!
Понеделник, 15 Юли 2024
18
май
11
 

БЛС: Чиновници от касата преразпределят парите за здраве

Направленията с 20% по-малко

Съсловието не изключва протест

Четвъртък, 18 Май 2017 | 11:16:39
11

Общопрактикуващи лекари от цялата страна сигнализират за недостатъчен брой направления и съобщават, че те са намалени средно с 20%. За проблема потвърдиха от ръководството на Българския лекарски съюз. От там изразиха и готовност за протестни действия з

Общопрактикуващи лекари от цялата страна сигнализират за недостатъчен брой направления и съобщават, че те са намалени средно с 20%. За проблема потвърдиха от ръководството на Българския лекарски съюз. От там изразиха и готовност за протестни действия заради преразпределението на средства в бюджета на НЗОК и пренасочването им основно за лекарства за сметка на извънболничната и болнична помощ. Проблемът ще бъде обсъден по време на днешното първо заседание на парламентарната здравна комисия.  

"Започваме отново да получаваме сведения от ДКЦ и общопрактикуващи лекари в страната за ограничаването на броя направления. В същото време касата отчита икономии“, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в ефира на телевизия „Европа“, като определени това за парадокс. „Защо българският пациент ще трябва да бъде отново принуждаван да иска от моите колеги – общопрактикуващи или специалисти в извънболничната помощ, направления и те с огромно неудобство да му отговарят отново "Няма", когато се отчитат икономии“, попита той.

Ръководството на съсловната организация настоява текстовете, залегнали в НРД 2017 и определените бюджети, да се следват стриктно.

„Здравната ни система е в крайно тежко състояние. Всичко поскъпва - ток, смет, вода, консумативи, а в лечебните заведения, не само че не се увеличават приходите, но и се правят икономии от така или иначе недостатъчните суми по договори с НЗОК. Не разбираме защо, когато сме постигнали договорености, които създават известна сигурност в системата, трябва да се внася хаос чрез въвеждане на мерки, които не са подложени на обсъждане и остават неразбрани от съсловието", категоричен бе д-р Грозев. 

Сигналите за проблемите с направленията са от цялата страна, посочи от своя страна заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. „Колегите съобщават, че само преди няколко дни, получавайки протоколите от НЗОК за това с какъв брой направления ще разполагат, с какви пари за изследвания ще разполагат, виждат, че те са намалени приблизително с 20%“, обясни тя пред БНР. Д-р Павлова изтъкна, че този проблем ще се отрази най-вече на пациентите, които няма да могат да получат нужните им консултации.

„По-важното е не това, че не достигат, а да кажем, че пари има, че лекарският съюз ги е договорил тези суми и те са в касата, но интересно защо касата ги икономисва“, категорична бе д-р Павлова. По думите й това, което се случва, е престъпно, защото се икономисва от здравето.

Тя допълни, че икономиите, които се реализират в извънболничната помощ, се равняват на точно тази сума, която трябва, за да се покрият 3%, договорени за увеличаване на дейността в болничната помощ и възлизат на 12 милиона за тримесечието.

„Парите, които БЛС е договорил за ПИМП, СИМП, болници и МДД, за да има в системата спокойствие, чиновниците от касата се опитват да ги преразпределят – спестявайки от извънболнична, за да ги насочат към болнична, а сумите за болнична да ги насочат за лекарства – всички ще бъдат ощетени. Отново ще има недоволни пациенти, ще има напрежение сред лекарите“, прогнозира д-р Павлова, като допълни, че чиновниците от касата се опитват да разрушат спокойствието в системата. Тя обясни, че до проблема се стига заради възможността средства от бюджета на НЗОК да се прехвърлят от перо в перо. „Ние подписвайки рамковия договор сме били в ролята на наивници, че това, което сме договорили, ще бъде спазено. Парите за извънболнична помощ не се дават, парите за болнична помощ, за изследвания не се дават“, заяви тя, като изтъкна, че в същото време има преразход при лекарствата. „Опитват се, икономисвайки от извънболнична помощ, леко да покрият в болниците, а парите, които са договорени за болниците от 137 милиона месечно, да бъдат пренасочени за лекарства“, подчерта тя, като беше категорична, че БЛС няма да позволи това да се случи. От думите й стана ясно, че се обсъжда и възможността за протест.

Все пак тя изтъкна, че преди това ще се водят разговори с новия надзорен съвет на НЗОК. Ако те не доведат до резултат обаче е напълно възможно да се стигне до протестни действия, отбеляза д-р Павлова.

Председателят  на здравната комисия д-р Даниела Дариткова заяви, че по-късно днес ще бъде изслушано ръководството на НЗОК по отношение на здравно-осигурителните плащания. „Ние знаем каква бюджетна рамка сме приели за 2017 г. – в нея имаше 222 милиона повече за здравноосигурителни плащания. За нас е озадачаващо как на петия месец от бюджетната година вече имаме дефицити“, посочи тя. „Ще изясним има ли и дефицит на нормативни правила, по които надзорният съвет управлява нашите пари за здраве“, допълни тя. Д-р Дариткова също коментира проблема с намалените средства за болниците, като посочи, че действително има сигнали от болнични директори за тяхното намаляване, но посочи, че въпросът също ще бъде обсъден на днешното заседание на комисията. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6WxN

24.05.2017 09:09:15

20% по-малко направления ------> 20% повече асфалт, другарки и другари!

willy 18.05.2017 22:26:23

Намален брой направления! За мен това е добра новина...

дежурен контрольор 18.05.2017 15:31:26

„Ще изясним има ли и дефицит на нормативни правила, по които надзорният съвет управлява нашите пари за здраве“. Дефицит няма, напротив. Правила бол, но дефектни! Но каквито нормотворците, такива и правилата, такива и прилагащите ги, такъв и резултата!

Един ОПЛ на 33 18.05.2017 13:45:30

Трогнат съм от интереса ти към скромната ми личност!

Един ОПЛ на 33 18.05.2017 13:36:32

Трогнат съм от интереса ти към скромната ми личност!

Един ОПЛ на 33 18.05.2017 13:33:38

Направленията за консултации въобще не са най-големият проблем! Трагедията е с изследванията! Какво като имам талони за консултации, като нямам тек лев за изследвания!

Гост 18.05.2017 12:55:36

По добре Павлова да мълчи и да се скрие. Нека не говори за неща, които не разбира и от името на хора, които не познава.

do OPL na 33 18.05.2017 12:18:51

Не си вече на 33сигурно си на 48, но това е без значение, най - сетне разбрахте че изследванията ви са лимитирани с пари, а талоните са бройка, България има най смешният бюджет за МДД - равен на оборота на голяма австрийска частна лаборатория по каса 9 австрийсите каси) и кажете ми как да имате пари за изследвания след като имате лимити и диабетиците ги изяждат както си искат, а цената на гликирания хемоглобин вместо 10 евро е 8 лева.

Помнещ 18.05.2017 11:44:32

Края на 2016 "..... Ако политическата криза в страната не води до неприемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), няма какво да ме притеснява....." Това коментира управителят на публичния фонд Глинка Комитов преди гласуването на Закон за бюджет на НЗОК за следващата година.

Elf 18.05.2017 11:34:00

Kogato bolnicite /osobenno chastnite -blizki do GERB/se spukvat da kradat bez realna rabota,DJ-pitata stradat.Petroff,,Limita ,, kato podupravitel go garantira.

Един ОПЛ на 33 18.05.2017 11:28:40

Направленията за консултации въобще не са най-големият проблем! Трагедията е с изследванията! Какво като имам талони за консултации, като нямам тек лев за изследвания!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...