Четвъртък, 11 Август 2022
25
апр
5
 

Недостиг от над 3300 легла за продължително лечение и палиативни грижи отчете НЗК

Тези за активно лечение пък са 5890 над необходимите според картата

Сряда, 25 Април 2018 | 18:16:10 Ирина Пекарева
5

2272 са недостигащите легла за продължително лечение в цялата страна. Това сочи анализът от Националната здравна карта, публикув

2272 са недостигащите легла за продължително лечение в цялата страна. Това сочи анализът от Националната здравна карта, публикувана за обществено обсъждане на сайта на МЗ.

На практика нито един от районите в страната няма достатъчно легла за продължително лечение.

Най-малък в абсолютни числа е недостигът от тях в Северозападния район на България, където влизат областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. По данни от НЗК, районът разполага общо с 471 легла за продължително лечение, при нужни 588.

Най-голям пък е недостигът на легла за продължително лечение в Югозападния район, в който се включва и столицата. Общо за целия регион броят на леглата за продължително лечение е 540, а според здравната карта в него са необходими над два пъти повече легла – 1288. Така областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска област и самата София са с недостиг от 748 легла за продължително лечение, сочат данните от картата.

Този проблем стои и в останалите райони в страната. За Северен централен район например недостигът от легла за продължително лечение възлиза на 118 броя, в Североизточния не достигат 528 такива легла, в Югоизточния – 401, а в Южен централен район – 360.

Положението е подобно и с леглата за палиативни грижи, които също са по-малко от нужните в цялата страна и чийто общ недостиг е в размер на 1100 легла. И тук „рекордьор“ е Югозападен район, където при нужни 534 легла за палиативни грижи във всичките пет области на района има общо 32.

Същата ситуация се наблюдава и във всички останали области в страната: докато здравната карта регистрира необходимост от стотици легла за всеки район, то те никъде не надвишават няколко десетки. Най-голям е броят на леглата за палиативни грижи в Северен централен район, в който влизат областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра. Петте области разполагат общо с 35 легла за палиативни грижи, при нужни според здравната карта 100.

Всъщност в недостига на двата вида легла изненада няма. Здравната каса заплаща три клинични пътеки за продължително лечение – едната след инсулт, втората – след инфаркт и сърдечни интервенции, а третата – след операции с много голяма сложност и остатъчни проблеми със здравето. И трите пътеки предвиждат болничен престой до 20 дни годишно, а разходите на лечебните заведения за такива пациенти обикновено са по-високи от приходите по съответната пътека.

Проблемът е подобен и при палиативните грижи – тук също няма достатъчно финансиране с обществени средства и съответно болниците нямат интерес да поддържат подобни легла.

Не така стои въпросът с леглата за активно лечение. Както вече неколкократно бе отбелязано, при тях е отчетен излишък почти в цялата страна. Общият брой „излишни“ според НЗК легла за активно лечение е 5890, като най-големият им брой в абсолютни числа е в София и Пловдив. Общо за двата района, в които се включват тези области, леглата за активно лечение над заложената бройка са 3910.

В процентно отношение пък най-много легла над нужните здравната карта регистрира в Северозападния район. Тук са включени областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен, които общо имат с 24% повече легла за активно лечение от необходимото, сочат данните от НЗК. Най-малък в това отношение е излишъкът в Северния централен район, където леглата „в повече“ са „едва“ 7,1%.

Всичко това ще бъде взето предвид от НЗОК при сключването на договорите с лечебните заведения, което предстои. Здравната карта би трябвало да бъде окончателно одобрена след месец, когато изтича срокът на общественото обсъждане на документа.

Дали ще има корекции в така представената НЗК все още не е ясно. Не е ясно също и дали след месец болниците вече няма да са сключили договорите си с Касата, както и дали ще са нужни корекции по вече сключени договори спрямо новата здравна карта след влизането й в сила.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UXFT

Гост 25.04.2018 22:40:11

Продължителното лечение изисква продължително финансиране. И то в реален обем. След като няма такова, няма как да няма и недостиг на такива легла.

Мементо 25.04.2018 20:21:32

Какви комуняги бе рабфак - дебил ? Това последните 15 години в здравеопазването у нас е стихиен безконтролен капитализъм в най - просташки вариант

Гост 26.04.2018 00:39:37

Твоите роднини комунетата с червени куфарчета станаха тези капиталисти - да, копелетата с бащите комунисти. Това беше целта на БКП- да намерят народ, който да им работи 45 години за да станат комунистите капиталисти.

Az 25.04.2018 20:29:33

Какъв капитализъм.бе идиот.В здравеопазването от 70 г върлува див пещерен комунизъм , породен от пропагандата,че било безплатно.

Гост 25.04.2018 19:53:45

Кого лъжем ? Разходите за рехабилитация и палиативни грижи са в пъти по-големи от средните разходи по клинични пътеки за остри състояния . А Киро менте министъра гледа да ореже още повече средствата за лечение. Каква е ползата от тази карта? Никаква. По-скоро както отбелязаха други тази НЗК е просто изобличаващ документ за последиците от зулумите извършени от политическата класа комуняги през последните 28 години, ако не броим и онези 45 години колхозно здравеопазване.


Всичко за коронавируса
Още новини
САЩ: Съдят лекарка за фалшиви имунизации и хомеопатия вместо ваксини срещу COVID
11.08.2022 17:22:52

САЩ: Съдят лекарка за фалшиви имунизации и хомеопатия вместо ваксини срещу COVID

Лекарка натуропат от град Напа, щата Калифорния, е обвинена за продажба на фалшиви „имуниза ...

Акад. Славов: Уретропластика с лигавица от бузата възстановява качеството на живот при 60-70 пациенти годишно
11.08.2022 16:58:58 Надежда Ненова

Акад. Славов: Уретропластика с лигавица от бузата възстановява качеството на живот при 60-70 пациенти годишно

Уретропластиката на дефектите с букална или лингвална лигавица се използва при няколко операции, ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...