Петък, 27 Януари 2023
08
апр
3
 

На всеки три години профилактични прегледи за служителите над 40-годишна възраст

Нова Наредба за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи осъвременява изискванията към работодателите

Четвъртък, 08 Април 2021 | 16:48:33 Надежда Ненова
3

На всеки три години работодателите трябва да осигуряват профилактични прегледи на служителите си на възраст над 40 години, а за тези, които са между 18 и 40 г., прегледите трябва да се извършват на всеки пет години при недоказан риск в работна среда. З

На всеки три години работодателите трябва да осигуряват профилактични прегледи на служителите си на възраст над 40 години, а за тези, които са между 18 и 40 г., прегледите трябва да се извършват на всеки пет години при недоказан риск в работна среда. Задължителните изследвания са ПКК1 , СУЕ2 , кръвна захар, ЕКГ3 , урина, а прегледите се извършват от лекар със специалност по вътрешни болести /обща медицина.

Това предвижда проектът на Наредба за условията за извършване на задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците и служителите, отменяща Наредба № 3 от 28.02.1987 г., публикуван за обществено обсъждане на страницата на МЗ.

В мотивите към проекта е уточнено, че с Наредбата се цели актуализиране на алгоритмите за медицинско наблюдение в съответствие със съвременните условия и постижения на медицинската наука, както и улесняването на достъпа до квалифицирана медицинска помощ при съмнение за професионална болест. Регламентират се видовете задължителни изследвания, периодичността, лекарските екипи, с цел оптимизиране и подобряване ефективността на дейностите по превенция на здравето на работещите, чрез включването на съвременниработещи медицински практики, както и отпадането на такива които, във времето по причини от различно естество (икономически и чисто медицински), са загубили или доказали своята неефективност.

„Така например промененият алгоритъм за медицинско наблюдение на работещи изложени на рисков фактор манган и неговите съединения включва като задължителни изследвания: изследване на манган в кръвта и функционално изследване на дишането вместо досегашните - изследване на манган в урината и флуорография на белите дробове“, пише в мотивите.

На задължителни периодични медицински прегледи подлежат всички работници и служители през цялото времетраене на трудовата им дейност. Резултатите от проведените прегледи и изследвания се нанасят в карта за задължителен периодичен медицински преглед по образец, която се предоставя на работника или служителя, а копие от картата се съхранява от службата по трудова медицина, обслужваща предприятието.

В проекта са отразени и съответните законови промени по отношение на изискванията към службите по трудова медицина и лечебните заведения. Целта е осигуряване на системното наблюдение на здравното състояние на работниците с оглед ранното откриване на изменения в организма в резултат от въздействия на работната среда и трудовия процес и на професионални и свързани с труда заболявания.

Срокът за обществено обсъждане е до 7 май.

Пълния текст на проекта и приложенията към него може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
75#*

чукча 09.04.2021 14:07:53

Да живее химикалката... и наште фирми по ТМ!

Гост 08.04.2021 18:53:28

Тъпаците от управлението вместо да задължат населението да минава на профилактични прегледи като е в Закона за Здравето и да прилагат глобите за лицата неявяване на такъв преглед при личните си лекари, така както е в БЕЛИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ , вместо това дадоха хляб на излишни чички и лелки по трудова медицина , които реално може да укриват професионални заболявания щом работодателя им плаща. Никъде няма такива простотии в ЕС. Независими от работодателя лекари преглеждат единствено в цивилизования свят. А в комунистическия свят -лицемерно трудово здравеопазване. Пробите за тежки метали също се правят от независими лаборатории, а не от подставени лица от здравна служба работещи за някой работодател. Тук да живее герберасткия келепир

Гост 08.04.2021 19:28:00

Той работодателят дето е притиснат до стената от сметки и разходи покрай пандемията само мисли как да плати профилактиката на тоз онзи вместо касата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Адв. Петрова: Лекарите в ТЕЛК са малко, а средната им възраст е достолепна
27.01.2023 12:48:34

Адв. Петрова: Лекарите в ТЕЛК са малко, а средната им възраст е достолепна

„Адмирирам, че вече ще се взимат предвид всички заболявания, но именно тук е и спорният мом ...

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри
27.01.2023 11:59:08 Невена Попова

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри

Медицинска сестра Анна Гутева е завършила образованието си през 2002 г. в Медицински колеж - ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...