Вторник, 13 Ноември 2018
27
юни
4
 

Недостиг на кадри спъва работата на Фонда за лечение на деца

Сряда, 27 Юни 2018 | 09:53:05 Полина Тодорова
4

Сериозни проблеми изправят пред риск работата на Център Фонд за лечение на деца. Това става ясно от доклада за дейността на институцията през 2017 година. В него се отбелязва, че съществува „риск от срив в дейността на фонда“ и се и

Сериозни проблеми изправят пред риск работата на Център Фонд за лечение на деца. Това става ясно от доклада за дейността на институцията през 2017 година.

В него се отбелязва, че съществува „риск от срив в дейността на фонда“ и се изброяват редица проблеми, които са причина за тази опасност. На първо място това е огромната натовареност на служителите, ограниченият щат и текучеството на кадри.

Дейността на фонда е специфична и е необходимо време за изграждането на един експерт, е разписано още в него. Пред Zdrave.net директорът на институцията д-р Мариета Райкова обясни, че в момента по щат във фонда работят едва десет души. Тя допълни, че натовареността на служителите е огромна и въпреки че те работят всеотдайно, обемът на работа е много голям за броя им. Поради тази причина и текучеството на кадри е много голямо, като в момента служителят с най-много опит работи във фонда едва от няколко години. Д-р Райкова даде пример и с факта, че центърът вече ще организира провеждането на обществени поръчки за медицински изделия, като посочи, че за тази дейност са необходими поне още двама специалисти. „Аз смятам, че за да се работи оптимално и спокойно, са необходими допълнително пет служители, като на този етап заради спецификата на обществената поръчки за медицински изделия са нужни минимум двама“, заяви тя.

Друг проблем, който набелязва докладът, е липсата на аналитично звено или отделен служител, които да се занимават с проследяването на децата, изпратени на лечение в чужбина. Според д-р  Райкова за да се направи задълбочен анализ е нужно да има служители, които да се занимават само с този тип работа. „Ние знаем за какво отиват децата и резултатите, но за да се направят кардинални изводи, трябва да се проследят няколко години назад, а не да се прави анализ на парче“, посочи тя, като допълни, че по този начин и фондът би могъл да излезе с определени препоръки, сред които нуждата от закупуване на апаратура, обучение на специалисти и други.

В доклада е разписано, че през изминалата 2017 г. е осъществена огромна по обем работа, свързана с подпомагането на диагностика и лечение на сложни заболявания, изискващи прецизна административна обработка и задълбочена медицинска експертиза по повод финансово и организационно подпомагане на лечение в България и в чужбина. Осъществените две смени на директорите (проф. Владимир Пилософ и д-р Тинка Троева – бел. авт.)  не са се отразили на оперативната дейност на Фонда и всички постъпили заявления при предишните ръководства са били обработени, представени за обсъждане на Обществен съвет и са  получили необходимите решения за осъществяване на исканото подпомагане, гласи още отчетът.

Той отбелязва като проблем във взаимоотношенията с външните експерти, даващи становища по случаите,  забавеното им заплащане. Нерешаването на този проблем в продължение на година затрудни много изпълнението на сроковете за обработката на заявленията и благодарение единствено на разбирането на експертите нямаше срив в системата, тъй като без техните становища дейността на фонда практически се блокира, се посочва в доклада. От него става ясно и че в края на 2017 г. със съдействието на Министерството на здравеопазването са изплатени средства на външни експерти, сключили договор с ЦФЛД, за дадените от тях становища, както и е изготвен нов и актуализиран Списък на външни експерти.

От доклада на ЦФЛД  се разбира и че през изминалата 2017 г. продължава тенденцията от предходни години за повишен разход на финансови средства, свързан с пациенти, насочени в чужбина за костно-мозъчна, бъбречна и чернодробна трансплантация. Според д-р Райкова е необходимо да се предприеме сериозна работа в посока възстановяване на поне част от тези дейности в България.

Не се отбелязва и промяна в лечението на деца с диагноза ДЦП, се посочва още в доклада, като се допълва, че поради особеността на патологията, при тях има тежки ортопедични проблеми като липсва системен и мултидисциплинарен медицински подход за лечение. В резултат на това децата често се насочват за оперативни процедури и изработване на ортези в чужбина.

Като цяло през 2017 са проведени 24 редовни и 40 извънредни заседания на Обществения съвет, като по 34 заявления решенията са взети в резултат от електронно гласуване поради условия на спешност. Общо са взети 1194 решения на редовни и извънредни заседания на ОС, става още ясно от доклада. Броят на отказите и през 2016 г. и 2017 г. е постоянен и съставлява 10% от общо подадените заявления за лечение на деца, като основната причина за отказ е наличието на отрицателни медицински становища за лечение в чужбина.

През изминалата година е реализирано финансирането и организационното подпомагане на 738 деца в България и 333 деца в чужбина. Най-голям е броят на децата, получили организационно и финансово подпомагане за диагностични и лечебни процедури, както и контролни прегледи в Германия - 170 деца, следван от Австрия - 41 деца, Франция - 23 деца.

През 2017 са починали 14 деца (1.2%) от всички лекувани със средства на ЦФЛД деца, като причините са тежки онкологични или онкохематологични заболявания, посочват от институцията.

Одобрената сума за лечение е общо 20,5 милиона лева, като в нея влизат и средствата за терапията на деца, изпратени зад граница чрез формуляр S2, който се заплаща от МЗ и НЗОК.

В доклада се посочва още, че за съжаление в обществен план, независимо от усилията на различните ръководства и на администрацията, дейността на фонда се осъществява под негативен и често пъти манипулативно провокиран интерес.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZSxt

Гост 27.06.2018 21:59:33

Горките родители, които чакат на тази жена- д-р Мариета Райкова.Некомпетентна комплексарка .

Гост 27.06.2018 21:57:29

Дейността на фонда е специфична и е необходимо време за изграждането на един експерт, това важи и за тебе Мариета,Райкова, горките деца.

GOST 27.06.2018 12:43:29

За Мариетка или добро или нищо. Значи - едно огромно нищо.

Гост 27.06.2018 12:05:02

Моето мнение, както и на родителите, които чакаме помощ от Фонда, е следното - Сравнихме начина на работа, обсъждаме лечението на децата при директорите Пилософ, Троева и Райкова, защото има еднакви заболявания и обобщаваме, горките родители, които чакат на тази жена Райкова да си избива комплексите на малоценност като директор спрямо децата ми! Това е, Господ гледа как разни директорчета и министърчета "работят" за здравето на децата.


Още новини
Редица промени в заплащането и контрола на медицинските изделия
12.11.2018 17:12:04

Редица промени в заплащането и контрола на медицинските изделия

Промени в Наредбата за медицинските изделия, които регламентират по-строг контрол върху цените им ...

Обществената поръчка за информационната система отново обжалвана
12.11.2018 16:27:45 Ирина Пекарева

Обществената поръчка за информационната система отново обжалвана

Обществената поръчка на Министерството на здравеопазването, свързана с избор на изпълнители за ра ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...