Понеделник, 19 Април 2021
08
апр
3
 

На всеки три години профилактични прегледи за служителите над 40-годишна възраст

Нова Наредба за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи осъвременява изискванията към работодателите

Четвъртък, 08 Април 2021 | 16:48:33 Надежда Ненова
3

На всеки три години работодателите трябва да осигуряват профилактични прегледи на служителите си на възраст над 40 години, а за тези, които са между 18 и 40 г., прегледите трябва да се извършват на всеки пет години при недоказан риск в работна среда. З

На всеки три години работодателите трябва да осигуряват профилактични прегледи на служителите си на възраст над 40 години, а за тези, които са между 18 и 40 г., прегледите трябва да се извършват на всеки пет години при недоказан риск в работна среда. Задължителните изследвания са ПКК1 , СУЕ2 , кръвна захар, ЕКГ3 , урина, а прегледите се извършват от лекар със специалност по вътрешни болести /обща медицина.

Това предвижда проектът на Наредба за условията за извършване на задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците и служителите, отменяща Наредба № 3 от 28.02.1987 г., публикуван за обществено обсъждане на страницата на МЗ.

В мотивите към проекта е уточнено, че с Наредбата се цели актуализиране на алгоритмите за медицинско наблюдение в съответствие със съвременните условия и постижения на медицинската наука, както и улесняването на достъпа до квалифицирана медицинска помощ при съмнение за професионална болест. Регламентират се видовете задължителни изследвания, периодичността, лекарските екипи, с цел оптимизиране и подобряване ефективността на дейностите по превенция на здравето на работещите, чрез включването на съвременниработещи медицински практики, както и отпадането на такива които, във времето по причини от различно естество (икономически и чисто медицински), са загубили или доказали своята неефективност.

„Така например промененият алгоритъм за медицинско наблюдение на работещи изложени на рисков фактор манган и неговите съединения включва като задължителни изследвания: изследване на манган в кръвта и функционално изследване на дишането вместо досегашните - изследване на манган в урината и флуорография на белите дробове“, пише в мотивите.

На задължителни периодични медицински прегледи подлежат всички работници и служители през цялото времетраене на трудовата им дейност. Резултатите от проведените прегледи и изследвания се нанасят в карта за задължителен периодичен медицински преглед по образец, която се предоставя на работника или служителя, а копие от картата се съхранява от службата по трудова медицина, обслужваща предприятието.

В проекта са отразени и съответните законови промени по отношение на изискванията към службите по трудова медицина и лечебните заведения. Целта е осигуряване на системното наблюдение на здравното състояние на работниците с оглед ранното откриване на изменения в организма в резултат от въздействия на работната среда и трудовия процес и на професионални и свързани с труда заболявания.

Срокът за обществено обсъждане е до 7 май.

Пълния текст на проекта и приложенията към него може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
njtZ

чукча 09.04.2021 14:07:53

Да живее химикалката... и наште фирми по ТМ!

Гост 08.04.2021 18:53:28

Тъпаците от управлението вместо да задължат населението да минава на профилактични прегледи като е в Закона за Здравето и да прилагат глобите за лицата неявяване на такъв преглед при личните си лекари, така както е в БЕЛИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ , вместо това дадоха хляб на излишни чички и лелки по трудова медицина , които реално може да укриват професионални заболявания щом работодателя им плаща. Никъде няма такива простотии в ЕС. Независими от работодателя лекари преглеждат единствено в цивилизования свят. А в комунистическия свят -лицемерно трудово здравеопазване. Пробите за тежки метали също се правят от независими лаборатории, а не от подставени лица от здравна служба работещи за някой работодател. Тук да живее герберасткия келепир

Гост 08.04.2021 19:28:00

Той работодателят дето е притиснат до стената от сметки и разходи покрай пандемията само мисли как да плати профилактиката на тоз онзи вместо касата.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина проф. Мими Стойчева
19.04.2021 14:30:19

Почина проф. Мими Стойчева

Почина ръководителят на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ п ...

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им
19.04.2021 13:47:24

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им

Част от ръководителите на различни нива в системата на здравеопазване у нас все още подценяват пр ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...