Вторник, 21 Май 2024
26
апр
25
 

Жени Начева:

Намалението на цените на медицинските изделия трябва да е за сметка на фирмите, не на пациентите

Четвъртък, 26 Април 2018 | 15:26:38 Полина Тодорова
25

„Ние считаме, че е напълно реалистично производителите и вносителите на този вид медицински изделия да намалят цените“. Това заяви зам.-здравния министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК  Жени Начева преди началото на заседание

„Ние считаме, че е напълно реалистично производителите и вносителите на този вид медицински изделия да намалят цените“. Това заяви зам.-здравния министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК  Жени Начева преди началото на заседанието на здравната комисия. Думите й бяха във връзка с случая на починала в „Св. Екатерина“ пациентка.

Сигнал до медиите за това бе изпратен от пациентски организации „Заедно с теб“, като в него се твърди, че жената е починала заради невъзможност да доплати медицинско изделие. По-късно стана ясно, че става въпрос за аортна клапа.

От „Св. Екатерина“ обаче заявиха, че пациентката е докарана в болницата в много тежко общо състояние и тъкмо това, а не медицинското изделие е причината за смъртта на жената.

Жени Начева поясни, че този вид изделия се прилагат в четири лечебни заведения – три държавни и едно частно. Тя подчерта, че всеки един случай, при който е прилагано изделието, може да бъде проверен и да се изясни дали се е налагало пациентите да доплащат. „Разчетите са направени така, че да може това намаление да не е за сметка на пациентите, а на фирмите“, поясни още Начева. Тя допълни, че конкретният случай, свързан с починалата в „Св. Екатерина“ пациентка ще бъде обект на проверка от Касата и резултатите се очакват утре. Начева допълни още, че според предварителна информация от директора на лечебното заведение пациентката е починала от тежко здравословно състояние, нямащо отношение към поставянето на клапата. Начева припомни още, че Надзорният съвет на НЗОК е приел списъка за медицинските изделия, но изтъкна, че при него няма регламент, такъв, какъвто съществува при лекарствата. Взета е най-ниска цена на изделието, като за база е използвана най-ниската цена в страните от ЕС или тази от проведените търгове в отделните болници.

Тя допълни, че всеки пациент може да се обърне към контролните органи, ако от него е искано доплащане за изделие. От думите й стана ясно още, че се обмисля по-регламентиран подход за определяне цените на изделията, който ще бъде част от готвения от здравния министър модел.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pvy2

aaa 28.04.2018 20:48:05

"Намалението на цените на медицинските изделия трябва да е за сметка на фирмите, не на пациентите"Пазарът е малък фирмите не могат да свалят цените и спират да внасят..И какво правим тогава???Нелегално от Турция или Румъния?Или плащаме висока цена..?Да не стане обаче както с лекарствата да има пак износ при натиск върху фирмите да свалят цените?И пак недостиг..Както каза един Герой "Икономията майка на мизерията"

Гост 28.04.2018 01:22:06

Черпете опит от Кюстендил - Ангелов и Златица потуллват срещу възнаграждение:)

Д-р Желев 27.04.2018 11:47:19

Този формуляр го има във всички КП където се слагат импланти със съответната графа за доплащане!!! Към ИЗ се прикрепят и следните документи, ставащи неразделна част от същата: ФОРМУЛЯР ЗА ВЛОЖЕНИ МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ (МИ), СТОЙНОСТТА НА КОИТО СЕ ЗАПЛАЩА ОТ НЗОК ИЗВЪН ЦЕНАТА НА КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА / АМБУЛАТОРНА ПРОЦЕДУРА Стойност доплатена от пациента

ортопед 26.04.2018 17:46:19

Не просто ще е хубаво да се осъществи една идея на Москов, която на него не му достигна време да реализира. Една държавна фирма търговец, която ще ги купува от производителя и ще ги продава на нормална надценка 25% а не като сега 400%. Да видим тогава как нашите алчни търговчетаще увиснат и ще молят някой да купи нещо. Това направи долу горе и Москов с ваксините но фарм. мафията се хвана за нормативната уредба, но при МИ няма разрешение за употреба, само трябва управленска воля.

Гост 26.04.2018 18:28:13

Ти трябва да си много куц ортопед за да се прехласваш пред комунето Москов с анадолските си далавери с ваксините. Сигурно си съучастник на Москов в далаверите с изнудване на западните фирми да продават евтино в резултат на което всички си дигнаха дисагите и България остана с 200 позиции на медикаменти липсващи на пазара последните 2 години . Ама ,че прости комуняги - евтино ,евтино , накрая дефицит.

ортопед 26.04.2018 19:03:38

Ами хубаво е да попрочетеш тук там, преди да коментираш. Тази практика я има в много страни от ЕС, които никога не са били комунистически. Даже в Англия им регулация на цените на МИ. Чети бе човек, чети.....

Гост 26.04.2018 18:32:09

Забравих да ти пиша ,че в USA медицинските изделия се ИЗПИСВАТ НА РЕЦЕПТА и се купуват в аптека .Ето ви лесен начин лекари да не доставят изделия. А защо лекари доставят изделия в България и са дистрибутори - защото простите комунета не им плащат труда и някои решават да изкарат някой лев с несвойствена търговия . Червените потници виждат ли колко е лошо да не заплащаш на лекаря за отговорната му професия .Сами управляващите са създали тези пробллеми - с пролетарския си тарикатлък

говедо лекар 26.04.2018 17:15:41

Простака винаги си остава простак. Консумативите са в аптеката и се калкулират по цени известни в цяла България това че на простака от 16:37:05 Не му е ясно не го прави по-малко простак

Гост 26.04.2018 17:21:54

В аптеките ли се калкулират слуховите апарати и инвалидните колички например.

