Петък, 27 Ноември 2020
29
окт
7
 

Д-р Иван Маджаров:

Нарастването на средствата да спре да се обвързва с нарастването на работата

Вторник, 29 Октомври 2019 | 15:05:08 Надежда Ненова
7

„Нарастването на средствата трябва да спре да се обвързва с нарастването на медицинска дейност. Трябва рязко да променим тренда към насочване на тези средства от НЗОК за заплащане на труда – за увеличение на цените на клиничните пътеки и га

„Нарастването на средствата трябва да спре да се обвързва с нарастването на медицинска дейност. Трябва рязко да променим тренда към насочване на тези средства от НЗОК за заплащане на труда – за увеличение на цените на клиничните пътеки и гарантиране на процент от тях за заплащане на труда на медицинския и квалифицирания персонал“. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в презентацията си по време на първата конференция „Заедно за повече здраве“, която се проведе днес.

По думите му, въпреки че се увеличават средствата всяка година за здравеопазване, въпреки увеличената продължителност на живот, въпреки че подобреното на лечение на някои болести, смятани до скоро за смъртоносни, резултата от това увеличени не се вижда.

„Има спекулация, че остават все по-малко лекари в страната. Истината е съвсем друга. С всяка година намаляват удостоверенията, които издава БЛС за напускане на страната. Те дори не говорят за трайна емиграция. Много от тях са само за временна работа. Това говори, че условията за кариерно развитие у нас са добри.  Заплащането на специализациите е едно много добро решение, което взе държавата и не виждам защо то има противници при положение, че е напълно доброволно“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта и най-важните приоритети за подобряване на системата и как това да бъде усетено от всички. „Въпреки увеличаването на средствата сме изправени пред опасността държавата да остане без кадри. Затова е нужно де се увеличат цените на КП при недофинансираните и непривлекателни специалности. Да се гарантират социалните дейности от държавата, те не трябва да бъдат за сметка на лекарите и медицинските сестри (пример: държавата да заплаща по 1.90 лв. потребителска такса за преглед на дете, така както плаща при преглед на пенсионер). В НРД да бъде записано задължителен минимален процент от стойността на КП за възнаграждение на лекари и специалисти по здравни грижи. Държавата да заплаща пълния размер на осигуровките (8%) за групите, които осигурява. Когато продължаваме да говорим за инвестиции, частния ресурс трябва да е ефективно използван. Трябва да има стимули за болници, откриващи специализации за непривлекателни специалности“, уточни председателят на БЛС. 

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
eguT

Гост 30.10.2019 08:58:02

"Когато продължаваме да говорим за инвестиции, частния ресурс трябва да е ефективно използван. Трябва да има стимули за болници, откриващи специализации за непривлекателни специалности“, може ли някои да даде пример за това да се е случило някъде у нас.

Д-р Д.Ленков-АГ 30.10.2019 08:28:53

Уважаеми колеги ,какво искате от г-н Маджаров -бивш шеф на РЗОК-Пловдив ,бивш управител на б-ца Пълдинмед р-т.е.куклата на конци на Мишо Тиков/собственик на Софиямед,Пълдинмед и Бургасмед/.Той /г-н Маджаров / е сложен там ,за да защитава интересите на собствениците и управителите на ЛЗ,а не на обикновените лекари.Така ,че недейте да храните напразни илюзии и очаквания от това ръководство на БЛС.Тя стана казионна организация.Затова изходът за по-младите колеги е или Терминал 1 или 2.Тук в тази комунистическо,ченгеджийско герберска територия нищо добро не ги очаква.Най-много някой недоволен пациент да си излее гнева от скапаната здравна система у нас ,на този ,който енай-малко виновен -а именно-българския лекар.

Гост 29.10.2019 22:15:12

ОСТАВКА ! ЗАКРИВАЙТЕ ГО ТОЗИ ПРОСТИТУТСКИ БЛС!

Един 29.10.2019 19:50:53

Маджаров ,подай си оставката ,каква наредба ,какви заплати ,как може да се обвързва работата на специализант в болница и реалните му дежурства с невъзможността да се откаже след време или пък да се разболее или забременее ,ако е жена и да го карат да връща едни 50 до 70000 лв ,по малоумно решение ,в разрез с всички европейски норми досега не сме виждали ,тази наредба ще падне в първия съд ,защото младите лекари не са роби и хранят семейства ,а накрая заради някой или нещо да останат децата им гладни щот някой тъпунгер решил ,че трябва да върнат парите си ,заработени с години денонощен труд,а тоя псевдо председател да си подава оставката ,да се маха и да върви в СССР да управлява лекари ,тук е ЕС бе и не сме 1985 та да ни карате комунистите да ви робуваме цял живот безплатно !

Гост 29.10.2019 21:38:34

Абсолютно точно, но тези от УС на БЛС просто са слуги на тиквите или който дойде друг вид комуняга в управлението. Хем лекари не заминавали, хем ще остане кочинката без лекари след 10 години. Алоо другарю Маджаров, на младите български лекари с 0(НУЛА) стаж НИКОЙ в Германия не им иска никакъв сертификат. Те не са работили за да декларират липса или наличие на суспендиране на лекарски права Затова и въобще не минават през вас да им издавате сертификати . И вие глупаците си мислите ,че никой вече не напуска кочинката ви а ? Пълни нещастници. Нито си знаете реалния брой на лекарите нито защитавате правата на съсловието останало още тук да ви крепи шибания Семшко със сетни сили. Стотици лекари на 70-80 години все още работят щото иначе с пенсия трябва да ровят по кофите .Срам за това племе.

Стар лекар 29.10.2019 17:27:51

"Има спекулация, че остават все по-малко лекари в страната. Истината е съвсем друга" Искам само да подскажа на Маджаров: пенсионерите и тъпите сестри които бачкат за 600 лева са патерицата на сегашния Семашко-здравеопасния. Качеството просто не е необходимо. Такова публично изказване от тоя пост.. Жалко за БЛС! - и кому се отчитате???

Гост 29.10.2019 17:39:37

Вече не се изисква в страните от ЕС удостоверение от БЛС, както и заверката на дипломата вече не е от МЗ. Наще чиновничета мислят че нещо от тях зависи. Пак си отиват лекарите, ама по-лесно от преди.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход
27.11.2020 17:34:43

МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход

Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и ...

МЗ създава план със здравна помощ през целия живот
27.11.2020 17:15:47 Полина Тодорова

МЗ създава план със здравна помощ през целия живот

Министерство на здравеопазването работи по създаването на план, в който да се заложат конкретни с ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...