Вторник, 02 Юни 2020
15
май
5
 

Д-р Емануил Найденов:

Наредбата за специализациите свали драстично процента на искащите да напуснат страната млади лекари

Трябва обаче да се коригира задължаващия елемент в нея

Сряда, 15 Май 2019 | 12:30:55
5

Нови правила иска да въведе ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) в Наредбата за специализациите на млади лекари у нас. „Ръководството на МЗ, след един много обстоен анализ, който беше направен от експертите, установи с

Нови правила иска да въведе ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) в Наредбата за специализациите на млади лекари у нас.

„Ръководството на МЗ, след един много обстоен анализ, който беше направен от експертите, установи сериозен недостиг по някои медицински специалности и в някои области на здравната система. Идеята на ръководството на МЗ е именно по тези специалности, по които има хроничен недостиг на кадри, да субсидира специализацията на млади лекари. Заплащането, което сме предвидили, е в размер на 2 минимални работни заплати, може и до 3 за някои специалности, през целия срок на обучение на специализанта. Той трае 4 или 5 години. Болницата ще му плаща заплата в посочения размер. Предлагаме в този проект за промяна на Наредба №1 три години след завършване на специализацията, по избор на област, на лечебно заведение, там където са заявени нужди от подобен специалист, специализантът да отиде да работи. Няма задължителен характер това предложение на МЗ. Старият ред на специализациите си остава в болниците. Ако след като завърши специализацията си, младият лекар откаже да работи 3 години у нас, ще трябва да върне субсидията, която е получил от държавата“, обясни в предаването „Тази сутрин“ по БиТиВи д-р Росен Радев, съветник на министъра на здравеопазването.

Няма кадри в съдебна медицина, малко са и специализантите в момента. 2 области нямат съдебен медик – това са София-област и Ямбол. Педиатри и неонатолози също липсват.

В момента тези промени в наредбата са качени на интернет страницата на МЗ за обществено обсъждане, очаква се да влязат в сила след края на юни.

„Тази наредба, която е факт от 2015 г., е коренна промяна в условията и реда за специализации в България. Благодарение на тази наредба, ако през 2014 г. 96% от младите лекари искаха да напуснат страната, в момента този процент е свален драстично. Несъвършенствата, които има тази Наредба №1, в момента има желание и опит те да бъдат оправени. С малки изключения, всички послания в тези предложения са позитивни. Но аз лично смятам, че задължаващият елемент младият човек да остане в България по някакъв начин трябва да претърпи корекция. Така посланието би било негативно към младия специалист“, обясни д-р Емануил Найденов от „Млади лекари за ново здравеопазване“.

Той допълни, че според него трябва да се видят какви са причините за недостига на дадени специалисти в определена област. Тогава младият специалист да бъде изкушен да остане там на работа, а не да бъде задължен да го направи.

„Трябва да се промени така системата, че младият специалист да я предпочете пред работа в чужбина. Тази система на нашето здравеопазване категорично е болна, има нужда от кръвопреливане, но вие сте наясно, че кръводаравянето е доброволен акт. Не може да бъдат задължени младите хора да остават императивно. Те трябва да имат избор, да бъдат изкушени да  останат“, каза д-р Найденов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8ARX

БулгарПлод 15.05.2019 16:22:34

На фона на всички тикви по институциите направо си изглежда на абитуриент. Не става само с приказки обаче. Революция и гилотина трябват.

Запознат 15.05.2019 15:47:05

Този "млад" лекар е над 40г. Не знам какво му е младото!!!

Гост 15.05.2019 19:47:47

Како Сийке той пак може да те оправи, нищо ,че не ти изглежда млад ма.

БЛС-Въоръжено Крило 15.05.2019 12:50:32

И да искате да останат младите лекари няма да останат и никакво тиквено правителство не може да ги задържи с административни мерки ,пък тиквокомунистите нямат и милиционерски джипки и минни полета на границата да не говорим че не могат да въведат изходни визи. Само с високи заплати поне на средноевропейско равнище става 'задържането'. О,чакай забравих че сега на власт са пак комунистически копелeта с леко потулени партийни книжки в шкафа, достойни последователи на дедите им бузлуджански нагли комуняги за които достойно заплащане на лекаря е мръсен пролетарско неприемлив израз

Гост 15.05.2019 13:24:04

Последната наредба за специализациите се въведе от Гайдарски през 2007 след две нулеви години. После само се "доукрасяваше".Сегашната здравна система се наложи през 2001г. Доста управляващи се изредиха оттогава.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Служителите на
01.06.2020 17:24:16 Невена Попова

Служителите на "Спешна помощ" с подаръци от Светия синод по случай 1 юни

На днешния празник – Международния ден на детето, лични пратеници на Негово светейшество бъ ...

Илюзионисти зарадваха децата в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги”
01.06.2020 16:50:04

Илюзионисти зарадваха децата в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги”

Празнична програма с илюзионисти, музика и лакомства организира в Деня на детето за своите пациен ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...