Гост 26.04.2018 17:29:24

То / каквото и да е то/ седи в аптеката с цени в които са калкулирани рушветите и подкупите раздадени за да бъде изписвано масово .Как е възможно да има разлика от 30% в цената на едно и също изделие на един и същи производител в различни болници? Не 5 и не 10 % а една трета близо.Стига защитавахте търговците ,те се оправят много добре и без вашата защита.

риторинчо 26.04.2018 18:10:45

И защо се оправят много добре?! И защо си мислите/надявате, че някой полага усилия да не се оправят добре или пък да няма фрапиращи разлики в цената на едно и също изделие?!

Гост 26.04.2018 16:37:05

Стига ревахте за пустите му комисионни от фирмите.Всички плащаме скъпо и прескъпо лекарства и медицински издели защото в цената се калкулират проценти за лекарите които ги изписват и прилагат, проценти рушвети и за директорите на болници.А също се дават пари и на служителите от социалните служби за по безпроблемно издаване на разрешения за плащане.Въобще освен печалбата на фирмата търговец плащаме солидни суми и за посредниците .Това си е грабеж. При това наказуем .Нарича се подкуп.Да даваш на някого пари за да ти изписва лекарството или изделието .Затвор за цялата корумпирана пасмина.От най долното говедо лекар който за едната комисионна поставя много често на риск живота на пациента , през безкруполно наглите директори на болници ,та се стигне до собствениците на фирмите които са корумпирали цялото здравеопазване.

Гост 26.04.2018 18:21:18

Шебек ,нещо имена ,факти да посочиш или си поредната кака Сийка говореща теоретично защото чула нещо на женския пазар. Що не споменеш ,че тъпия ти Баце и Владко прибират 20 % ДДС от всички тези изделия преди да ръсиш в празното пространство обвинения без факти и доказателства .Много свикнахте да обвинявате и да замествате следствие , прокуратура и съд и да давате присъди просто така. Ако имаш факти и имена ги предай на съответните органи, ако не тия ги раазправяй на бабичките в блока моеже да спечелищ някой компот щото си общителен и ги забавляваш

Гост 26.04.2018 20:25:23

Абе не знам за женския пазар но знам какво обещават представителите на фирмите като дойдат в кабинета ми. Свидетел съм на платени презентации и конгреси .Да не говорим за това как в болницата изчезва един медикамент и на негово място идва по-скъп без да има медицинско основание за това.Свидетел съм на хвалби от фарма представители кой точно проф . или акад. ще им вкара боклукчивото лекарство в Позитивния списък.Айде не дейте да мислите че сме от Китай и не виждаме и не знаеме какви далавери се въртят в България.Да бях китайски лекар щях да знам да кражбите и далаверите как стават в Китай ,ама съм български лекар и пряко съм свидетел какви далавери и кражби стават в българското здравеопазване.

Някой 26.04.2018 23:08:33

Кои са тия представители бе. Аз от години не съм виждал адекватен медицински представител. Поне да си знаят продуктите дето представят. Още повече , че напоследък дори тефтери и календари не раздават, а камо ли спонсорства за конгреси и други такива. Метнат ти някоя гланцирана рекламна брошура и бегат. Ако ги питаш нещо дето не го пише в брошурата дават заето.

Гост 26.04.2018 16:14:59

Това зомби лъже на едро всичко ще е за сметка на лекарите и на сестрите Иначе е крадла и е арестувана като такава като беше шеф на НЗОК за финансови далавери

Гост 26.04.2018 20:27:32

Смятам и се надявам че ще е в полза на пациентите това което се прави.

Гост 26.04.2018 16:05:43

Уфсъ проста лично ти си виновна за смърта и а и навсички останали които се лекуват по твойта тъпа методика

Гост 26.04.2018 16:44:48

Absolutno tochno i chestno.Bravo,ve edin chesten chovek s Moral.Ostanalite :Znaete li kakvo e tova Moral ?

БЛС-Въоръжено Крило 26.04.2018 15:46:58

Тази лелка е типичен представител на овчата икономическа мисъл на ВИИ Карл Маркс. Московеца Пепи също така действаше келавия болшевик - да изнудим западният производител да продава под себестойността на продуклцията за благото на работническо-селската власт на другаря Тиквоний. Ще стане както с ваксините - никой няма да се яви на търговете на държавния изнудвач, а пациентите ще тряба да ходят в чужбина дда си купуват медицински изделия от Турция, Китай и Пакистан. Бравос другарки и другари , майка ви Партията би се гордяла с вас.

Гост 26.04.2018 20:29:00

Ако в себестойноста влизат подкупите и рушветите ,то си напълно прав

ортопед 26.04.2018 17:45:48

Не просто ще е хубаво да се осъществи една идея на Москов, която на него не му достигна време да реализира. Една държавна фирма търговец, която ще ги купува от производителя и ще ги продава на нормална надценка 25% а не като сега 400%. Да видим тогава как нашите алчни търговчетаще увиснат и ще молят някой да купи нещо. Това направи долу горе и Москов с ваксините но фарм. мафията се хвана за нормативната уредба, но при МИ няма разрешение за употреба, само трябва управленска воля.

Гост 26.04.2018 16:37:49

Тъп си като гъз

Някой 26.04.2018 23:12:14

Не обиждай гъзовете. Кажи Ортопед-това е достатъчно. Кво искаш от занаятчии.

Гост 26.04.2018 17:07:03

Упс имаме засегнат съветски галош. Удари един самогон , поле един бояръшник и се довлачи до леглото на твоята Дуся с тъпата и болшая жопа. Може и да ти мине


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...