!
Събота, 27 Юли 2024
12
септ
11
 

Напрежението в "Майчин дом" ескалира

Вторник, 12 Септември 2023 | 17:38:00
11

Конфликтът в „Майчин дом“ не е междуличностен конфликт, касае се за много сериозни нарушения. Това заяви не пресконференция днес анестезиологът д-р Елена Георгиева. Заедно със свои колеги тя изрази недоволство от начина на управление на леч

Конфликтът в „Майчин дом“ не е междуличностен конфликт, касае се за много сериозни нарушения. Това заяви не пресконференция днес анестезиологът д-р Елена Георгиева. Заедно със свои колеги тя изрази недоволство от начина на управление на лечебното заведение от страна на директора проф. Иван Костов и безразличието на Здравното министерство, което според тях не предприема необходимите действие.

„Сигналите срещу ръководството на болницата не са анонимни, а зад тях стоят имената на конкретни лекари“, каза д-р Георгиева и добави, че има риск за пациентите, които се лекуват в нея.

„Според министъра болницата е в отлично финансово състояние, но заплатата на директора е по-голяма от приходите на болницата. Като директор д-р Костов не може да има друг трудов договор. Той назначава д-р Диков и д-р Георгиев като управители на медицинския център и впоследствие те сключват безсрочни консултантски договори с него. Оказва се, че проф. Костов има и договор с „Шейново“. След проверка договорът беше преустановен, все едно нарушение не е съществувало. Всичките ни сигнали са публични и достъпни за медиите“, категорична бе д-р Георгиева.

По време на управлението на проф. Костов са заличени и премазани всички ценности и е въведена атмосфера на подозрителност и ревност, подхранвана от отвратителен микроклимат и нулева академичност, смятат медиците.

Д-р Мариана Пъневска беше категорична, че също е освободена извън всякакви академични правила. Тя попита защо академичният път на проф. Иван Костов е различен. „Д-р Костов никога не е бил асистент, интересно каква е докторантурата му. Неговите защити са в областта на социалната медицина, не акушерството и гинекологията“, допълни тя.

Д-р Пъневска каза, че е била в болницата по време на специализацията на д-р Иван Костов.

„Искахме да прекъснем правата му заради морални нарушения. Чие момче е проф. Костов и професор ли е наистина?“, попита тя.

Д-р Алан Начев също отправи критики към настоящото ръководство на болницата. По думите му има закрити отделения, а персоналът на болницата е намалял със 111 души.

„Коментарите за чудесното финансово състояние на болницата са смехотворни. Не оставяйте една светиня да бъде превърната в пустиня! Настояваме за ново ръководство, съставено от финансисти и специалисти“, призова д-р Начев.

Половината етажи в „Майчин дом“ изглеждат като след катастрофа, най-опитните хирурзи са лишени от роботизираната хирургия, а до нея са допускани определени лица без квалификация, казват лекарите. Директорът проф. Иван Костов през робота на болницата рекламира частната си практика, категорични са те.

По-късно през деня в „Майчин дом“ излязоха и други лекари, които се обявиха в защита на директора си.

„Откакто проф. Костов е в „Майчин дом“, той доведе със себе си екип от специалисти. Започнаха безкръвни операции. Смело мога да заявя, че проф. Костов е визионер, който чертае нови хоризонти“, заяви д-р Валентин Иванов, цитиран от „Фокус“.
Завеждащата Неонтологичната клиника проф. Боряна Слънчева пък коментира: „Не се чувствам никак приятно. Този личностен конфликт излезе извън рамките на добрия тон. Каква е целта на цялото мероприятие?“

Икономическият директор на „Майчин дом“ на свой ред заяви, че във възнаграждението на проф. Костов, което излиза в медиите, има допуснати грешки. „Посочените данни са неверни поради допусната техническа грешка“, каза той.

В отговор на упреците, отправени от лекарите, проф. Иван Костов изпрати позиция до медиите, в която отхвърля обвиненията.

„Заплатата ми като директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ е 5706 лв. месечно за 2020 г., 6439 лв. месечно за 2021 г., 6897 лв. месечно през 2022 г. и 9425 лв. месечно през 2023 г. Това е заплатата на директора на „Майчин дом“. Тя се определя по правилата, описани в Закона за публичните предприятия, а стойностна на формиращата сумата бална единица се определя с решения на Министерството на здравеопазването. Общата сума от заплата като директор, която съм получил за тези 3 години и половина, е малко над 285 хил. лв.

