!
Понеделник, 15 Април 2024
16
ян
14
 

Д-р Даниела Дариткова:

Не могат да се правят обобщения от разлика в цената на един медикамент

Увеличаването на цените на клиничните пътеки и намаляването на обемите ще позволи да не се хоспитализират пациенти, които нямат пълни индикации за това

Четвъртък, 16 Януари 2020 | 09:26:10
14

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев все още не е информирал никого писмено и не е направил пълен анализ на установеното от него драстично различие в цената, на която се е заплащал един и същи медикамент. Това каза председателят на парламентарната здравн

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев все още не е информирал никого писмено и не е направил пълен анализ на установеното от него драстично различие в цената, на която се е заплащал един и същи медикамент. Това каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред БНТ снощи. „Това беше твърдение изнесено от д-р Дечев пред медиите, аз очаквам наистина анализ на цялата ситуация, защото не могат да се правят обобщения от данни, установени за разлика в цената на един медикамент. В случая - на болниците се плаща само за медикаменти, които се използват за лечение на онкологични заболявания. Всички останали медикаменти влизат в цената на клиничните пътеки. И това, което е установено касае само един лекарствен препарат“, каза тя.

„Не зная, дали д-р Дечев ще има време, защото той продължава медийните си участия, да събере достатъчно информация за това дали за други лекарствени препарати, заплащани на лечебни заведения, става същото нарушение. Даже и нарушение не е точната дума. В случая законът е спазен, д-р Дечев смята, че ако частите болници провеждат обществени поръчки, те ще постигнат по-ниска цена на съответните медикаменти. А всъщност това беше един от аргументите на частните болници, че те наистина постигат по-ниска цена, за да работят по-ефективно и не се налага да провеждат обществени поръчки“, допълни д-р Дариткова.

По думите й през 2016 г. поправката в Закона за обществените поръчки е предложена между първо и второ четене от девет народни предсавители от всички политически сили в предходното народно събрание - Реформаторски блок, Патриотичен фронт, Български демократичен център и ДПС, без БСП. „От 92-ма гласували това предложение 91 – са били „за“, само един от БСП е участвал в гласуването и той е бил „против“. Никой друг от БСП не се е произнесъл по темата. Така че, аз бях права когато казах, че почти консенсусно е прието това. Изключенията в директивата допускат да се прави тълкуване по темата за това кое е публично правна организация. Смята се, че когато даден субект работи в пазарни условия, реализира печалба и поема пасивите от дейността си, той не може да се смята за такава организация и може да бъде освободен от Закона за обществените поръчки“, уточни д-р Дариткова.

Според нея, ако има анализ и предложения от институциите, които са отчели някакъв дефицит от това законодателно предложение, ще се пристъпи към промяна. „Но аз пак искам да подчертая, че не е редно институциите, които са ангажирани с това да контролират как се харчат средствата в здравеопазването, да си говорят през медиите. И затова държа наистина институционално да се комуникира и очаквам анализ конкретен от НЗОК, който да подкрепи разбира се промяна, за да сме сигурни, че именно това е причината за тези драстични разлики в цените, или пък има някакъв друг проблем“, каза още председателят на Здравната комисия.

„Д-р Дечев направи своето изявление първо пред медиите, и сега очакваме наистина това, което е заявил устно, да бъде представено писмено на отговорните институции, за да може ние наистина да преценим дали нормативния дефицит касае само Закона за обществените поръчки или има нещо друго. На този етап не установяваме да има друг дефицит. И д-р Дечев сам подчерта, че в старанието ни да усъвършенстваме начините, по които се харчи обществен ресурс за лекарства, той е установил тази възможност за различни цени на медикаментите. Защото ние в края на миналата година приехме един задължителен механизъм за притежателите на разрешителните за употреба, които когато превишат определени параметри на разходи за лекарства са длъжни да връщат на НЗОК средства за тези лекарства и смятаме, че това ще бъде изключително полезно, за да имаме бюджетна дисциплина, да имаме предвидимост на разходите, от друга страна да имаме достатъчно медикаменти за пациентите, особено с такива чувствителни заболявания“, допълни тя.

По отношение на доплащанията д-р Дариткова заяви, че българите доплащат основно за медикаменти и за медицински изделия. „За останалите дейности те не доплащат, защото те се поемат изцяло от НЗОК. Наистина трябва да се търсят механизми за усъвършенстване на модела на финансиране и затова министърът предприе мерки да предложи варианти, при които имаме и други форми на осигуряване и плащане с усъвършенстване на здравноосигурителния модел. Но, така или иначе на този етап съгласие пълно не може да се постигне, това е тема, която трябва да има абсолютно политическо съгласие, за да може да се представи пред обществото, да се постигне и обществено такова. Смятам, че до края на мандата ще бъде трудно да се реализира. Но за мен много е важно нещо друго, което на този етап все още не успяваме да реализираме и което отчитам, като проблем, а това е именно Националната здравно информационна система. Ако имаме наистина тази система и електронен обмен на информация, много по-лесно ще установяваме именно такива проблеми, които се проявяват, след като вече дадено предложение прието“, каза тя.

Д-р Даниела Дариткова подчерта и, че увеличаването на цените на клиничните пътеки и намаляването на обемите ще позволи да не се хоспитализират пациенти, които нямат пълни индикации за това, а да се хоспитализират само случаите, които наистина са тежки. „Хората да получават лечение в болница тогава, когато това не може да бъде осъществено в извънболничната медицинска помощ. Ще позволи да има по-внимателна грижа за хората, ще позволи на лечебните заведения да имат по-добър приход. Увеличавайки заплатите на персонала ние ще гарантираме, че няма да губим ценни кадри и всичко това ще бъде в интерес наистина на едно по-добро здравеопазване“, допълни д-р Дариткова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
W1vY

Elf 23.01.2020 08:59:04

Ostavete Daritkova da zakopa GERB i Boko.EK kam EU veshe pusnaha doklad.

