Събота, 31 Октомври 2020
20
февр
7
 

Антон Вълев:

Не може да се очаква, че въвеждането на всички електронни системи ще бъде платено от аптеките

Сряда, 20 Февруари 2019 | 09:56:33
7

Стотици аптеки в страната днес ще останат затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите. В

Стотици аптеки в страната днес ще останат затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите.

В призива се отправят искания за приемане на национална лекарствена политика и недопускане на корпоративни интереси в сектора, интегриране на Европейските системи за верификация на лекарствата и за следене на наличностите в Националната система за електронна рецепта. Фармацевтите настояват още за осигуряване на равен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, както и за планиране и създаване на реални финансови инструменти, които да подпомогнат аптеките при внедряването на електронните системи.

Около 724 аптеки ще се включат в протеста, това прави около една четвърт от всички аптеки в страната. Държа да отбележа, че протестът не е срещу верификацията (на лекарствата), а за да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване. Ние не протестираме „срещу“, а протестираме „за“, уточни пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

„Въвеждането на електронното здравеопазване включва електронната рецепта, електронното досие и синхронизиране на тези системи със системата по верификация. Това, което нас ни  интересува е не да се правят на всеки, два, три месеца някакви системи на парче и да се очаква, че цялата тази система една, система две, система три, система четири ще я платят аптеките, а обратно - да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране, да се търси държавно подпомагане на всички аптеки в страната да могат да отговорят на тези изисквания“, уточни Вълев.

По думите му това, аптеките не трябва да бъдат третирани като фирми, като търговци и обслужването на пациентите не трябва да се нарича „търговия на дребно“ с лекарства. „Това е държавна дейност. Държавата трябва да създаде държавна система, в която аптеките да изпълняват преотстъпена държавна поръчка. Ние сме първото звено в държавната система за защита здравето на пациента. Така трябва да бъде“, каза Вълев.

„Има вариант да не се стига до протестни действия и той е много прост - очакваме здравният министър да седне на разговори с нас и здравното министерство да се грижи за всяка една аптека в системата. Концепцията трябва да е различна“, допълни още той.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
BFm%

Гост 20.02.2019 12:43:15

Тези ще си 'избият' разходите , а по какъв начин една лекарска практика ще си покрие разходите за нов касов апарат при символични такси, с незаплащан труд и масата освободени от такси лица а сметка на лекаря. По какъв начин се осигуряват средства за персонал ,заплати, осигуровки, ток ,вода , отопление, професионални осигуровки, канцеларски, медицински консумативи и т.н. Мутрокомунистите са им натресли социални функции, а ги третират като бизнес офиси . Естествено това все повече ще отива към приключване , а плебсът ще е изправен пред ценови шок рано или късно.

до Гост 20.02.2019 14:03:18

Много точен коментар! Точен, но тъжен.. Не можем да се кахърим за аптекарите...За лекарите никой не мисли, а крайно време е да обмисли как да бъдат санкционирани аптекари, които по тяхно усмотрение заменят лекарства, изписани на рецепта от лекар, правят просташки и неуместни коментари за изписаните лекарства?! Разбира се, не всички са такива, но които са - да им се търси отговорност!

Чичо Петър 20.02.2019 12:22:00

На всичките глупости на този пишман аптекар може да се отговори само с едно: Дори и да е прав / а той не е/ р всичко това е изпълнимо , но срещу съответните условия от другата страна - всички аптека да са от по минимум 100 кв. м. търговска площ , да имат винаги налична поне една опаковка от всеки регистриран в странат медикамент/ а не да ти порчват като си оставиш рецептата и да го доставят за следващия ден , да имат достатъчно активен обслужващ персонал , и най-важното - както в други професии - лиценза не можа да се носи от фармацевт по възрастен от 75 години - на тая възраст се пенсионират професорите в университетите./ Трабва да има обобщен регистър на фармацевтите - ако работи в производството , не може с еговата диплома да се взима лиценз за аптека и т.н. Това е най-безскрупулното съсловие , особенно тая куха структура на този човечец. Пъълен наглец и на всичкото отгоре гьонсурат!

до Чичо Петър 20.02.2019 14:09:58

Много добре сте схванал проблемите. Комплименти! И си печелят добре, без да покриват необходимите изисквания. Може още много да се напише, но вече изгубих вяра, че нещо може да се промени в тази наша държава. За етика пък изобщо да не говорим!!! Била съм свидетел и съм се намесвала, когато фармацевтка, без абсолютно никакво основание говореше груби думи против лекарка пред майка на болно дете, че защо била изписала еди какво си лекарство. А грешка в рецептата нямаше.. Правила е констатацията ви - “ най-безскрупулното съсловие“!!!

Една 20.02.2019 10:35:39

“По думите му това, аптеките не трябва да бъдат третирани като фирми, като търговци и обслужването на пациентите не трябва да се нарича „търговия на дребно“ с лекарства. „Това е държавна дейност. “ ?! Хайде бе! Държавна дейност, ли?! Господинът явно си живее в така нареченото развито социалистическо общество. Че то болниците са търговски дружества, което изобщо не трябвало да е така, а аптеките да са държавна дейност?! А защо тогава, като не е търговия на дребно, цените на медикаментите варират дори с до 2 лева на опаковка от една аптека в друга?! “Ние сме първото звено в държавната система за защита здравето на пациента. Така трябва да бъде“, каза Вълев.“ Човекът, явно твърде много си е повярвал?!

лекар 20.02.2019 10:34:42

Тоз младеж явно говори за одържавяване на аптеките и връщане на нещата от преди 30-40 години. А казват комунизма си отишъл......

Една 20.02.2019 10:39:01

Този младеж, нагло твърдеше, че е повече от лекар, защото знаел по-добре от лекарите как действа даден медикамент при метаболизирането му в човешкия организъм?! За него, медицинската наука се свежда до това?! Одържавяване, ама друг път. Така добре си печелят хората, ама нека - живи и здрави да са. Ама.. друг да им плаща масрафа, много моля! Да, комунизмът си отиде, другарю аптекар!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕМА одобри лекарство за рядка форма на епилепсия при деца
31.10.2020 11:40:00

ЕМА одобри лекарство за рядка форма на епилепсия при деца

Комитетът за лекарства в хуманната медицина CHMP при Европейската агенция по лекарствата EMA е из ...

Първите шест болници подадоха заявления за доброволци
31.10.2020 10:20:21

Първите шест болници подадоха заявления за доброволци

По-малко 24 след старта на Кампанията на БЛС за координиране набирането на доброволци, студенти п ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...