Петък, 24 Май 2024
18
февр
2
 

Проф. Асен Балтов:

Не е ли време да има електронен търг и за медицинските изделия?

Докато се създаде електронна здравна карта, няма да останат лекари, които да лекуват и пациенти, които да бъдат лекувани", заяви д-р Неделчо Тотев

Вторник, 18 Февруари 2020 | 11:52:38 Надежда Ненова
2

Три основни проблема очерта директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред здравната ни система, които имат спешна нужда от решаване, по време на на дискусията „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателст

Три основни проблема очерта директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред здравната ни система, които имат спешна нужда от решаване, по време на на дискусията „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“, която се проведе вчера.

„Защо продължаваме да плащаме пет години, когато има прекратени здравноосигурително права на пациентите. Кому е нужно това? На кого помагама по този начин – на себе си, на болните пациенти, които така или иначи не биха могли да съберат тези 60 вноски? Не е ли по-добре да направим така, че да се плащат малки вноски, но редовно, за да може да бъдат лекувани и тези, които заради липсата на трудова заетост, не са успели да си платят. Другият огромен проблем при финансирането на системата е цената на медицинските изделия и медикамемнти. Тя вече е над 50% и това изобщо не помага на болните. Необходим е електронен търг за медикаментите. Видяхме какво направи с онкомедикаментите - свали цената им с 57 млн. лв. А ако се прави редовно вероятно ще ги свали още по-надолу. Не е ли време да има електронен търг и за медицинските изделия? Говорим за сериозно стабилизиране на системата чрез въвеждане на електронните търгове“, каза проф. Балтов.

 По думите му електронната здравна карта е е едно от нещата, които са бъдещето. „„Тя трябва да е като личната карта, това е електронно досие, за да може в рамките на 5 минути лекарите да се ориентират. Много е важно да се завърши проекта за спешните портали. Трябва да имаме една добре работеща спешна медицинска помощ. По нов начин да има преразпределение на структурите. Тук се включва и телемедицината като надграждане“, каза проф. Балтов.

"Докато се създаде електронна здравна карта, няма да останат лекари, които да лекуват и пациенти, които да бъдат лекувани", заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Той подчерта, че не се е случило обещаното клиничните пътеки, по които работят тези лечебни заведения. „Проблемите все още са актуални и тези болници са на прага на нови протести. Според него без държавна помощ лечебните заведения в отдалечените и малки населени места не биха могли да оцелеят.

„Защото голяма част от общинските болници наистина са изправени пред сериозни проблеми. Не знам дали кадровата криза засяга само нас и дали трябва да продължаваме да си заравяме главата в пясъка и да казваме, че виждаш ли, това е проблем на онези, които не работят и продължават да въртят едни пътеки и да източват НЗОК. Аз не го приемам това нещо като упрек. Много се жонглира с понятието качество. Аз отдавна с колегите настоявам да се дефинира. Под тази маска биха могли да си отидат много болници и да бъдат разпнати на кръст много колеги, които и без това са прага да си тръгнат", заяви Тотев.

Той каза още, че в общинските болници доплащане няма, защото няма кой да плаща. "Ние сме свикнали да работим с това, което имаме, не принуждаваме пациентите да купуват консумативи докато има такива налични", заяви той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YbA3

Гост 18.02.2020 16:15:41

Всички общински коптори , наименувани , незнайно защо , болници ,отдавна трябваше да бъдат ликвидирани и съборени , а т.н. д-р Неделчо Тотев да пасе козите по Чирпан .Уморихте бабите по селата , бе некадърници .

Гост 18.02.2020 16:41:24

Добре, че сте частните цървули, че след вас и в Израел не могат да спасят болните. Изроди крадливи


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...