!
Вторник, 14 Май 2024
11
ян
3
 

Националната детската болница ще бъде построена до януари 2028 г.

Депутатите подкрепиха създаването на Факултет по обществено здраве в НБУ

Четвъртък, 11 Януари 2024 | 18:18:33 Надежда Ненова
3

В срок до един месец министърът на здравеопазването трябва да създаде специализирана интернет страница, на която да се публикува цялата информация за Националната детска болница. Това решиха депутатите от парламентарната здравна комисия, като добавиха

В срок до един месец министърът на здравеопазването трябва да създаде специализирана интернет страница, на която да се публикува цялата информация за Националната детска болница. Това решиха депутатите от парламентарната здравна комисия, като добавиха това задължение към вече предложения текст на решение за изграждането на болницата.

По предложение на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и съгласувано с ръководството на Националната здравна компания и Обществения съвет към нея, министърът на здравеопазването беше задължен в 7-дневен срок да представи на Народното събрание отчет, изготвен след цялостен одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства от Здравна инвестиционна компания. В 30-дневен срок пък министърът трябва да представи в парламента план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на Националната детска болница, включително и програма за кадрово обезпечаване на структурите и звената в нея. След това всеки месец министърът ще се отчита на депутатите как върви изпълнението на плана.

Министър Хинков заяви пред народните представители, че изграждането на детската болница е приоритетен проект още от началото на мандата му, а днес е бил представен анализът на Европейската инвестиционна банка. МЗ и НЗК са решили ЕИБ да изготви още три документа – структура на болницата, техническото задание за архитектурния проект и оборудването и обзавеждането за нея, като следващата седмица ще бъде подписан договорът за възлагане на поръчката. От Здравната компания пък са изчислили, че максимално кратък срок за строителството на болницата е 28 месеца, т.е. заедно със сроковете за обществени поръчки и строителни дейност, тя трябва да е построена до януари 2028 г.

По време на днешното заседание депутатите подкрепиха и създаването на Факултет по обществено здраве и здравни грижи към Нов български университет. Факултетът ще има възможност да осигури 10% от необходимите на страната медицински сестри и акушерки.

„Действащите студенти през учебната година 2022-2023 г. са 860 за акушерки, а за медицински сестри – 2512. Българската здравна система се нуждае от 20 000-29 000 медицински сестри. Считаме, че предложението на НБУ ще даде нов тласък на желаещите да се реализират като сестри и акушерки“, каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Председателката на БАПЗГ Милка Василева също адмирира желанието на НБУ да разкрие такъв факултет и с иновативни методи да обучава медицински сестри и акушерки.

Да се създаде връзка между Факултета по комуникация на НБУ и МЗ, предложи депутатът от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев, за да може Министерството да комуникира проблемите по-добре. „Обучението на медицинските сестри изостава 9 пъти в сравнение с Европа. Нужна е комуникация, за да се променят нагласите при хората“, каза той.

Комисията по здравеопазването отправи също така искане към министъра на здравеопазването да бъде предоставен анализ на текущото състояние на системата на Спешна помощ до 31 март. Анализът да бъде изготвен въз основа на проверки от ИАМН, а към него да се предоставят копия от констативните протоколи.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mSJf

асан мусаибе 12.01.2024 10:49:51

А кърджалийската на Чайкафармацевтите сигурно ще ги изпревари

Гост 12.01.2024 08:40:28

ИАМН няма капацитет да провери всички центрове за спешна медицинска помощ и всички спешни отделения в България до края на март.

Илья 11.01.2024 19:35:31

Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Николова: Ако морбили дойде, нещата ще бъдат трагични
14.05.2024 10:10:15

Д-р Николова: Ако морбили дойде, нещата ще бъдат трагични

„Коклюшът е сериозно заболяване, с усложнение при кърмачетата, но морбили ако дойде, тогава ...

НЦЗПБ: Доста по-рано започна цъфтежът на растенията, поленът във въздуха е в много високи стойности
14.05.2024 09:28:02

НЦЗПБ: Доста по-рано започна цъфтежът на растенията, поленът във въздуха е в много високи стойности

Заради много високите температури и добрата почвена влага през първата половина на април се наблю ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...