на пациенти с декубитални рани, процент на рехоспитализации, процент на 30-дневна смъртност след хоспитализация и т.н. ! Това са критерии, които никъде ги няма из българските стандарти! При реални 4 млн насленеи, обитаващо територията към момента, спорд данни на ЦРУ и МИ-тата, какви 1000 операции годишно искате господа псевдо-професори?! Така само стимулирате фалшификациите, където всяка пъпка ще се пише операция! Да не говорим, че няма изискване като това, че онко-операции на стомах, хранопровод или черен дроб/панкреас да се извършват само в клиники с мин9имум 50 операции годишно в предходните години! Ето това липсва на този пак идиотски стандарт и е крайно време писалите го да понесат отговорност!

Гост 21.05.2021 16:02:47

Стандартите са тъпотия. И 20 лекари да са, ако добрия хирург е в първо нисо компетентността там е по- висока.

Гост 23.05.2021 20:59:15

Абсолютно вярно.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Теодора Делчева: Загрижеността, отзивчивостта и най-вече отговорността са от първостепенна важност в лекарската професия
24.09.2023 11:15:03 Невена Попова

Д-р Теодора Делчева: Загрижеността, отзивчивостта и най-вече отговорността са от първостепенна важност в лекарската професия

Д-р Теодора Делчева е възпитаник на МУ - София Завършва образованието си през 2022 г. От февр ...

Високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души годишно
24.09.2023 10:41:43

Високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души годишно

Всяка година високият холестерол причинява смъртта на 2.6 млн. души по света. Той е сред основнит ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...