Гост 16.01.2020 18:21:28

Ако иналианският боклук се изгаря в българските централи, то бракуваните европейски лекарства се унищожават в българските държавни болници.

Така е 16.01.2020 23:25:28

При "много близкия" приятел на Дърдориткова Жорко Михайлов.

Гост 16.01.2020 15:50:10

Интересно , как да не се правят изводи , след като за лекарство дето струва 1 лв. касата слага горен праг 7лв. . Говорим за отстъпки , за стотинки , а таван на цената няма .

999 16.01.2020 18:14:05

Таван на цената има. Лекарствата се регистрират лекарствения списък с пределни цени. И какво от това.

Гост 16.01.2020 15:19:03

Ама, смолянска овца такава... Какво ти разбира тъпата мутра от лекарства, лекарствени политики, цени и ценообразуване? Виж, за разлика от теб, Дечката тия неща ги знае! На колко хора сега им разклати комфорта. Естествено, че плашат гаргите и сега пак нищо няма да стане, но евала на Дечката! Поне да махнат Киро Тъпото от министерския пост. И ти си неподготвена, пък се изказваш по теми, по които Дечо е врял и кипял... Засегна интересите на големите играчи и сега вкупом почнахте да го плюете... Защото болничните собственици ви плащат, и то не малко... И онова мекере Маджаров и той се е изказал. Ама защо да не се изкаже, нали е човек на Тиков. Беше му управител на Пълмед, пък сега оглавява БЛС. Дали е случайно? Дечката каза, че Пълмед са първи в списъка с въпросния онко-медикамент...

Гост 16.01.2020 14:44:37

“По същество всяка една от фирмите производители, цитирани по-горе, е получила одобрение на цена по позитивен списък на своя продукт, съдържащ пеметрексед, от 1036,03 лв. за 500мг. По силата на правилата на Националния съвет за цени и реимбурсиране това е най-ниската възможна реимбурсна цена в референтните страни от Европа. Въпреки това, една от фирмите предоставя оферта с цена, която е седем пъти по-ниска. Такава фрапираща отстъпка и парадоксално ниска цена обикновено се дават за преоценени продукти, затова буди съмнения качеството на предлагания препарат - неговата автентичност, срок на годност, количеството, съдържащо се активно вещество. Такива примери вече бяха установени с други стоки, чието качество за България е снижено спрямо Европа. “

РЗОК 16.01.2020 12:55:20

Ние от прованса отдавна знаем какви ги вършат и в частните и в държ.болници.Всички играят едни и същи игри.Money,money! Слаб бил контрола-при тая нормативна боза, при тия ниски заплати и при ясно изразения лобизъм за какво говорим? В НЗОК имат всички данни, но те анализи не са свикнали да правят.За проверки съвсем не стават.Директорите са зависими от хората,които са ги назначили след измислен конкурс.Прав е Дечев,че 28 директори са много.6 са напълно достатъчни.По РЗОК няма достатъчно индианци да бачкат,но вождове много-то секторни,то нач.отдели .директори дирекция и т.н. Г-н Дечев нищо съществено не промени. Медийните изяви са основната му работа.Изживява се като директор на УМБАЛ,който изнася факти само срещу частните болници.Явно това е замисъла-бой по частника.Държавните са супер,общинските да се закрият, УМБАЛ там всичко е по правилата.Да ама не! Разбира се нищо няма да се случи от тоя дечов пиар.Спете спокойно всички.

Друга РЗОК 16.01.2020 13:21:12

За последните действия на Дечев - Браво! Но за кадровата му политика - твърдо 2+. Заплатите в НЗОК са от 1950 за главни експерти до 4500 на директор дирекции. В същото време арбайтерите от РЗОК на същите длъжности са 1000 за гл. експерти и 1900 директор дирекция. Освен това, назначени в НЗОК са от приятелския кръг на секретарката му в Иван Рилски и то след менте конкурси. За назначенията на Дечо в контролната и аналитична дирекция могат да се изпишат кофи с мастило. Но там е и ръката на недоразумението Начева.

Гост 16.01.2020 11:41:59

Означава ли твърдението на д-р Дариткова, че до момента в болниците са хоспитализирани пациенти, които нямат пълни индикации за това, а от тук нататък вече новият НРД ще гарантира приемането само на случаите, които наистина са тежки? Увеличаването на цените на клиничните пътеки и намаляването на обемите дали ще подобри системата, увеличавайки възможностите за приходи с по-малко работа и по-малко разходи?

Гост 16.01.2020 12:07:27

Точно това означава. Знае се от всеки един министър, депутат, управител. Описвано е в ред документи и доклади. В крайна сметка е покривано от изброените. Толкоз. Няма оправия, освен закриване на касичката.

Гост 16.01.2020 10:10:15

Състав на НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО ЦЕНИ И РЕИМБУРСИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ: ПРЕДСЕДАТЕЛ Проф. Николай Данчев и ЧЛЕНОВЕ Проф. Александра Савова, Проф. Ирина Николова, Мария Василева, Доц. Силвия Терезова, Боряна Зидарова, Димитрина Апостолова. Защо този състав си позволява да определя такъв марж/максимално пределни цени от порядъка 10 пъти по-високи?!

999 16.01.2020 18:15:59

Защото спазва закона. Защо законът е такъв, питайте Дариткова.

Гост 16.01.2020 09:45:00

Айде обратно на село у Смолян


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...