От 2017 г., когато станах изпълнителен директор на „Майчин дом“, до момента не съм прекъснал лекарската си практика и продължавам да оперирам и да преглеждам. През това време успях да привлека и всички свои пациенти към болница „Майчин дом“ и медицинския й център. Допълнителните доходи, които имам от „Майчин дом“, са доходи от извършени прегледи, консултации и операции. Те категорично не са част от заплатата ми като изпълнителен директор, а се формират изцяло от работата ми като лекар и според броя реално извършени медицински услуги всеки месец“, посочва той.

„В момента аз съм най-проверяваният лекар в България“, казва още директорът на „Майчин дом“.  

Проф. Костов отхвърля също така обвиненията за лошо управление, толериране на определени лекари и конфликт на интереси. С пълния текст на позицията можете да се запознаете ТУК.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@%Cj

Гост 13.09.2023 22:11:52

Цялата схема е:стани да седна.Толкоз!

Гост 13.09.2023 09:55:39

Въпросът въобще не опира до едно или друго лице. Никакво значение няма дали Костов има пациненти, дали оперира много, дали е виртуоз и невиждан медицински гений. Въпросът е какъв модел на здравеопазване искаме, какви взаимоотношения в болниците, какъв тип директори. Махането на Костов би било поне един малък предупредителен сигнал за всички. Ослушването на Хинков и нескопосаните му оправдания показват, че този модел му харесва и компрометират всички сладки приказки за промяна

! 13.09.2023 09:43:45

Моделът на Костов е копиран от Г.Начев, който пак си управлява болницата. Кой дълго време водеше по заплати, дали са нямали и общи дейностти?

УСБАЛО 13.09.2023 08:01:57

И при нас е същото. Скоро и ние ще ескалиране срещу сем. Даскалови и лобито им.

Гост 12.09.2023 23:08:53

Какви са тези глупости, чакали го били! В негова защита са се подписали 20 пациентки. Голям професор, пък всички наредени до стената на брифинга и гледат в земята! Жалка история! Не казват нищо конкретно, не можели да коментират. Костов е лекарят с най-малко екипи, що така? Сигурно, щото е най-добрият. Оказва се, че и не бил професор по АГ. Изпадат в тремор всички “герои”, строени днес в МД, като им се говори с цифри и данни. Не можели да коментират, ама имало техническа грешка. Нямате съвест, ей! На стари години се орезилихте!!!!

Гост 12.09.2023 22:42:00

Стига глупости, щом като е такъв голям лекар защо дисертацията му е по социална медицина. И кой е този директор, който има време за толкова много операции и прегледи, които му носят десетократно повече приходи от директорската заплата. Помня че организираше финансирани от европрограми форуми по електронно здравеопазване. Али-Бали, за които истински хирург няма време. Тоя със сигурност кукла на конци на дълбоката сива зона. И сега си плаща на някой. Същия е като Спасов от Правителствена. Наглец, макар и в по-малка степен

Гост 12.09.2023 22:13:46

Навсякъде има напрежение, дано ескалира бързо, за да издуха паразитните личности в здравеопазването и да тръгнем нагоре.

Гост 12.09.2023 21:45:22

Свидетел съм как пред кабинета на проф.Костов седят по 10-12 жени и чакат,някои с мъжете си.Идват и го викат спешно за операция.Съобщава се на чакащите, че ако искат да чакат, но не се знае колко време ще отнеме операцията. Нито една не си тръгна.Един мъж предложи на жена си да си ходят, пък ще дойдат някой друг ден.Тя му каза:"Оттук не мърдам!". Някой// иска този пост с цената на всичко!

Гост 12.09.2023 22:58:43

Следователно трябва да се вземе най-хуманното решение! Проф. Костов да освободи административната длъжност директор, за да може да се посвети изцяло на операциите и пациентките си. Всяка секунда, която проф. Хинков го задържа на поста е огромно страдание за жените, техните мъже и самия проф. Костов!

Гост 12.09.2023 22:10:33

Е и?

Гост 12.09.2023 17:48:52

Напрежението ескалира не само там. За съжаление.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...