Неделя, 20 Септември 2020
06
авг
3
 

Най-малко 25 000 случая на COVID в края на септември у нас прогнозира проф. Витанов

Четвъртък, 06 Август 2020 | 16:36:13
3

Теорията на игрите се използва в дейността по изчисляване на параметрите на коронавируса. Тя се използва частично при изчисляването на поведението на групи от хора. Това обясни пред БНР математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от екипа, и

Теорията на игрите се използва в дейността по изчисляване на параметрите на коронавируса. Тя се използва частично при изчисляването на поведението на групи от хора. Това обясни пред БНР математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от екипа, изготвящ математическите модели за развитието на пандемията от Covid-19 у нас.

„В България играта е малко по-сложна, защото има една група хора, които казват – вирус няма. При нас теорията на игрите е малко по-сложна“, отбеляза Витанов и предложи разглеждането на четири сценария според въпросната теория.

При първия се предполага, че изведнъж всички ще започнат да спазват мерките, както те се спазваха през март и април. „Никой не вярва на това, но този сценарий съществува и трябва да се сметне за пълнота“, уточни математикът и обясни, че резултатът при такъв сценарий би бил 11 500 заразени обща бройка в края на август и 13 500 в края на септември. „Както виждате, това нещо си изгърмя, както се очакваше. Съвсем в началото на август, съвсем в рамките на теорията на игрите, която казва, че тия милион и половина, които не спазват мерките, нямат никакъв мотив да ги спазват.“

Следващият сценарий е т.нар. „докторски сценарий“, защото докторите от Щаба много го обичат, посочи проф. Витанов. Този сценарий залага на около 14 000 в края на август и 20 000 в края на септември.

„Той още не е изгърмял, но ще видим и неговото изгърмяване. Защо? Защото той предполага, че около 300 хиляди от тези, които не спазват в момента мерките, ще започнат да ги спазват и поради тая причина броят на новите случаи ще се поограничи. Обаче теорията на игрите казва, че тия, дето не спазват мерките, за да си променят поведението, трябва да стане нещо. Това няма да стане. Ето защо аз смятам, че този сценарий също няма да се осъществи“, обясни математикът.

Най-вероятният сценарий според проф. Николай Витанов е за най-малко 16 000 случая в края на август и най-малко 25 000 в края на септември. Този сценарий според теорията на игрите се базира на предположението, че спазващите мерките ще продължат да ги спазват и обратното – онези, които не ги спазват, ще продължат да го правят. „Това е най-вероятният сценарий съгласно теорията на игрите“, изтъкна той.

В последния, четвърти сценарий, здравната система рухва. Според проф. Витанов той е много малко вероятен. „Това, което ние виждаме, е, че този сценарий не се е включил. Цифрите, числата са далеч, далеч от този сценарий“, увери математикът.

„Все още ситуацията е поносима, поради факта, че пандемията у нас беше хваната навреме. Винаги съм казвал, че трябва да държим гущерчето малко. Още не е станало годзила, но си расте. Бяхме отличници, в момента положението е поносимо, но ако продължава така, няма да бъде добре наесен“, смята проф. Николай Витанов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
W1t%

Гост 07.08.2020 14:23:56

Стига сте ни го пускали тоя ТУЛУП на квадрат. И за първолаците беше ясно, че 10000 ще бъдат достигнати до края на юли. Това е проста аритметика, а този го представя като нещо сложно. И изобщо господа от медиите, стиг сте си запълвали колоните с едни и същи галфони

Гост 07.08.2020 08:33:17

Toй,същият прогнозираше,че 10 000 ще бъдат през септември.Което са пореден път доказва,че математиката и медицината са несъвместими науки.Математиката е неприложима в медицината, защото в медицината 2+2 може да е 4,може да е 3,може да е 5.

Гост 06.08.2020 19:00:36

Смешник. Да ви имам математиците и аналитиците.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Още един лекар загуби битката с коронавируса
20.09.2020 09:32:13

Още един лекар загуби битката с коронавируса

Още един лекар почина, след като се е бил заразил с коронавирус. Началникът  на отде ...

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя
20.09.2020 09:04:13 Невена Попова

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя

Д-р Росица Кръстева e възпиканик на Медицинския университет в София. Има две придобити специа ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...