!
Събота, 18 Май 2024
29
окт
7
 

Д-р Иван Маджаров:

Нарастването на средствата да спре да се обвързва с нарастването на работата

Вторник, 29 Октомври 2019 | 15:05:08 Надежда Ненова
7

„Нарастването на средствата трябва да спре да се обвързва с нарастването на медицинска дейност. Трябва рязко да променим тренда към насочване на тези средства от НЗОК за заплащане на труда – за увеличение на цените на клиничните пътеки и га

„Нарастването на средствата трябва да спре да се обвързва с нарастването на медицинска дейност. Трябва рязко да променим тренда към насочване на тези средства от НЗОК за заплащане на труда – за увеличение на цените на клиничните пътеки и гарантиране на процент от тях за заплащане на труда на медицинския и квалифицирания персонал“. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в презентацията си по време на първата конференция „Заедно за повече здраве“, която се проведе днес.

По думите му, въпреки че се увеличават средствата всяка година за здравеопазване, въпреки увеличената продължителност на живот, въпреки че подобреното на лечение на някои болести, смятани до скоро за смъртоносни, резултата от това увеличени не се вижда.

„Има спекулация, че остават все по-малко лекари в страната. Истината е съвсем друга. С всяка година намаляват удостоверенията, които издава БЛС за напускане на страната. Те дори не говорят за трайна емиграция. Много от тях са само за временна работа. Това говори, че условията за кариерно развитие у нас са добри.  Заплащането на специализациите е едно много добро решение, което взе държавата и не виждам защо то има противници при положение, че е напълно доброволно“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта и най-важните приоритети за подобряване на системата и как това да бъде усетено от всички. „Въпреки увеличаването на средствата сме изправени пред опасността държавата да остане без кадри. Затова е нужно де се увеличат цените на КП при недофинансираните и непривлекателни специалности. Да се гарантират социалните дейности от държавата, те не трябва да бъдат за сметка на лекарите и медицинските сестри (пример: държавата да заплаща по 1.90 лв. потребителска такса за преглед на дете, така както плаща при преглед на пенсионер). В НРД да бъде записано задължителен минимален процент от стойността на КП за възнаграждение на лекари и специалисти по здравни грижи. Държавата да заплаща пълния размер на осигуровките (8%) за групите, които осигурява. Когато продължаваме да говорим за инвестиции, частния ресурс трябва да е ефективно използван. Трябва да има стимули за болници, откриващи специализации за непривлекателни специалности“, уточни председателят на БЛС. 

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
wAbT

Гост 30.10.2019 08:58:02

"Когато продължаваме да говорим за инвестиции, частния ресурс трябва да е ефективно използван. Трябва да има стимули за болници, откриващи специализации за непривлекателни специалности“, може ли някои да даде пример за това да се е случило някъде у нас.

Д-р Д.Ленков-АГ 30.10.2019 08:28:53

Уважаеми колеги ,какво искате от г-н Маджаров -бивш шеф на РЗОК-Пловдив ,бивш управител на б-ца Пълдинмед р-т.е.куклата на конци на Мишо Тиков/собственик на Софиямед,Пълдинмед и Бургасмед/.Той /г-н Маджаров / е сложен там ,за да защитава интересите на собствениците и управителите на ЛЗ,а не на обикновените лекари.Така ,че недейте да храните напразни илюзии и очаквания от това ръководство на БЛС.Тя стана казионна организация.Затова изходът за по-младите колеги е или Терминал 1 или 2.Тук в тази комунистическо,ченгеджийско герберска територия нищо добро не ги очаква.Най-много някой недоволен пациент да си излее гнева от скапаната здравна система у нас ,на този ,който енай-малко виновен -а именно-българския лекар.

Гост 29.10.2019 22:15:12

ОСТАВКА ! ЗАКРИВАЙТЕ ГО ТОЗИ ПРОСТИТУТСКИ БЛС!

Един 29.10.2019 19:50:53

Маджаров ,подай си оставката ,каква наредба ,какви заплати ,как може да се обвързва работата на специализант в болница и реалните му дежурства с невъзможността да се откаже след време или пък да се разболее или забременее ,ако е жена и да го карат да връща едни 50 до 70000 лв ,по малоумно решение ,в разрез с всички европейски норми досега не сме виждали ,тази наредба ще падне в първия съд ,защото младите лекари не са роби и хранят семейства ,а накрая заради някой или нещо да останат децата им гладни щот някой тъпунгер решил ,че трябва да върнат парите си ,заработени с години денонощен труд,а тоя псевдо председател да си подава оставката ,да се маха и да върви в СССР да управлява лекари ,тук е ЕС бе и не сме 1985 та да ни карате комунистите да ви робуваме цял живот безплатно !

Гост 29.10.2019 21:38:34

Абсолютно точно, но тези от УС на БЛС просто са слуги на тиквите или който дойде друг вид комуняга в управлението. Хем лекари не заминавали, хем ще остане кочинката без лекари след 10 години. Алоо другарю Маджаров, на младите български лекари с 0(НУЛА) стаж НИКОЙ в Германия не им иска никакъв сертификат. Те не са работили за да декларират липса или наличие на суспендиране на лекарски права Затова и въобще не минават през вас да им издавате сертификати . И вие глупаците си мислите ,че никой вече не напуска кочинката ви а ? Пълни нещастници. Нито си знаете реалния брой на лекарите нито защитавате правата на съсловието останало още тук да ви крепи шибания Семшко със сетни сили. Стотици лекари на 70-80 години все още работят щото иначе с пенсия трябва да ровят по кофите .Срам за това племе.

Стар лекар 29.10.2019 17:27:51

"Има спекулация, че остават все по-малко лекари в страната. Истината е съвсем друга" Искам само да подскажа на Маджаров: пенсионерите и тъпите сестри които бачкат за 600 лева са патерицата на сегашния Семашко-здравеопасния. Качеството просто не е необходимо. Такова публично изказване от тоя пост.. Жалко за БЛС! - и кому се отчитате???

Гост 29.10.2019 17:39:37

Вече не се изисква в страните от ЕС удостоверение от БЛС, както и заверката на дипломата вече не е от МЗ. Наще чиновничета мислят че нещо от тях зависи. Пак си отиват лекарите, ама по-лесно от преди.


Всичко за коронавируса
Още новини
Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат
17.05.2024 18:15:24 Надежда Ненова

Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат

Десетки са лекарите, включени в листите на партиите и коалициите за изборите на 9 юни, показа про ...

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване
17.05.2024 17:22:22

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване

Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а 58% от младите медици на възраст под 35 г. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...