!
Събота, 20 Юли 2024
23
ян
 

Европейски институции:

Недостигът на антибиотици в ЕС се задълбочава, търсят се общи решения

Отговорната комуникация е необходима, за да се избегне ненужно обществено безпокойство, категорични са експертите

Понеделник, 23 Януари 2023 | 14:59:23


Недостигът на лекарства и особено на антибиотици е постоянен проблем за общественото здраве и ситуацията в ЕС се влошава от геополитически събития или тенденции като войната в Украйна, енергийната криза и високите нива на инфлация. За това алармират в

Недостигът на лекарства и особено на антибиотици е постоянен проблем за общественото здраве и ситуацията в ЕС се влошава от геополитически събития или тенденции като войната в Украйна, енергийната криза и високите нива на инфлация. За това алармират в съвместно изявление Европейската агенция по лекарствата (EMA), Европейската комисия и ръководителите на агенциите по лекарствата (HMA) и Изпълнителната ръководна група за недостига и безопасността на лекарствените продукти (MSSG).

В него те уверяват, че наблюдават отблизо и реагират на текущия недостиг на антибиотици, който засяга ЕС, и очакват положителна промяна в близките месеци. 

От институциите потвърждават извода, че сезонното нарастване на респираторните инфекции е довело до увеличаване на търсенето на антибиотици като амоксицилин (самостоятелно и в комбинация с клавуланова киселина) и особено като педиатрични форми. Освен това, забавянията в производството и проблемите с производствения капацитет, доведоха до проблеми с доставките, засягащи повечето държави членки, посочват оттам и напомнят, че проблемите с доставките засягат и страни извън ЕС. 

На ниво държава членка са въведени различни мерки, за да се гарантира, че пациентите могат да получат подходящо лечение, отбелязват от MSSG.

„Наблюдаваме отблизо ситуацията от ноември 2022 г. и се ангажирахме с ключови играчи във веригата за доставки на амоксицилин, за да бъдат договорени възможни смекчаващи мерки, като например увеличаване на производствения капацитет“, посочват от групата.

Оттам подчертават, че сложната ситуация позволява използването на различни „регулаторни гъвкавости“ като например разрешаване на извънредни доставки на определени лекарства или лекарствени форми, които може да не са разрешени в определена държава членка, или предоставяне на пълни или частични изключения за определени етикети и изисквания за опаковане, за да се гарантира, че пациентите могат да получат подходящо лечение. Също така MSSG поддържа въвеждането на временни национални мерки като разпределяне на единични дози и смесване.

От институциите уверяват още, че ЕК, HMA и EMA си сътрудничат за преодоляване на недостига и увеличаване на доставките и очакват подобрение на ситуацията още в следващите месеци. В същата посока са и усилията на SPOC - Работната група за единна контактна точка за недостига на лекарства.

В същото време експертите подчертават, че в дадената сложна ситуация е много важна прозрачността във връзка с недостига на лекарства, както и обективната и отговорна комуникация, която е необходима, за да се избегне ненужно обществено безпокойство.

„Важно е антибиотиците, в това число амоксицилин, да се използват разумно, за да се поддържа тяхната ефикасност и да се избегне антимикробна резистентност. Те трябва да се предписват само за лечение на бактериални инфекции, не са подходящи за лечение на вирусни инфекции като настинка и грип, където не са ефективни“, припомнят в заключение от европейските институции.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6tAD


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ
20.07.2024 10:41:21

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ

МЗ ще се ангажира в амбулаторната процедура 33.1 за поставяне на инжекции от квалифициран медицин ...

МЗ ще следи и публикува конкретни финансови показатели на лечебните заведения
20.07.2024 09:29:56

МЗ ще следи и публикува конкретни финансови показатели на лечебните заведения

Конкретни финансови и медико-статистически показатели ще следи Министерството на здравеопазването ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...