!
Четвъртък, 18 Април 2024
16
юли
 

Недостигът на лекарства в Европа се увеличава

Вторник, 16 Юли 2019 | 15:04:07


Недостигът на лекарства в Европа удря нов връх и страните търсят отговор в Брюксел. Само през юли пациентите с рак не успяха да получат достъп до лечение в Италия. Недостигът на неврологични лекарства достигна „безпрецедентен мащаб“ в Полша

Недостигът на лекарства в Европа удря нов връх и страните търсят отговор в Брюксел. Само през юли пациентите с рак не успяха да получат достъп до лечение в Италия. Недостигът на неврологични лекарства достигна „безпрецедентен мащаб“ в Полша, а общият брой на недостъпни медикаменти в Белгия достигна нов рекорд , пише на сайта politico.eu.

Фармацевти и представители на здравни компании от години предупреждават за влошаващ се недостиг, отчасти свързан с увеличената зависимост от ограничен брой доставчици в чужбина. „Новото е, че преди това са били засегнати по-малки страни с по-малко атрактивни пазари, като Румъния, България, източноевропейски държави“, казва Шарлот Рофяен, съветник по европейските въпроси в пациентската организация на Франция „Assos Santé“. - „Сега потърпевши са всички държави - дори най-богатите“.

Тази седмица Франция стана последната страна, която призова за общоевропейско решение. Броят на лекарствата, докладвани като оскъдни в страната, се е увеличил 20 пъти между 2008 и 2018 г. Според регулатора за медикаменти в страната, се очаква да нарасне с още 60% тази година.

Една идея, представена в Париж, е нов план за действие, според който ЕС може да създаде обществени производители на лекарства, които да произвеждат някои от тях, за да снабдяват всички държави.

Ръководителят на здравния отдел на Европейската комисия Ан Бучер заяви в неотдавнашно интервю, че Комисията няма никакви планове да предприеме по-нататъшни действия за справяне с недостига на лекарства, освен това, което вече е направено, въпреки че тя призна проблема.

Едно от обясненията за нарастващия недостиг на медикаменти в Европа е, че лекарствата и техните съставки се произвеждат все повече от шепа компании, най-вече в Азия. Резултатът е, че всяко прекъсване на веригата на доставки води до сериозен недостиг. „Години наред говорихме, защото пазарът се концентрира в определени държави“, казва Адриан ван ден Ховен, генерален директор на „Лекарства за Европа“.

Той даде пример с експлозия в китайска фабрика, която е произвеждала антибиотична съставка през 2017 г. След експлозията е останал само един друг производител на съставки по света.

Фармацевтите също така заявиха, че Brexit вече причинява недостиг на лекарства във Великобритания, тъй като индустрията се стреми да се запаси, а доверието на производителите в пазара на страната намалява.

Фармацевтите искат да могат да променят рецептата на пациента, без да се налага да изпращат хора обратно в кабинета на лекаря за нова. Поддръжниците на достъпа искат по-голяма прозрачност в образуването на цените на лекарствата, за да се намалят разходите, а групите от пациенти искат националните органи да санкционират повече фармацевтични компании, ако са отговорни за недостига на медикаменти.

Една тактика, с която страните от ЕС, включително Белгия, Полша и Словакия, са се опитали да разрешат недостига, е ограничаването на паралелната търговия, чрез която търговците продават лекарства, закупени в една държава, в друга, но на по-висока цена.

„Това е един от инструментите, които имаме“, каза Рофяен. Тя допълни, че е скептично настроена към предложението на Франция за създаване на публичен, общоевропейски производител на лекарства.

„Това може да е едно от решенията, но не е крайното решение. Най-добрият начин за справяне с проблема е по-доброто стимулиране на компаниите да се върнат в Европа. Планът за действие на Франция призовава за нови финансови стимули за намиране или преместване на производството на суровини и лекарства във Франция и в Европа до 2022 г.“.

 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nqmz


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима
18.04.2024 17:19:20 Надежда Ненова

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, ...

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи
18.04.2024 16:57:16

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи

Русенската УМБАЛ „Канев“ предлага възможност за финансиране обучението на студенти по ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...