Четвъртък, 04 Март 2021
22
ян
1
 

Най-малко 450 операции годишно в структури от трето ниво изисква стандартът по неврохирургия

Над 50% от тях трябва да са с голям и много голям обем и сложност

Петък, 22 Януари 2021 | 13:48:05 Невена Попова
1

Най-малко 160 операции годишно трябва да се извършват в неврохирургични структури от второ ниво на компетентност, за трето ниво изискваният брой операции е не по-малко от 450 за година. Това е записано в

Най-малко 160 операции годишно трябва да се извършват в неврохирургични структури от второ ниво на компетентност, за трето ниво изискваният брой операции е не по-малко от 450 за година. Това е записано в Медицинския стандарт по неврохирургия, обнародван днес в „Държавен вестник“.

В него е посочено, че неврохирургичната нозология включва болести на черепа и гръбначния стълб, главния и гръбначен мозък, периферните нерви и нервните плексуси, но без да се ограничава само до тях, а в неврохирургията се обособяват 10 отделни специфични дейности: васкуларна (съдова) неврохирургия; ендоваскуларна неврохирургия; детска неврохирургия; ендоскопска неврохирургия (невроендоскопия); невротравматология; неврохирургия на мозъчните тумори (невроонкология); радиационна неврохирургия (радиохирургия); спинална (гръбначна) неврохирургия; функционална неврохирургия; и хирургия на периферните нерви.

В стандарта са дефинирани обемите дейност за първичната и специализираната извънболнична помощ, които, поради естеството на специалността, не са големи. Така например се посочва, че в кабинет по неврохирургия в специализирана извънболнична помощ, оборудван с неврохирургичен инструментариум, операционна маса, операционна лампа, превързочен материал, с условия за анестезия и за стерилизация, могат да се извършват амбулаторни операции с малък обем и сложност.

Стандартът разписва изискване болнична структура по неврохирургия да бъде разкрита в състава на многопрофилна или специализирана болница за активно лечение, като такива клиники и отделения могат да бъдат от второ или трето ниво на компетентност.

Отделение или клиника по неврохирургия с второ ниво на компетентност трябва да има не по-малко от 10 болнични легла, като броят разкрити болнични легла следва да бъде не по-малко от 10 за минимум 100 големи профилирани операции на година. Също така то трябва да разполага най-малко с две операционни зали – за асептични и за септични операции, а използването на рентгеново лъчение при извършването на операции изисква изградена лъчезащита в съответствие с нормативните изисквания. Една операционна зала трябва да се разкрива при разчет за 200 операции с голям обем и сложност и за 200 – 300 операции със среден обем и сложност годишно.

Ясно са дефинирани и количествените показатели за оценка на неврохирургичната дейност в неврохирургичните структури.

За второ ниво на компетентност използваемостта на леглата трябва да е не по-малко от 70% годишно, като над 50% от извършваните операции годишно да са с малък и среден обем и сложност. За трето ниво на компетентност използваемостта на леглата трябва да е не по-малко от 75% годишно, като над 50% от извършваните операции годишно са с голям и много голям обем и сложност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eEmj

Гост 22.01.2021 15:12:12

Тъпанарщина. Ако човек си смени местоработата той ще е съответно компетентен, некомпетентен, компетентен и т.н.според щата, а не според квалификацията и уменията си.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...