Събота, 26 Ноември 2022
29
окт
7
 

Д-р Иван Маджаров:

Нарастването на средствата да спре да се обвързва с нарастването на работата

Вторник, 29 Октомври 2019 | 15:05:08 Надежда Ненова
7

„Нарастването на средствата трябва да спре да се обвързва с нарастването на медицинска дейност. Трябва рязко да променим тренда към насочване на тези средства от НЗОК за заплащане на труда – за увеличение на цените на клиничните пътеки и га

„Нарастването на средствата трябва да спре да се обвързва с нарастването на медицинска дейност. Трябва рязко да променим тренда към насочване на тези средства от НЗОК за заплащане на труда – за увеличение на цените на клиничните пътеки и гарантиране на процент от тях за заплащане на труда на медицинския и квалифицирания персонал“. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в презентацията си по време на първата конференция „Заедно за повече здраве“, която се проведе днес.

По думите му, въпреки че се увеличават средствата всяка година за здравеопазване, въпреки увеличената продължителност на живот, въпреки че подобреното на лечение на някои болести, смятани до скоро за смъртоносни, резултата от това увеличени не се вижда.

„Има спекулация, че остават все по-малко лекари в страната. Истината е съвсем друга. С всяка година намаляват удостоверенията, които издава БЛС за напускане на страната. Те дори не говорят за трайна емиграция. Много от тях са само за временна работа. Това говори, че условията за кариерно развитие у нас са добри.  Заплащането на специализациите е едно много добро решение, което взе държавата и не виждам защо то има противници при положение, че е напълно доброволно“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта и най-важните приоритети за подобряване на системата и как това да бъде усетено от всички. „Въпреки увеличаването на средствата сме изправени пред опасността държавата да остане без кадри. Затова е нужно де се увеличат цените на КП при недофинансираните и непривлекателни специалности. Да се гарантират социалните дейности от държавата, те не трябва да бъдат за сметка на лекарите и медицинските сестри (пример: държавата да заплаща по 1.90 лв. потребителска такса за преглед на дете, така както плаща при преглед на пенсионер). В НРД да бъде записано задължителен минимален процент от стойността на КП за възнаграждение на лекари и специалисти по здравни грижи. Държавата да заплаща пълния размер на осигуровките (8%) за групите, които осигурява. Когато продължаваме да говорим за инвестиции, частния ресурс трябва да е ефективно използван. Трябва да има стимули за болници, откриващи специализации за непривлекателни специалности“, уточни председателят на БЛС. 

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
fu1d

Гост 30.10.2019 08:58:02

"Когато продължаваме да говорим за инвестиции, частния ресурс трябва да е ефективно използван. Трябва да има стимули за болници, откриващи специализации за непривлекателни специалности“, може ли някои да даде пример за това да се е случило някъде у нас.

Д-р Д.Ленков-АГ 30.10.2019 08:28:53

Уважаеми колеги ,какво искате от г-н Маджаров -бивш шеф на РЗОК-Пловдив ,бивш управител на б-ца Пълдинмед р-т.е.куклата на конци на Мишо Тиков/собственик на Софиямед,Пълдинмед и Бургасмед/.Той /г-н Маджаров / е сложен там ,за да защитава интересите на собствениците и управителите на ЛЗ,а не на обикновените лекари.Така ,че недейте да храните напразни илюзии и очаквания от това ръководство на БЛС.Тя стана казионна организация.Затова изходът за по-младите колеги е или Терминал 1 или 2.Тук в тази комунистическо,ченгеджийско герберска територия нищо добро не ги очаква.Най-много някой недоволен пациент да си излее гнева от скапаната здравна система у нас ,на този ,който енай-малко виновен -а именно-българския лекар.

Гост 29.10.2019 22:15:12

ОСТАВКА ! ЗАКРИВАЙТЕ ГО ТОЗИ ПРОСТИТУТСКИ БЛС!

Един 29.10.2019 19:50:53

Маджаров ,подай си оставката ,каква наредба ,какви заплати ,как може да се обвързва работата на специализант в болница и реалните му дежурства с невъзможността да се откаже след време или пък да се разболее или забременее ,ако е жена и да го карат да връща едни 50 до 70000 лв ,по малоумно решение ,в разрез с всички европейски норми досега не сме виждали ,тази наредба ще падне в първия съд ,защото младите лекари не са роби и хранят семейства ,а накрая заради някой или нещо да останат децата им гладни щот някой тъпунгер решил ,че трябва да върнат парите си ,заработени с години денонощен труд,а тоя псевдо председател да си подава оставката ,да се маха и да върви в СССР да управлява лекари ,тук е ЕС бе и не сме 1985 та да ни карате комунистите да ви робуваме цял живот безплатно !

Гост 29.10.2019 21:38:34

Абсолютно точно, но тези от УС на БЛС просто са слуги на тиквите или който дойде друг вид комуняга в управлението. Хем лекари не заминавали, хем ще остане кочинката без лекари след 10 години. Алоо другарю Маджаров, на младите български лекари с 0(НУЛА) стаж НИКОЙ в Германия не им иска никакъв сертификат. Те не са работили за да декларират липса или наличие на суспендиране на лекарски права Затова и въобще не минават през вас да им издавате сертификати . И вие глупаците си мислите ,че никой вече не напуска кочинката ви а ? Пълни нещастници. Нито си знаете реалния брой на лекарите нито защитавате правата на съсловието останало още тук да ви крепи шибания Семшко със сетни сили. Стотици лекари на 70-80 години все още работят щото иначе с пенсия трябва да ровят по кофите .Срам за това племе.

Стар лекар 29.10.2019 17:27:51

"Има спекулация, че остават все по-малко лекари в страната. Истината е съвсем друга" Искам само да подскажа на Маджаров: пенсионерите и тъпите сестри които бачкат за 600 лева са патерицата на сегашния Семашко-здравеопасния. Качеството просто не е необходимо. Такова публично изказване от тоя пост.. Жалко за БЛС! - и кому се отчитате???

Гост 29.10.2019 17:39:37

Вече не се изисква в страните от ЕС удостоверение от БЛС, както и заверката на дипломата вече не е от МЗ. Наще чиновничета мислят че нещо от тях зависи. Пак си отиват лекарите, ама по-лесно от преди.


Всичко за коронавируса
Още новини
Медицински университет – Пловдив открива  Годишна благотворителна изложба
26.11.2022 15:53:04

Медицински университет – Пловдив открива Годишна благотворителна изложба

Годишна благотворителна изложба на Арт Ателие в Медицинс ...

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче
26.11.2022 12:45:05

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче

Сърцето на 3-месечно бебе беше оперирано успешно в Киев на светлината на фенерче, съобщи БНТ. Мом ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...