!
Вторник, 05 Март 2024
18
апр
 

На научна среща на офталмолозите демонстрираха трансплантация на роговица

Понеделник, 18 Април 2022 | 13:59:45


Уникална операция по трансплантация на роговица – пенетрираща кератопластика с помощта на фемтосекунден лазер, представи д-р Веселин Даскалов по време на III-та Научна среща на офталмолозите в България, организирана от Очна болница „Пентагр

Уникална операция по трансплантация на роговица – пенетрираща кератопластика с помощта на фемтосекунден лазер, представи д-р Веселин Даскалов по време на III-та Научна среща на офталмолозите в България, организирана от Очна болница „Пентаграм“.

Роговицата е лъскавата и прозрачна обвивка на окото, която пропуска, пречупва и отразява светлината. Различни заболявания, между които  каратоконус, увреждане на роговицата след операция за перде, след изгаряния и инфекции, могат да доведат до помътняването й, в резултат на което зрението се уврежда и може да настъпи слепота. Помътняването на роговицата е една от най-често срещаните предотвратими причини за слепота в света.

При пенетриращата кератопластика на засегнатия пациент (реципиент) се присажда роговица от трупен донор, взета от сертифицирана очна банка. От донорската роговица се изрязва миниатюрно парче, което съответства абсолютно точно на увредената част, която се отстранява от окото на реципиента. Трансплантираният материал се поставя на освободеното място и се зашива със специален конец, който е 10 пъти по-тънък от косъм. При успешна операция постепенно окото възвръща прозрачността си и пациентът проглежда отново. Предимството на новата технология, която благодарение на фемтосекундния лазер е 50% роботизирана, е възможността да се направи много по-прецизен разрез, без увреждане на ендотела (вътрешната мембрана на роговицата. която най-много отговаря за нейната прозрачност), което осигурява ефекта от операцията и скъсява много времето за възстановяване. Фемтосекундният лазер при трансплантация на роговица  е широко използван в западните страни, но в България за тази операция се използва единствено в очна болница „Пентаграм“. В лечебното заведение той се прилага и в рутинната практика при лечение на катаракта, където подобрява значително оперативните резултати.

Над 100 от най-известните български офталмолози – началници на частни и държавни клиники, университетски преподаватели, както и много млади специалисти – специализанти, студенти взеха участие в конференцията, която се проведе в Милениум Тауър.

На живо присъстваха и Д-р П. Весели, собственик на една от големите очни клиники в Словакия, както и д-р Парис Транос, известен хирург в областта на заболяванията на ретината, който е председател на Офталмологичното дружество на Северна Гърция. Той изнесе презентация за новости в лечението на макулната дегенерация. Имаше и трима чужди специалисти, които се включиха онлайн. Д-р Карл Клаас от Белгия, който е известен на публиката в България, тъй като е оперирал много болни с отлепване на ретината, представи трудни случаи с дупки в макулата. Сред онлайн гостите бяха и двама много известни хирурзи от Словения.  Д-р Владимир Пфайфер, (Университетска очна клиника, Любляна Словения) демонстрира нови импланти при лечение на катаракта. Става въпрос за мултифокални лещи за корекция на астигматизма. Д-р Дреф пък се спря на пресбиопията (корекция на старческото далекогледство).Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bHtE


Всичко за коронавируса
Още новини
По повод 8-ми март: Клиниката по кардиология към
05.03.2024 14:12:35

По повод 8-ми март: Клиниката по кардиология към "Пирогов" с безплатни прегледи

Екип от кардиологичката клиника УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов“ организира профилактични пре ...

Министърът: Новата сграда на ФСМП - Нова Загора отговаря на най-добрите европейски практики
05.03.2024 13:23:49

Министърът: Новата сграда на ФСМП - Нова Загора отговаря на най-добрите европейски практики

Филиалът за спешна медицинска помощ - Нова Загора към ЦСМП – Сливен е изграден по проекта & ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...