!
Четвъртък, 30 Ноември 2023
21
ноем
1
 

Нелекуваните зъбни инфекции могат да засегнат сърцето ни и да доведат до инфекциозен ендокардит

Вторник, 21 Ноември 2023 | 09:25:48 Д-р Тихомир Христов, кардиохирург в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“
1

Ендокардитът е възпаление на ендокарда или вътрешния слой на сърцето, като възпалението може да засегне както клапния апарат на сърцето така и други негови сегменти. Можем да разграничим две основни групи ендокардити, според причинителят. В първата гру

Ендокардитът е възпаление на ендокарда или вътрешния слой на сърцето, като възпалението може да засегне както клапния апарат на сърцето така и други негови сегменти. Можем да разграничим две основни групи ендокардити, според причинителят. В първата група попадат ендокардити от небактериален произход. Като тук се включват: вирусния, ревматичния и колоагенозния. А във втората група се включват ендокардити от бактериален произход. С вземане на хемокултури, ние можем да отграничим произхода на ендокардита, както и  бактериалният причинител, ако говорим за инфекциозен ендокардит. В голямата част от случаите се изолира Staphylococcus aureus, последван от стрептококи от групата viridans и коагулазно отрицателните стафилококи.

Заболяването има две форми на протичане: Остра, когато симптомите на заболяването са с давност по – малко от 6 седмици и подостра, когато симптомите превалират повече от 6 седмици. В зависимост от степента на засегнатата зона, и в кой етап на заболяването се диагностицира ендокардита, можем да наблюдаваме различни прояви на заболяването, като наличието на вегетации, както и различни клапни пороци. В голям процент от случаите има наличие на инсуфициенция на някоя клапа на сърцето.  Друго тежко усложнение е образуването на абсцеси и последващия риск от откъсващи се от него септични емболи.

Напоследък поради влошената зъбна хигиена и  липсата на адекватна антибиотична профилактика при зъбни интервенции в голям процент от кръвните проби се открива наличието на зеленеещите стрептококи. Основното местообитание на тези организми е устната кухина и горните дихателни пътища. Обикновено здравият индивид се справя с навлизането на бактерии в кръвта, при наличието на локалана инфекция. Проблемът идва, когато е налична някаква подлежаща увреда  на ендокарда или на сърдечните клапи. Тогава навлезлите бактерии се захващат за увредената вътрешна повърхност на сърцето, което води до образуването на инфекциозен ендокардит.

Като рискови фактори можем да отбележим редица манипулации като: всякакви зъбни интервенции, без антибиотична профилактика, поставянето на изкуствени сърдечни клапи, имплантирането на електроди за поставянето на пейсмейкър, хронично рецидивиращи инфекции със Streptococcus pyogenes , възрастово – дегенеративни клапни лезии, провеждането на хемодиализа, медицинска процедура, при която се филтрира кръвта на хората с бъбречна недостатъчност. В съображение влизат и редица хронични заболявания и вредни навици, които могат да доведат до намаляване на имунната защита на организма като : захарният диабет, злоупотребата с алкохол, ХИВ/СПИН и интравенозна употреба на наркотици.

Симптомите в раните етапи на заболяването са твърде неспецифични. Повечето пациенти съобщават за появата на висока температура придружена с втрисане обикновено в сутрешните и следобедните часове. Което е израз на навлизането на бактерии в кръвното русло. След което се появяват общи оплаквания като слабост, безапетитие, силно главоболие, болка по мускули и стави. С напредването на заболяването при вече налична увреда  на сърцето, оплакванията на пациентите се задълбочават и тогава можем да наблюдаваме симптоми на сърдечна недостатъчност като : задух придружен от кашлица, болка в гърдите, намален физически капацитет, загуба на тегло.

За да се постави диагнозата инфекциозен ендокардит е необходимо снемането на щателна анамнеза, за предходни интервенции или наличието на системно заболяване което намалява имунната ни защита. След което следва да бъде взета кръв за лабораторни изследвания. Резултата би ни показал завишени маркери на възпаление. При наличието на анамнеза, симптоми и лабораторни показатели пациента е редно да бъде хоспитализиран в болница. В лечебното заведение, ще се вземат хемокултури, за микробиологично изследване,  които биха обективизирали бактериалния причинител. Също така ще се извърши образни изследвания, като рентгенография и ехокардиография, която ще ни покажат засегнатия участък от сърцето.

За прилагането на правилно лечение при пациенти с доказан инфекциозен ендокардит, би следвало то да се проведе в болнично заведение, където пациента ще биде под постоянно лекарско наблюдение.  Необходимо е да се започне прилагането на интравенозен антибиотик с цел премахване на инфекциозния агент и справяне с усложненията на клапната инфекция. Лечението може да включва също при нужда, подаване на кислород при сатурация под 95%, както и овладяване на симптомите на застойна сърдечна недостатъчност.  Ако заболяването е предизвикало увреждането на някоя клапа на сърцето или има наличието на вегетация или абсцес е индикация за провеждането на оперативно лечение. В голям процент от случаите интраоперативно се наблюдава клапа и подклапен апарат обхванат от инфекцията с перфорация на едно или няколко платна, както и различни по големина вегетации. Важно е при наличието на вегетация на аортната или митраланата клапа максимално бързо да се оперира пациентът, поради високия риск от откъсването на септични емболи или фрагменти на вегетацията, които биха могли да попаднат в мозъчното кръвообращение и да причинят допълнително исхемичен мозъчен инсулт.

Като заключение бих посочил, че не изясненият фебрилитет, персистиращ дълго време, може да бъде предизвикан от заболявания като инфекциозен ендокардит. По тази причина, ако пациентът е имал предшестващи медицински процедури по своето тяло и особено ако става въпрос за стоматологични инфекции, без необходимото саниране с антибиотик, е препоръчително да се извърши консултация с кардиолог за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата инфекциозен ендокардит.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
c*yx

Гост 21.11.2023 13:21:28

Известно от 50 години!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Румяна Янкова и екипът й в
29.11.2023 17:34:48

Доц. Румяна Янкова и екипът й в "Пълмед" ще преглеждат за кожни алергии на 4, 5 и 6 декември

Изтъкнатият дерматолог и алерголог доц. Румяна Янкова ще ръководи прегледите в рамките на XV-тата ...

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика
29.11.2023 17:06:39

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

На 24 ноември в Сидни, Австралия, съдебният медик д-р Янко Колев беше официално избран за президе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...