Сряда, 27 Октомври 2021
08
апр
3
 

На всеки три години профилактични прегледи за служителите над 40-годишна възраст

Нова Наредба за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи осъвременява изискванията към работодателите

Четвъртък, 08 Април 2021 | 16:48:33 Надежда Ненова
3

На всеки три години работодателите трябва да осигуряват профилактични прегледи на служителите си на възраст над 40 години, а за тези, които са между 18 и 40 г., прегледите трябва да се извършват на всеки пет години при недоказан риск в работна среда. З

На всеки три години работодателите трябва да осигуряват профилактични прегледи на служителите си на възраст над 40 години, а за тези, които са между 18 и 40 г., прегледите трябва да се извършват на всеки пет години при недоказан риск в работна среда. Задължителните изследвания са ПКК1 , СУЕ2 , кръвна захар, ЕКГ3 , урина, а прегледите се извършват от лекар със специалност по вътрешни болести /обща медицина.

Това предвижда проектът на Наредба за условията за извършване на задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците и служителите, отменяща Наредба № 3 от 28.02.1987 г., публикуван за обществено обсъждане на страницата на МЗ.

В мотивите към проекта е уточнено, че с Наредбата се цели актуализиране на алгоритмите за медицинско наблюдение в съответствие със съвременните условия и постижения на медицинската наука, както и улесняването на достъпа до квалифицирана медицинска помощ при съмнение за професионална болест. Регламентират се видовете задължителни изследвания, периодичността, лекарските екипи, с цел оптимизиране и подобряване ефективността на дейностите по превенция на здравето на работещите, чрез включването на съвременниработещи медицински практики, както и отпадането на такива които, във времето по причини от различно естество (икономически и чисто медицински), са загубили или доказали своята неефективност.

„Така например промененият алгоритъм за медицинско наблюдение на работещи изложени на рисков фактор манган и неговите съединения включва като задължителни изследвания: изследване на манган в кръвта и функционално изследване на дишането вместо досегашните - изследване на манган в урината и флуорография на белите дробове“, пише в мотивите.

На задължителни периодични медицински прегледи подлежат всички работници и служители през цялото времетраене на трудовата им дейност. Резултатите от проведените прегледи и изследвания се нанасят в карта за задължителен периодичен медицински преглед по образец, която се предоставя на работника или служителя, а копие от картата се съхранява от службата по трудова медицина, обслужваща предприятието.

В проекта са отразени и съответните законови промени по отношение на изискванията към службите по трудова медицина и лечебните заведения. Целта е осигуряване на системното наблюдение на здравното състояние на работниците с оглед ранното откриване на изменения в организма в резултат от въздействия на работната среда и трудовия процес и на професионални и свързани с труда заболявания.

Срокът за обществено обсъждане е до 7 май.

Пълния текст на проекта и приложенията към него може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bFKh

чукча 09.04.2021 14:07:53

Да живее химикалката... и наште фирми по ТМ!

Гост 08.04.2021 18:53:28

Тъпаците от управлението вместо да задължат населението да минава на профилактични прегледи като е в Закона за Здравето и да прилагат глобите за лицата неявяване на такъв преглед при личните си лекари, така както е в БЕЛИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ , вместо това дадоха хляб на излишни чички и лелки по трудова медицина , които реално може да укриват професионални заболявания щом работодателя им плаща. Никъде няма такива простотии в ЕС. Независими от работодателя лекари преглеждат единствено в цивилизования свят. А в комунистическия свят -лицемерно трудово здравеопазване. Пробите за тежки метали също се правят от независими лаборатории, а не от подставени лица от здравна служба работещи за някой работодател. Тук да живее герберасткия келепир

Гост 08.04.2021 19:28:00

Той работодателят дето е притиснат до стената от сметки и разходи покрай пандемията само мисли как да плати профилактиката на тоз онзи вместо касата.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Учени от шест държави събира МУ-Пловдив на конференция
27.10.2021 09:17:19

Учени от шест държави събира МУ-Пловдив на конференция

Медицински университет - Пловдив организира XI-та Югоизточна европейска конференция и XXXI-ва Аса ...

13,5% положителни проби, 124 починали, близо 100 новозаразени медици
27.10.2021 08:35:31

13,5% положителни проби, 124 починали, близо 100 новозаразени медици

6816 са новодиагностицираните с COVID-19 при 50 356 теста, което прави 13,54% положителни пр ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...