Вторник, 23 Юли 2019
15
май
5
 

Д-р Емануил Найденов:

Наредбата за специализациите свали драстично процента на искащите да напуснат страната млади лекари

Трябва обаче да се коригира задължаващия елемент в нея

Сряда, 15 Май 2019 | 12:30:55
5

Нови правила иска да въведе ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) в Наредбата за специализациите на млади лекари у нас. „Ръководството на МЗ, след един много обстоен анализ, който беше направен от експертите, установи с

Нови правила иска да въведе ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) в Наредбата за специализациите на млади лекари у нас.

„Ръководството на МЗ, след един много обстоен анализ, който беше направен от експертите, установи сериозен недостиг по някои медицински специалности и в някои области на здравната система. Идеята на ръководството на МЗ е именно по тези специалности, по които има хроничен недостиг на кадри, да субсидира специализацията на млади лекари. Заплащането, което сме предвидили, е в размер на 2 минимални работни заплати, може и до 3 за някои специалности, през целия срок на обучение на специализанта. Той трае 4 или 5 години. Болницата ще му плаща заплата в посочения размер. Предлагаме в този проект за промяна на Наредба №1 три години след завършване на специализацията, по избор на област, на лечебно заведение, там където са заявени нужди от подобен специалист, специализантът да отиде да работи. Няма задължителен характер това предложение на МЗ. Старият ред на специализациите си остава в болниците. Ако след като завърши специализацията си, младият лекар откаже да работи 3 години у нас, ще трябва да върне субсидията, която е получил от държавата“, обясни в предаването „Тази сутрин“ по БиТиВи д-р Росен Радев, съветник на министъра на здравеопазването.

Няма кадри в съдебна медицина, малко са и специализантите в момента. 2 области нямат съдебен медик – това са София-област и Ямбол. Педиатри и неонатолози също липсват.

В момента тези промени в наредбата са качени на интернет страницата на МЗ за обществено обсъждане, очаква се да влязат в сила след края на юни.

„Тази наредба, която е факт от 2015 г., е коренна промяна в условията и реда за специализации в България. Благодарение на тази наредба, ако през 2014 г. 96% от младите лекари искаха да напуснат страната, в момента този процент е свален драстично. Несъвършенствата, които има тази Наредба №1, в момента има желание и опит те да бъдат оправени. С малки изключения, всички послания в тези предложения са позитивни. Но аз лично смятам, че задължаващият елемент младият човек да остане в България по някакъв начин трябва да претърпи корекция. Така посланието би било негативно към младия специалист“, обясни д-р Емануил Найденов от „Млади лекари за ново здравеопазване“.

Той допълни, че според него трябва да се видят какви са причините за недостига на дадени специалисти в определена област. Тогава младият специалист да бъде изкушен да остане там на работа, а не да бъде задължен да го направи.

„Трябва да се промени така системата, че младият специалист да я предпочете пред работа в чужбина. Тази система на нашето здравеопазване категорично е болна, има нужда от кръвопреливане, но вие сте наясно, че кръводаравянето е доброволен акт. Не може да бъдат задължени младите хора да остават императивно. Те трябва да имат избор, да бъдат изкушени да  останат“, каза д-р Найденов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dDYg

БулгарПлод 15.05.2019 16:22:34

На фона на всички тикви по институциите направо си изглежда на абитуриент. Не става само с приказки обаче. Революция и гилотина трябват.

Запознат 15.05.2019 15:47:05

Този "млад" лекар е над 40г. Не знам какво му е младото!!!

Гост 15.05.2019 19:47:47

Како Сийке той пак може да те оправи, нищо ,че не ти изглежда млад ма.

БЛС-Въоръжено Крило 15.05.2019 12:50:32

И да искате да останат младите лекари няма да останат и никакво тиквено правителство не може да ги задържи с административни мерки ,пък тиквокомунистите нямат и милиционерски джипки и минни полета на границата да не говорим че не могат да въведат изходни визи. Само с високи заплати поне на средноевропейско равнище става 'задържането'. О,чакай забравих че сега на власт са пак комунистически копелeта с леко потулени партийни книжки в шкафа, достойни последователи на дедите им бузлуджански нагли комуняги за които достойно заплащане на лекаря е мръсен пролетарско неприемлив израз

Гост 15.05.2019 13:24:04

Последната наредба за специализациите се въведе от Гайдарски през 2007 след две нулеви години. После само се "доукрасяваше".Сегашната здравна система се наложи през 2001г. Доста управляващи се изредиха оттогава.


Още новини
Фармако-терапевтично ръководство бори антибиотичната резистентност
22.07.2019 17:40:12 Надежда Ненова

Фармако-терапевтично ръководство бори антибиотичната резистентност

Фармако-терапевтично ръководство ще се бори с нарастващата антибиотичната резистентност, става яс ...

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията
22.07.2019 16:21:39 Надежда Ненова

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията. Това показват резултатите от профилактичните п ...
Актуална тема
Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...