!
Събота, 27 Юли 2024
17
февр
 

Нарастват случаите на пациенти с усложнения след грип

Петък, 17 Февруари 2023 | 17:22:24


„За съжаление се увеличават случаите на пациенти, които са развили усложнения, след като са били болни от грип или друга вирусна инфекция. Това налага да потърсят помощ от УНГ специалист“. Това казва началникът на УНГ отделението в пазарджи

„За съжаление се увеличават случаите на пациенти, които са развили усложнения, след като са били болни от грип или друга вирусна инфекция. Това налага да потърсят помощ от УНГ специалист“. Това казва началникът на УНГ отделението в пазарджишката болница д-р Костадин Златарев.

По думите му най-засегнати са децата, а най-уязвими са тези до тригодишна възраст, защото тяхната имунна система е най-слаба и недоразвита.

В хода на грипа или след него много често болните отключват грипозен отит, който може да засегне средното или вътрешното ухо. Не са изключения и носните кръвотечения (епистаксис), тежките ларинготрахеити, а може да се развие и инфекция на синусите – синуити и синубронхити, посочва той. „В тези случаи говорим за заболявания, които се появяват в хода на вирусната инфекция или след грипоподобни заболявания, така че обикновено протичат по-тежко и протрахирано“, предупреждава специалистът.

Д-р Златарев информира още, че на ден в отделението диагностицират по трима, четирима, а дори и по петима пациенти, страдащи от грипозен отит. „Характерно за него е, че при голям процент от случаите заболяването може да доведе до невросензорно намаление на слуха. Грипозният отит се лекува продължително време, но не винаги с желан резултат“, предупреждава той.

Началникът на УНГ отделението в МБАЛ Пазарджик коментира още, че едно от усложненията на грипа е остър или изострен хроничен синузит. „При синузита инфекцията прониква в синусите и не трябва да се подценява. Острият синузит се предшества от обилна секреция в носа, която може да продължени със седмици. Ако симптомите продължат повече от 12 седмици, вече говорим за хроничен синузит.

Заболелите от синубронхит пък страдат едновременно от синуит и бронхит. Бързото лечение е много важно, за да се избегне хроничното протичане“, посочва специалистът.

„Вирусите са най-честите причинители на възпаление в Оториноларингологията“, казва още д-р Костадин Златарев. „Те са предпоставка и създават условия за развитие на последваща бактериална инфекция. Ако болките в гърлото продължат повече от 5 дни, трябва да се търси лекарска помощ от специалист, защото такива инфекции може да причинят много здравословни усложнения“, предупреждава той и отбелязва, че усложненията от грипа могат също да включват и дехидратация и синусово главоболие. „Децата са по-податливи на дехидратация от възрастните, така че трябва да се поддържат добре хидратирани, ако се разболеят от грип. Синусовите главоболия могат да бъдат лекувани с топли компреси и лекарства за болка без рецепта.

По-тежките грипни усложнения могат да са опасни, затова е важно при продължителни симптоми и влошаване на състоянието да се насочат болните към УНГ специалист“, съветва лекарят. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
31CZ


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...