!
Петък, 29 Март 2024
07
дек
3
 

Националната детска болница ще се строи в двора на УМБАЛ „Лозенец“

Педиатрията ще бъде преместена в Правителствена болница до реализиране на проекта

Вторник, 07 Декември 2021 | 12:42:30 Надежда Ненова
3

Дворът на УМБАЛ Лозенец е най-подходящ за построяване на Национална детска болница. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг днес. Той съобщи, че дворът е с размер от над 160 дка и се намира в Южния парк, а на терена може да

Дворът на УМБАЛ Лозенец е най-подходящ за построяване на Национална детска болница. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг днес. Той съобщи, че дворът е с размер от над 160 дка и се намира в Южния парк, а на терена може да се строи.

Министърът предлага дружеството, което беше създадено за изграждане на Националната детска болница, да се влее в Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ и така самата детска болница ще може да надзирава и определя как да се строи.

Д-р Кацаров допълни, че този строеж е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, като в него е включено и поставянето на този терен на първия на Балканите протонен ускорител и изграждането на хеликоптерна площадка.

„Изграждането на болницата ще отнеме в най-добрия случай 5 години. През това време ще се реорганизира Правителствена болница. Децата да се преместят от специализираната болница там. Има възможност в УМБАЛ Лозенец да бъдат преместени всички пациенти. Болницата е регистрирана с 283 легла, като миналата година те са били намалени на 183 с използваемост 80%. Болницата ще запази многопрофилния си характер. Никога не е бил поставян и въпросът да се прекратява университетският й характер. Напротив – така ще има възможност да обучават студенти в много повече специалности. Ще продължи и извършването на трансплантации, което особено на деца е много важно“, каза министърът.  

„Предложението, което правим, по никакъв начин не е в ущърб на нито едно от лечебните заведения, то е в интерес на децата“, допълни още министър Кацаров.

„Проблемът е как всичко това ще бъде така ясно вързано и административно, и финансово, че да няма никакво връщане назад. Възникват два проекта, които да вървят успоредно и с една цел. Настанявайки Националната детска болница в УМБАЛ „Лозенец“, вероятно ще имаме непосредствения контрольор. Но има една страна на въпроса, която се подценява като проблем. Ако успеем да съберем в една болница всички специалности, които работят с деца, ще означава коренно преустройство на софийското детско здравеопазване. Това означава, че 15-те структури, в които в момента има детски отделения, на практика ще бъдат изпразнени. Това означава сливане на колективи и практики, а историята на бизнеса е показала отдавна, че такова сливане е изключително трудно и трябва да се прави изключително внимателно и да започнат още от сега“, каза педиатърът проф. Владимир Пилософ.

„Добра е идеята специализираната детска болница да е инвеститор в изграждането на Национална детска болница, защото ние най-добре знаем какво е положението в момента и какви са потребностите на детското здравеопазване. Изключително важно е обаче при наличната кадрова криза в детското здравеопазване какви евентуални промени ще се случат във всяка структура и какви евентуални промени ще се случат при персонала. Не би трябвало да си позволим от два работещи екипа да се получи смесица с недобра функционалност.

Има нужда от комплексна детска грижа – това е най-големият проблем на здравната ни система“, каза и директорът на СБАЛ по детски болести д-р Благомир Здравков.

Гарантиране на комплексната детска грижа поиска и новият председател на БПА проф. Иван Литвиненко.

„Имаме възможност да го направим, можем и да не го правим, но имаме опасения, че може още да се отложи“, отговори д-р Кацаров.

Неговото предложение е към бъдещата болница да се изгради болнично настоятелство, в което да се включат НПО, граждани, дарители, хора с авторитет и те да бъдат гарант за устойчивост на проекта.

Министърът допълни още, че има проблем с ръководството на УМБАЛ „Лозенец“, защото Съветът на директорите на Лозенец работи изключително лошо, а това се отразява и на финансовия резултат. В същото време там има и най-много лекари и сестри.

„Всичко това подлежи на анализ. Минимум 5-6 месеца ще отнеме преместването. Не е необходимо да се бърза с него, трябва да се бърза с проектирането“, каза д-р Кацаров.

Припомняме, че по-рано днес медици от УМБАЛ „Лозенец“ обявиха, че излизат на протест заради преместването на детската болница там. „Националната педиатрия не може да се помещава в болница „Лозенец“, защото тя не е проектирана за това и не може да изпълнява функциите на педиатрия. Включително и документално не е възможно“, заяви д-р Христо Стоянов, началник на Спешния център.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L$sK

Гост 08.12.2021 22:29:24

Независимо дали брата на д-р Здравков - Емил Здравков е журналист в Нова или е близък на Чорбанова, или на целокупното ДБ, д-р Здравков дори не е педиатър. Откакто е директор е все по медийте и не е лошо следващият министър да направи проверка колко деца са починали в болницата и дали му е толкова добра интензивната грижа за децата и дали изобщо има добро оборудване и специалисти за спешните случаи.

Гост 08.12.2021 22:16:12

Далавера, далавераа...

Гост 08.12.2021 22:13:29

много компетентен 08.12.2021 20:27:26 Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането на големите ученици в клас", каза в ефира на "Денят на живо" по NOVANEWS бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров. Извънредна обстановка Здравните власти готвят по-строги мерки, ако се потвърди Омикрон у нас Първи съмнения за "Омикрон" у нас Над 2000 новозаразени и 103-ма починали с COVID-19 "Не съм се занимавал с поръчването на тестовете, това не е моят ресор. Поставих въпроса защо са толкова скъпи тестовете, това беше и капакът за моето уволнение. Аз не се занимавам с тези тестове, но не го правят и хората, които са отговорни за това през съответните дирекции и зам.-министър Златанов, който беше изолиран от процеса. С тестовете се занимава министърът лично и неговия началник-кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации. Попитайте нея защо са толкова скъпи. Те носят отговорност, че поне две седмици се забави връщането на учениците от горните класове, поради липса на тестове и нескопосано направени процедури. Както и поради това, че се прекратяваха договори с едни фирми с промяна в условията. Беше сложена неустойка от 0,5% на ден за закъснение в документацията, след това фирите получиха договори с 10% неустойка и се отказаха. Болно ми е. Поехме ангажимент да затворим училищата за най-кратко време", обясни той. Д-р Петров коментира и казуса със сливането на болница "Лозенец" с педиатрията. По думите му никой няма против изграждането на нова детска болница, но не по този начин. Според него сливането на трите дружества, каквито са намеренията на властите, крие редица рискове. "Намеренията се обличат в хубави фрази, но звучат популистки. Сливането ще доведе до това капиталът на новото дружество да не се даде целево за строеж, а ще влезе на разположение в съвета на директорите. Има подозрения, че това е свързано и с назначаването на конкретни лица. Спряга се името на Благомир Здравков, който е близък до началника на кабинета на министъра. Новата болница може да е в парцел на "Лозенец" или на друго място, има свободни имоти. Добре е да е някъде около "Александровска" болница, тъй като там са съсредоточени други лечебни заведения, с които ще се взаимодейства. Не виждам защо трябва да се сливат дружества", обясни той. Д-р Димитър Петров допълни още, че е възможно да има интереси, които да действат срещу държавните болници. "Законово така е уреден въпросът, че разширяването на легловата база в някои болници, води до закриването на такива в други", добави д-р Петров.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...