Четвъртък, 04 Март 2021
19
февр
6
 

Проф. Ангелов:

Най-същественият кадрови проблем в системата е малкият брой медицински сестри

Най-рано след 5 години ще има резултати от приоритизирането на професията

Петък, 19 Февруари 2021 | 17:41:37
6

Най-същественият проблем за човешките ресурси в здравеопазването в България е малкият брой медицински сестри, упражняващи професията си. Затова трябва да бъдат положени целенасочени усилия в създаването на условия за увеличаване броя на приеманите студ

Най-същественият проблем за човешките ресурси в здравеопазването в България е малкият брой медицински сестри, упражняващи професията си. Затова трябва да бъдат положени целенасочени усилия в създаването на условия за увеличаване броя на приеманите студенти по специалност „медицинска сестра“ и повишаване интереса на младите хора към придобиване на тази професионална квалификация.

Това казва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер кога се очакват реални резултати от предложение на бившия здравен министър Кирил Ананиев направлението „Здравни грижи“ да бъде включено в приоритетните професионални направления и добавянето му към Списъка професионалните направления и защитени специалности по Закона за висшето образование.

„Министерството на здравеопазването нееднократно е подчертавало, че подкрепя търсенето и създаването на възможности за стимулиране интереса към обучението по специалност „медицинска сестра“ чрез максимално облекчаване на финансовите условия за обучение на студентите по тази дефицитна, но изключително необходима специалност. В тази връзка с писмото от 9 юли 2020 г. МЗ поиска от Министерството на образованието и науката да бъде предвидена възможност професионално направление „Здравни грижи“ да бъде включено в приоритетните професионални направления и като такова да бъде добавено към Списъка на професионалните направления и защитените специалности. В резултат на направеното искане от 10 ноември 2020 г. професионално направление „Здравни грижи“ е включено в Списъка на приоритетните професионални направления“, разяснява министър Ангелов.

Той обаче подчертава, че тъй като обучението на медицинските специалисти е продължителен процес, резултати от предприетите действия за стимулиране на обучението по специалност „медицинска сестра“ могат да се очакват в средносрочен план - след 5-10 години, когато ще завършат студентите, приети през настоящата и следващите няколко учебни години. „Съответно мерките за преодоляването на техния недостиг следва да бъдат подлагани на периодична оценка и актуализация. Това ще гарантира устойчивост на провежданите политики предвид факта, че появата на очакваните резултати ще надхвърли рамките на един политически мандат, както и приемственост на дейностите и постоянен мониторинг на процесите“, казва министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ymhF

Камелия 21.02.2021 13:28:24

Проблемът е в ниското заплащане и вече доста напредналата пенсионна възраст на поне 40%от работещите.На работодателите,в т.ч.МЗ,така е удобно,защото пенсионерите са доволни и на ниски заплати.Качеството на работа обаче,не е на ниво-елементарна биология.А обявените 360лв.,дори не са към щатната заплата,за да не се повиши сумата на процент проужено време.Неофициално казаха че ще ги дават до април.И никакви анекси към ТД.Абе голямо говорене и на практика нищо!

Гост 20.02.2021 19:49:04

Не е този най-същесвеният кадрови проблем. Най-същественият е липсата на квалифицирани лекари, най-вече от определени медицински специалности, най-вече извън София, Пловдив, Варна и т. н.

Мира 20.02.2021 11:32:41

Проблема не е в броя на мед.сестрите, а в ниското заплащане.Гръмко оповестените 360 лева бонус е сума в която са включени осигуровките от работодателя.След приспаданетои им на фиша за РЗ сумата е 301лв.,което е дейстеителния бонус.Следват лични осигуровки и данък. Нетно се получават 239 лв.

Мутри вън ! 20.02.2021 08:24:06

Тъпанар ! Колкото и да увеличите броя на приеманите студенти, като ги назначат след това в някоя изпаднала болница с 700 лв. брутна заплата, едва ли ще изкарат и 2-3 месеца преди да хванат самолета за чужбина. Вообще направо ви се чудя, как ги измисляте такива тъпотии. Като нямаш топки да направиш тотална реформа в сектора, с ботокса и празните приказки единствено може да те возят като куфар в джипката на Тиквата !

Гост 20.02.2021 00:49:42

Новият Коце Маца

Гост 19.02.2021 18:20:48

и министри няма...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...