Неделя, 26 Май 2024
04
февр
 

Неврохирурзи: В Бургас расте височинният травматизъм

Петък, 04 Февруари 2022 | 14:12:45


Височинният травматизъм – нещастните случаи с паднали или скочили от високо, е по-висок в Бургас, отколкото в други области. Това е наблюдението на екипа на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас, където се оперират, лекуват и наблюдават тез

Височинният травматизъм – нещастните случаи с паднали или скочили от високо, е по-висок в Бургас, отколкото в други области. Това е наблюдението на екипа на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас, където се оперират, лекуват и наблюдават тези пациенти, съобщиха от лечебното заведение.

„В неврохирургията наистина има сезонност. С колегите си говорихме, че можем да създадем символичен календар, като годината започва с  катастрофи, минава през черешобера, когато хората падат от дърветата, после идва летният сезон със скачането в басейни и „балконинга", и завършва със сезона на орехите – през октомври", разказва д-р Стефан Шишков, настоящ началник на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас.

Той пое ръководството на Отделението от началото на тази година, след като дългогодишният му завеждащ д-р Николай Недев се пенсионира. Амбицията на екипа е съхрани духа и организация на работа, наложени в отделението през годините, но и да разшири възможностите му, за да отговори на нуждите на пациентите от областта и сезонно пристигащите. „Все пак хората могат да почиват спокойно, знаейки, че в УМБАЛ Бургас, респективно и в нашето отделение, има лекари, които адекватно могат да се погрижат за тях и близките им. В днешно време туризмът е обвързан и с тези потребности на обществото", добавя д-р Шишков.

Сред  новите цели на екипа на Отделението по неврохирургия са закупуване на нова апаратура, повишаването на нивото в трето – най-високо, подобряване на битовите условия. „Връзката на доверие пациент-лекар минава в голяма степен и през условията, които предлага лечебното заведение, разбира се, които не са самодостатъчни", подчертава д-р Шишков. Той дойде в Бургас преди няколко години от университетската болница в Стара Загора и прави някои сравнения, които са в полза на УМБАЛ Бургас. „Много голям плюс, който пациентите, които са били в други градове оценят, е централното топлоснабдяване и топлата вода. Дори стаите да имат нужда от ремонт, те са топли, всяка стая има собствен санитарен възел с топла вода, което не беше така в болницата в Стара Загора", дава пример той.

В отделението отчитат увеличение на пациентите, както и „гостуванията" на пациенти от други градове. За година преминалите болни са над 1000, а извършените операции - около 400 – понякога повече от една на ден. В последните месеци зачестяват също мозъчните и гръбначните тумори, диагностицирани за жалост по-късно, отколкото на лекарите би им се искало. Тук работят четирима специалисти и един специализант, предстои обявяване на нови места за специализанти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rGk*


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...