Сряда, 20 Октомври 2021
01
ноем
2
 

На 12 млн. лв. са оценени таксите и неустойките по делата за надлимитната дейност

Надзорниците обсъждат откъде ще дойдат парите за тези разходи

Петък, 01 Ноември 2019 | 15:20:15 Надежда Ненова
2

На заседанието си от 23 октомври Надзорният съвет на Касата е  обсъждал откъде ще дойдат парите за лихвите по вече спечелените на трета инстанция от болниците дела за надлимитната дейност. По предложение на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев разход

На заседанието си от 23 октомври Надзорният съвет на Касата е  обсъждал откъде ще дойдат парите за лихвите по вече спечелените на трета инстанция от болниците дела за надлимитната дейност. По предложение на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев разходите за административни дейности в проектобюджета на Здравната каса за 2020 г. са определени на 24 млн. лв. с цел да бъдат насочени плащанията в случай на възникване на разпореждания на съда.

Председателят на Надзорния съвет Жени Начева отбелязва, че в предложението на Касата разходите за издръжка са с 12 млн. лв. по-високи от тези, съгласно становището на министъра на здравеопазването и според министъра тези допълнителни 12 млн. лв. трябва да преминат към разходи за болнична медицинска помощ.

„Мотивите за намаляването на разходите за издръжка в полза на разходите за здравноосигурителни плащания са това, че всички разходи, които са поемани за оперативната издръжка на институцията, би следвало да се оптимизират до и под нивата на настоящата година, като единственият фактор, върху който не може да се въздейства, е свързан със съдебните дела и изпълнителните листове, неустойките и глобите във връзка с произнасяне на съда по повод на дела, които са свързани със здравноосигурителните плащания и които е реализирала касата. За да има сигурност, независимо от разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, които казват, че резервът ще се използва при текущо отклонение от тенденциите за непредвидени и неотложни обстоятелства в усвояването на здравноосигурителните плащания, ние предлагаме един изричен текст, който да дава право на Надзорния съвет в случай на възникване на разпореждания на съда, които са оценени на този етап в прогноза минимум 12 млн. лв., да може средства от оперативния резерв да се насочват за плащания именно по влезли в сила съдебни решения“, уточнява Начева.

Пред надзорниците, които възразяват, че не може със средства от резерва да се плащат административни разходи, Жени Начева пояснява, че се предлага алтернативен текст вместо финансовото му измерение, тъй като в чл. 26, ал. 2 на Закона за здравното осигуряване е казано следното: „със средства от резерва се плащат разходи в случай на значителни отклонения от равномерното разходване на средствата за здравноосигурителни плащания“. „Отклонение от равномерното разходване на средствата за здравноосигурителни плащания е и съдебни такси, и неустойки, които са оценени на 12 млн. лв. от колегите от касата. И именно, като алтернатива на тези 12 млн. лв., като ръст на средства в издръжката сме предложили този текст, който казва, че със средства от резерва могат да се насочват средства към разходите за издръжка, каквато възможност има, в момента съществува, но, за да има сигурност и спокойствие Надзорният съвет сме предложили изричен текст в тази посока“, казва тя.

„Лихвата не е здравноосигурително плащане, обезпечение за забава също не е здравноосигурително плащане, съдебните разноски също не са здравноосигурително плащане. Вие го предлагате да е от място, което е за здравноосигурителни плащания, а то не може да е от там и затова е предвидено в тези 24 млн. лв. 12, увеличението“, възразява д-р Дечев.

„Имаме два варианта. Все пак забравяме, че гледаме бюджета, предложен от касата, а не бележките на министъра. Ние сме дошли днес да гледаме бюджета, който е предложен от касата и имаме бележки на министъра, в които има варианти. Единият вариант е, който ние тук говорим е, че административните разходи, които са предвидени тук, общо 24 млн. лв., това е единият вариант. Другият вариант е да не бъдат 24 млн. лв., а да бъдат 12 млн. лв. и да бъдат в резерва на касата“, казва Григор Димитров.

В крайна сметка надзорниците приемат да се запише в Закона за бюджета на НЗОК като § 10, „През 2019 и 2020 г., при съобразяване с разпоредбите на § 9, по решение на Надзорния съвет на НЗОК могат да бъдат разходвани средства от определените по резерва на НЗОК суми за непредвидени и неотложни разходи, за извършването на плащания на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания“. И този текст да влезе в сила от обнародването на Закона за бюджета на НЗОК, тъй като да можем и за 2019 г. да изплатим такива средства и с това да облекчим бюджета за 2020 г.“ В допълнение ще бъда въведен нов ред под разходите за издръжка за административни дейности в бюджета, в който ще бъде записано: „ в това число суми за извършването на плащания на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания“ – 12 млн. лв.“Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T8@e

Гост 02.11.2019 00:24:24

Тъпото парче Менгелето да плаща за бабаитлъка си. Никой не му е длъжен.

Гост 01.11.2019 19:28:31

Дискусията е неопровержимо доказателство, че алхимичката не разбира нищо от финанси, а правото за нея е непонятно и излишно затруднение да прави каквото си иска. Другият вариант е просто вече да е готова за пациент на д-р Цветеслава Гълъбова в Курило.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
 Благодарствено писмо за д-р Пишмишева и медиците от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик
19.10.2021 17:30:46

Благодарствено писмо за д-р Пишмишева и медиците от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик

Благодарствено писмо до ръководството на МБАЛ-Пазарджик изпрати Райна Зайкова от Пловдив. С него ...

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска
19.10.2021 17:16:17

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска

Основният проблем при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция е, че те се обръщат към лека ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...