Понеделник, 28 Септември 2020
01
ноем
2
 

На 12 млн. лв. са оценени таксите и неустойките по делата за надлимитната дейност

Надзорниците обсъждат откъде ще дойдат парите за тези разходи

Петък, 01 Ноември 2019 | 15:20:15 Надежда Ненова
2

На заседанието си от 23 октомври Надзорният съвет на Касата е  обсъждал откъде ще дойдат парите за лихвите по вече спечелените на трета инстанция от болниците дела за надлимитната дейност. По предложение на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев разход

На заседанието си от 23 октомври Надзорният съвет на Касата е  обсъждал откъде ще дойдат парите за лихвите по вече спечелените на трета инстанция от болниците дела за надлимитната дейност. По предложение на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев разходите за административни дейности в проектобюджета на Здравната каса за 2020 г. са определени на 24 млн. лв. с цел да бъдат насочени плащанията в случай на възникване на разпореждания на съда.

Председателят на Надзорния съвет Жени Начева отбелязва, че в предложението на Касата разходите за издръжка са с 12 млн. лв. по-високи от тези, съгласно становището на министъра на здравеопазването и според министъра тези допълнителни 12 млн. лв. трябва да преминат към разходи за болнична медицинска помощ.

„Мотивите за намаляването на разходите за издръжка в полза на разходите за здравноосигурителни плащания са това, че всички разходи, които са поемани за оперативната издръжка на институцията, би следвало да се оптимизират до и под нивата на настоящата година, като единственият фактор, върху който не може да се въздейства, е свързан със съдебните дела и изпълнителните листове, неустойките и глобите във връзка с произнасяне на съда по повод на дела, които са свързани със здравноосигурителните плащания и които е реализирала касата. За да има сигурност, независимо от разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, които казват, че резервът ще се използва при текущо отклонение от тенденциите за непредвидени и неотложни обстоятелства в усвояването на здравноосигурителните плащания, ние предлагаме един изричен текст, който да дава право на Надзорния съвет в случай на възникване на разпореждания на съда, които са оценени на този етап в прогноза минимум 12 млн. лв., да може средства от оперативния резерв да се насочват за плащания именно по влезли в сила съдебни решения“, уточнява Начева.

Пред надзорниците, които възразяват, че не може със средства от резерва да се плащат административни разходи, Жени Начева пояснява, че се предлага алтернативен текст вместо финансовото му измерение, тъй като в чл. 26, ал. 2 на Закона за здравното осигуряване е казано следното: „със средства от резерва се плащат разходи в случай на значителни отклонения от равномерното разходване на средствата за здравноосигурителни плащания“. „Отклонение от равномерното разходване на средствата за здравноосигурителни плащания е и съдебни такси, и неустойки, които са оценени на 12 млн. лв. от колегите от касата. И именно, като алтернатива на тези 12 млн. лв., като ръст на средства в издръжката сме предложили този текст, който казва, че със средства от резерва могат да се насочват средства към разходите за издръжка, каквато възможност има, в момента съществува, но, за да има сигурност и спокойствие Надзорният съвет сме предложили изричен текст в тази посока“, казва тя.

„Лихвата не е здравноосигурително плащане, обезпечение за забава също не е здравноосигурително плащане, съдебните разноски също не са здравноосигурително плащане. Вие го предлагате да е от място, което е за здравноосигурителни плащания, а то не може да е от там и затова е предвидено в тези 24 млн. лв. 12, увеличението“, възразява д-р Дечев.

„Имаме два варианта. Все пак забравяме, че гледаме бюджета, предложен от касата, а не бележките на министъра. Ние сме дошли днес да гледаме бюджета, който е предложен от касата и имаме бележки на министъра, в които има варианти. Единият вариант е, който ние тук говорим е, че административните разходи, които са предвидени тук, общо 24 млн. лв., това е единият вариант. Другият вариант е да не бъдат 24 млн. лв., а да бъдат 12 млн. лв. и да бъдат в резерва на касата“, казва Григор Димитров.

В крайна сметка надзорниците приемат да се запише в Закона за бюджета на НЗОК като § 10, „През 2019 и 2020 г., при съобразяване с разпоредбите на § 9, по решение на Надзорния съвет на НЗОК могат да бъдат разходвани средства от определените по резерва на НЗОК суми за непредвидени и неотложни разходи, за извършването на плащания на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания“. И този текст да влезе в сила от обнародването на Закона за бюджета на НЗОК, тъй като да можем и за 2019 г. да изплатим такива средства и с това да облекчим бюджета за 2020 г.“ В допълнение ще бъда въведен нов ред под разходите за издръжка за административни дейности в бюджета, в който ще бъде записано: „ в това число суми за извършването на плащания на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания“ – 12 млн. лв.“Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NSLq

Гост 02.11.2019 00:24:24

Тъпото парче Менгелето да плаща за бабаитлъка си. Никой не му е длъжен.

Гост 01.11.2019 19:28:31

Дискусията е неопровержимо доказателство, че алхимичката не разбира нищо от финанси, а правото за нея е непонятно и излишно затруднение да прави каквото си иска. Другият вариант е просто вече да е готова за пациент на д-р Цветеслава Гълъбова в Курило.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...