Четвъртък, 01 Юни 2023
23
май
9
 

Напрежение в "Майчин дом" - медици излизат на протест пред МЗ

Вторник, 23 Май 2023 | 10:17:53
9

Постоянен натиск и напрежение, насаждане на страх, принуда и притискане от страна на ръководството – това са причините днес медици от „Майчин дом“ да излязат на протест пред Министерството на здравеопазването. Те се оплакват о

Постоянен натиск и напрежение, насаждане на страх, принуда и притискане от страна на ръководството – това са причините днес медици от „Майчин дом“ да излязат на протест пред Министерството на здравеопазването.

Те се оплакват от тежката работна атмосфера, която насажда директорът на болницата проф. Иван Костов, както и от, по думите им, грубото и унизително отношение, което той демонстрира към персонала на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Протестът се организира от синдикат „Защита“, а недоволството води началото си от момента, в който част от работещите в клиниката започват да повдигат въпроси, свързани с организацията на работа, двойните стандарти при прилагането на закона и натиска върху част от тях да напуснат.

По думите им заплахите за уволнение са непрекъснати, а в същото време се назначават хора без опит, което поставя под риск нивото на работата, живота и здравето на пациентите. По този причина протестиращите ще поискат от здравния министър да отстрани директора на „Майчин дом” проф. д-р Иван Костов.

Един от примерите, който те дадоха, е с назначаването на старшата акушерка на анестезиологичния блок, която по-късно за съвсем кратко време е преназначена като главна акушерка на болницата без необходимия стаж.

„Нямаше и три месеца стаж, не различаваше милиграм и милилитър какво значи, беше назначена за главна акушерка на цялата болница, без мотив за това”, посочи една от протестиращите пред Нова телевизия.

Друг фрапиращ според тях пример е с новия началник на Клиниката по анестезиология, който няма никакъв опит в акушерството, защото идва от ВМА

„Анестезията в акушерството е много специфична област, има тънкости, а той не я познава просто защото не е работил в такава структура“, казват те.

Ръководството обвинява за напрежението бившия началник на клиниката д-р Елена Георгиева, която три години е била завеждащ, но сега е освободена с мотива, че не е хабилитирано лице.

Ръководството на болницата смята, че тя е организатор на протестите, но работещите в клиниката отговарят, че истинската причина са нередностите, за които са сигнализирали многократно и ще изразят на глас недоволството си пред МЗ, организирани от синдиката „Защита“. Сред тях има специалисти, работили десетилетия в най-голямата АГ болница у нас, както и специализанти, които сега започват своя професионален път.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$Sc1

Гост 24.05.2023 09:21:05

Коя точно клиника от национално значение е разбита в столичната онкология, тази болница е разбита още от преди много години. Минали са от там големи "мениджъри" и всеки е направил каквото е могъл да стигне до тук болницата. Коментарите за сегашния директор не са основателни, този човек работи в полза на болните, персонала и болницата.

Гост 25.05.2023 21:21:24

Новият директор е типичен парашутист спуснат по военно-приятелска линия от служебното правителство. За сега работи най-много в полза на семейството си. Вярно е, че за да стигне онкологията до тук много хора са дали своя принос. Едни да я загробват, други да я спасяват. Настоящият директор с некомпетентността и самочувствието си повече клони към първите

Гост 24.05.2023 16:33:20

Ти да видиш? Някой май се е припознал? Това е добре, значи май му трепере под лъжичката? Явно новото "увеличение "на заплатите ви задоволява? Дръжте си го!

Независим 23.05.2023 18:05:14

Джуклестия Костов има вид на мафиот. Периферно съм следял научната му кариера и медиен образ. Абсолютно измислен, но находчив херой. Балалайкаше се с темата за електронно здравеопазване, усвояване на кинти от евробаламите. Абсолютно съм съгласен, че такива диктатори има много: "Академика" Миланов в Свети Наум, целия клан на Красьо Иванов във Варна, куклата на конци Наско Йонков, плешивия нарцис от Георги Софийски 3, Дечо, Гената Начев, Балтов/Габровски и много дтуги. Всички тия минават за големи мениджъри, но са най-обикновени крадци и ако ги поставиш някъде на запад от Калотина трудно ше бъдат нещо повече от последни дупки на кавала

Гост 23.05.2023 16:15:29

Същото се случи и в столичната онкология. Там също спуснаха няколко парашутиста и разбиха цяла клиника от национално значение. И там директора е бивш военен пенсионер! Нищо лично господин министър, просто бизнес, нали????

Гост 23.05.2023 11:59:41

Шут на Пенкова! Само интриги и фалшификации в НЗОК. Подписват се нереално изработени пари.

Гост 23.05.2023 11:58:07

Време е за национален протест! В парламента са слепи за експлоатацията в болниците. Касата се източва, а реално лечение на пациенти няма - само писане. Стига фалшиви отчети! Директорите станаха милионери, а лекарите работят ангария.

Гост 23.05.2023 11:54:45

Напрежението е в цялата система. Квалифицирани медици бягат от тормоза в УМБАЛ "Света Марина" - Варна. Под натиск и психически тормоз се работи и в други университетски и областни болници. Далаверите на Меджедиев нямат край! Издава поръчкови наредби за лъчетерапията и др. с цел приватизация. Тая мишка да си отива от МЗ заедно с Пенкова от Касата. Обслужват частните интереси в здравеопазването.

Гост 23.05.2023 10:53:30

Борба за кокала...


Всичко за коронавируса
Още новини
167 магистри и бакалаври получиха дипломите си от МУ-Пловдив
01.06.2023 20:10:05

167 магистри и бакалаври получиха дипломите си от МУ-Пловдив

167 магистри и бакалаври от 6 специалности, които се изучават във Факултета по обществено здраве, ...

Подписаха решението за избор на изпълнител за въздушната спешна помощ
01.06.2023 17:52:09

Подписаха решението за избор на изпълнител за въздушната спешна помощ

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа днес решението за из ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...