!
Понеделник, 26 Февруари 2024
01
ноем
2
 

На 12 млн. лв. са оценени таксите и неустойките по делата за надлимитната дейност

Надзорниците обсъждат откъде ще дойдат парите за тези разходи

Петък, 01 Ноември 2019 | 15:20:15 Надежда Ненова
2

На заседанието си от 23 октомври Надзорният съвет на Касата е  обсъждал откъде ще дойдат парите за лихвите по вече спечелените на трета инстанция от болниците дела за надлимитната дейност. По предложение на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев разход

На заседанието си от 23 октомври Надзорният съвет на Касата е  обсъждал откъде ще дойдат парите за лихвите по вече спечелените на трета инстанция от болниците дела за надлимитната дейност. По предложение на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев разходите за административни дейности в проектобюджета на Здравната каса за 2020 г. са определени на 24 млн. лв. с цел да бъдат насочени плащанията в случай на възникване на разпореждания на съда.

Председателят на Надзорния съвет Жени Начева отбелязва, че в предложението на Касата разходите за издръжка са с 12 млн. лв. по-високи от тези, съгласно становището на министъра на здравеопазването и според министъра тези допълнителни 12 млн. лв. трябва да преминат към разходи за болнична медицинска помощ.

„Мотивите за намаляването на разходите за издръжка в полза на разходите за здравноосигурителни плащания са това, че всички разходи, които са поемани за оперативната издръжка на институцията, би следвало да се оптимизират до и под нивата на настоящата година, като единственият фактор, върху който не може да се въздейства, е свързан със съдебните дела и изпълнителните листове, неустойките и глобите във връзка с произнасяне на съда по повод на дела, които са свързани със здравноосигурителните плащания и които е реализирала касата. За да има сигурност, независимо от разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, които казват, че резервът ще се използва при текущо отклонение от тенденциите за непредвидени и неотложни обстоятелства в усвояването на здравноосигурителните плащания, ние предлагаме един изричен текст, който да дава право на Надзорния съвет в случай на възникване на разпореждания на съда, които са оценени на този етап в прогноза минимум 12 млн. лв., да може средства от оперативния резерв да се насочват за плащания именно по влезли в сила съдебни решения“, уточнява Начева.

Пред надзорниците, които възразяват, че не може със средства от резерва да се плащат административни разходи, Жени Начева пояснява, че се предлага алтернативен текст вместо финансовото му измерение, тъй като в чл. 26, ал. 2 на Закона за здравното осигуряване е казано следното: „със средства от резерва се плащат разходи в случай на значителни отклонения от равномерното разходване на средствата за здравноосигурителни плащания“. „Отклонение от равномерното разходване на средствата за здравноосигурителни плащания е и съдебни такси, и неустойки, които са оценени на 12 млн. лв. от колегите от касата. И именно, като алтернатива на тези 12 млн. лв., като ръст на средства в издръжката сме предложили този текст, който казва, че със средства от резерва могат да се насочват средства към разходите за издръжка, каквато възможност има, в момента съществува, но, за да има сигурност и спокойствие Надзорният съвет сме предложили изричен текст в тази посока“, казва тя.

„Лихвата не е здравноосигурително плащане, обезпечение за забава също не е здравноосигурително плащане, съдебните разноски също не са здравноосигурително плащане. Вие го предлагате да е от място, което е за здравноосигурителни плащания, а то не може да е от там и затова е предвидено в тези 24 млн. лв. 12, увеличението“, възразява д-р Дечев.

„Имаме два варианта. Все пак забравяме, че гледаме бюджета, предложен от касата, а не бележките на министъра. Ние сме дошли днес да гледаме бюджета, който е предложен от касата и имаме бележки на министъра, в които има варианти. Единият вариант е, който ние тук говорим е, че административните разходи, които са предвидени тук, общо 24 млн. лв., това е единият вариант. Другият вариант е да не бъдат 24 млн. лв., а да бъдат 12 млн. лв. и да бъдат в резерва на касата“, казва Григор Димитров.

В крайна сметка надзорниците приемат да се запише в Закона за бюджета на НЗОК като § 10, „През 2019 и 2020 г., при съобразяване с разпоредбите на § 9, по решение на Надзорния съвет на НЗОК могат да бъдат разходвани средства от определените по резерва на НЗОК суми за непредвидени и неотложни разходи, за извършването на плащания на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания“. И този текст да влезе в сила от обнародването на Закона за бюджета на НЗОК, тъй като да можем и за 2019 г. да изплатим такива средства и с това да облекчим бюджета за 2020 г.“ В допълнение ще бъда въведен нов ред под разходите за издръжка за административни дейности в бюджета, в който ще бъде записано: „ в това число суми за извършването на плащания на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания“ – 12 млн. лв.“Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yLf7

Гост 02.11.2019 00:24:24

Тъпото парче Менгелето да плаща за бабаитлъка си. Никой не му е длъжен.

Гост 01.11.2019 19:28:31

Дискусията е неопровержимо доказателство, че алхимичката не разбира нищо от финанси, а правото за нея е непонятно и излишно затруднение да прави каквото си иска. Другият вариант е просто вече да е готова за пациент на д-р Цветеслава Гълъбова в Курило.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители
25.02.2024 12:45:52 Невена Попова

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители

Д-р Ксения Бааджи е част от екипа на Центъра по алергология и дерматология в медицински компл ...

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея
25.02.2024 11:29:30

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея

Инсулиновата резистентност като метаболитно състояние бе темата на тазгодишното пето издание на П ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...