Петък, 27 Януари 2023
21
окт
8
 

Д-р Неделчо Тотев:

Неизплащането на надлимитната дейност ще задълбочи неимоверно кризата в болниците

Предстои среща на всички болничните асоциации, на която ще бъдат коментирани преговорите за НРД 2020

Понеделник, 21 Октомври 2019 | 17:17:58 Надежда Ненова
8

Ако не бъде изплатена надлимитната дейност, няма да имаме възможност да задоволим финансовите искания на медицинските сестри, а те стават все по-неотстъпчиви в исканията си и в един момент ще се стигне до поетапно закриване на лечебни заведения заради

Ако не бъде изплатена надлимитната дейност, няма да имаме възможност да задоволим финансовите искания на медицинските сестри, а те стават все по-неотстъпчиви в исканията си и в един момент ще се стигне до поетапно закриване на лечебни заведения заради колективните им оставки. За това предупреди председателят на НСОББ д-р Неделчо Тотев пред Zdrave.net.

„Липсата на този ресурс ще задълбочи неимоверно кризата. Медицинските сестри ни пресират, те стават все по-неотстъпчиви в исканията си и то с право в по-голямата си част. При тази ситуация те депозират оставки, за които в един момент ще съжаляват всички“, каза той.

Изплащането на надлимитната дейност беше едно от исканията на Националното сдружение на общинските болници (НСОББ), поставени в декларация на Сдружението, изготвена на база взетите на провелото се миналата седмица Общо събрание. Категоричното становище на сдружението е, че жизнено важно за оцеляване на общинските болници е незабавното изплащане на заработени и незаплатени от НЗОК така наречените „надлимитни“ средства за 2015, 2016 и 2017 години, които варират между 3-4 % от общата сума за болниците.

„При нас се касае за малко пари, 4-5 млн. лева на фона на над 150-те млн. лв., които се дължат общо на болниците. Това за нас обаче е

глътка въздух преди тежкия зимен сезон

и в началото на следващата година, когато ще се вдигне минималната работна заплата. Едновременно с това обаче е много важно какво ще се договори като условия по пътеките, както и какво ще се договори по отношение на договорите на колегите. Отдавна имаме обещание вътрешните специалисти да бъдат реабилитирани. Лекарите намаляват с такива темпове, че на всеки, който е наясно със ситуацията, му настръхва косата. Изключително важно е да се променят цените на клиничните пътеки от първо и второ ниво, защото те касаят всички ни“, каза още д-р Тотев.

Той допълни, че е вече е станало ясно, че надлимитната дейност ще бъде изплатена само на тези лечебни заведения, които са завели дела срещу НЗОК. Така Касата отново щяла да разпредели свободния си ресурс отново за лекарства и няма да се стигне до реалното повишаване на финансовия ресурс на лечебните завения. "Сега вдигнаха цените на 100 пътеки. Това са тези пътеки, които са редки, които гарантираха един огромен ресурс, защото са неусвоени бюджетите. Ние имаме бюджети, ниски цени на пътеки и трябва да въртим обороти. Това ли е смисълът на реформата? Трябва да се дадат едни реални стойности на голяма част от силно неостойностените пътеки – това са пътеките първо и второ ниво, пътеките, които работим ние, областните болници и немалка част от университетските болници", каза председателят на НСОББ. 

Той подчерта, че общинските болници са с по-специален статут - те са по една в районите си и са пръснати в региони, които и без това опустяват откъм хора. "Тези болници основно изпълняват социални дейности и превръщането им в нон-профит дружества е възможност да бъдат съхранени. Това обаче се говори само, когато има конкретен повод и когато той отмине, отново започват да гледат на нас като на всички други и да говорим за конкуренция, което реално е неизпълнимо", каза д-р Тотев. 

Той заяви, че не може да каже колко от общинските болници са завели дела срещу Касата. „Не мога да дам такава информация, защото получихме упреци от кметовете на общини, че даването на информация, че неизплатената надлимитна дейност води болниците към фалит, било негативен пиар.  Започнаха едни спорове на дребно, които нас лично ни накараха да преосмислим изцяло поведението си. Затова тази информация може да бъде оповестена само от управителя на лечебното заведение или кмета на общината. Мога да кажа обаче, че

голяма част от лечебните заведения, включително и нашата болница, са завели дела

Ние сме спечелили делото вече и на втора инстанция, а има такива, които са минали и трета и вече са предявили претенциите си за сумата“, каза д-р Тотев.

Той съобщи, че тази седмица отново ще има среща на всички болничните асоциации, на която ще бъдат коментирани преговорите за НРД 2020.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N9yS

Гост 24.10.2019 13:15:02

Неизплащането на надлимитната дейност ще OBEZMISLI INTENZIVNOTO KRADENE .

Гост 21.10.2019 22:45:17

'Медицинските сестри ни пресират, те стават все по-неотстъпчиви в исканията си' Ами парадоксално добре ,че са исканията на медсестрите . ЗАЩОТО от мухльовцитев УС на БЛС лекарите не могат да очакват НИЩО. Парадоксално (и поучително) медсестрите ще извоюват за всички по-високи възнаграждения въпреки мизерното блато наречено БЛС. Срам за този 'сьюз'

Даринка 21.10.2019 22:42:01

Какви ги дрънка тоя пор ? Министърът говори за 200 милиона отгоре догодина , милиарди , подобрение , Швепс , шампанско , гирлянди ????

Гост 21.10.2019 22:38:13

Ако се фалират общинските болници, тълпите от българи със специфичен цвят на венците ще залеят областните и държавните университетски . Е тогава ще стане интересно.

вщк 21.10.2019 19:29:43

Вие първо положете усилия да се грижите за пациентите си, а не да ги оставяте вързани за скенерите 7 часа.Второ моля те, не обяснявай, че без специалисти вършите чудеса.Просто след като пролежат при вас пациентите отиват в други болници, които имат структури с по-високо ниво на компетентност.Оправете си първо организацията на дейността, иначе всичко друго звучи цинично.

Гост 21.10.2019 20:39:55

Троле герберски, зависимостта е обратна на това което акаш в момента. Първо е подреждането и ясното финансиране, т.е мотивиране на медицинските лица, а след това е искането ти за качество! Но, кризата с кадри е страшна.Ще се увериш и лично, скоро.

j 22.10.2019 19:34:41

Приятелю, ти наистина ли очакваш качество на медицинската помощ от една общинска болница?Не казвай моля те "да" защото ще се разрева от умиление.

Истината 25.10.2019 13:37:09

Качеството в общинските болници е поне с две нива НАД това, което съответства на ЗАПЛАЩАНЕТО на персонала там! Толкова по въпроса, който разбрал - разбрал...


Всичко за коронавируса
Още новини
„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда
27.01.2023 17:24:28

„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда

Общинската АГ болница „Шейново“, която преди няколко месеца ...

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа
27.01.2023 16:59:36 Надежда Ненова

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа

В Картата на дългосрочните нужди от здравни услуги и инвестиции, приета от Министерски съвет, спе ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...