!
Петък, 19 Април 2024
20
февр
7
 

Антон Вълев:

Не може да се очаква, че въвеждането на всички електронни системи ще бъде платено от аптеките

Сряда, 20 Февруари 2019 | 09:56:33
7

Стотици аптеки в страната днес ще останат затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите. В

Стотици аптеки в страната днес ще останат затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите.

В призива се отправят искания за приемане на национална лекарствена политика и недопускане на корпоративни интереси в сектора, интегриране на Европейските системи за верификация на лекарствата и за следене на наличностите в Националната система за електронна рецепта. Фармацевтите настояват още за осигуряване на равен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, както и за планиране и създаване на реални финансови инструменти, които да подпомогнат аптеките при внедряването на електронните системи.

Около 724 аптеки ще се включат в протеста, това прави около една четвърт от всички аптеки в страната. Държа да отбележа, че протестът не е срещу верификацията (на лекарствата), а за да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване. Ние не протестираме „срещу“, а протестираме „за“, уточни пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

„Въвеждането на електронното здравеопазване включва електронната рецепта, електронното досие и синхронизиране на тези системи със системата по верификация. Това, което нас ни  интересува е не да се правят на всеки, два, три месеца някакви системи на парче и да се очаква, че цялата тази система една, система две, система три, система четири ще я платят аптеките, а обратно - да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране, да се търси държавно подпомагане на всички аптеки в страната да могат да отговорят на тези изисквания“, уточни Вълев.

По думите му това, аптеките не трябва да бъдат третирани като фирми, като търговци и обслужването на пациентите не трябва да се нарича „търговия на дребно“ с лекарства. „Това е държавна дейност. Държавата трябва да създаде държавна система, в която аптеките да изпълняват преотстъпена държавна поръчка. Ние сме първото звено в държавната система за защита здравето на пациента. Така трябва да бъде“, каза Вълев.

„Има вариант да не се стига до протестни действия и той е много прост - очакваме здравният министър да седне на разговори с нас и здравното министерство да се грижи за всяка една аптека в системата. Концепцията трябва да е различна“, допълни още той.

Снимка: Надежда Ненова



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TexH

Гост 20.02.2019 12:43:15

Тези ще си избият разходите , а по какъв начин една лекарска практика ще си покрие разходите за нов касов апарат при символични такси, с незаплащан труд и масата освободени от такси лица а сметка на лекаря. По какъв начин се осигуряват средства за персонал ,заплати, осигуровки, ток ,вода , отопление, професионални осигуровки, канцеларски, медицински консумативи и т.н. Мутрокомунистите са им натресли социални функции, а ги третират като бизнес офиси . Естествено това все повече ще отива към приключване , а плебсът ще е изправен пред ценови шок рано или късно.

до Гост 20.02.2019 14:03:18

Много точен коментар! Точен, но тъжен.. Не можем да се кахърим за аптекарите...За лекарите никой не мисли, а крайно време е да обмисли как да бъдат санкционирани аптекари, които по тяхно усмотрение заменят лекарства, изписани на рецепта от лекар, правят просташки и неуместни коментари за изписаните лекарства?! Разбира се, не всички са такива, но които са - да им се търси отговорност!

Чичо Петър 20.02.2019 12:22:00

На всичките глупости на този пишман аптекар може да се отговори само с едно: Дори и да е прав / а той не е/ р всичко това е изпълнимо , но срещу съответните условия от другата страна - всички аптека да са от по минимум 100 кв. м. търговска площ , да имат винаги налична поне една опаковка от всеки регистриран в странат медикамент/ а не да ти порчват като си оставиш рецептата и да го доставят за следващия ден , да имат достатъчно активен обслужващ персонал , и най-важното - както в други професии - лиценза не можа да се носи от фармацевт по възрастен от 75 години - на тая възраст се пенсионират професорите в университетите./ Трабва да има обобщен регистър на фармацевтите - ако работи в производството , не може с еговата диплома да се взима лиценз за аптека и т.н. Това е най-безскрупулното съсловие , особенно тая куха структура на този човечец. Пъълен наглец и на всичкото отгоре гьонсурат!

до Чичо Петър 20.02.2019 14:09:58

Много добре сте схванал проблемите. Комплименти! И си печелят добре, без да покриват необходимите изисквания. Може още много да се напише, но вече изгубих вяра, че нещо може да се промени в тази наша държава. За етика пък изобщо да не говорим!!! Била съм свидетел и съм се намесвала, когато фармацевтка, без абсолютно никакво основание говореше груби думи против лекарка пред майка на болно дете, че защо била изписала еди какво си лекарство. А грешка в рецептата нямаше.. Правила е констатацията ви - “ най-безскрупулното съсловие“!!!

Една 20.02.2019 10:35:39

“По думите му това, аптеките не трябва да бъдат третирани като фирми, като търговци и обслужването на пациентите не трябва да се нарича „търговия на дребно“ с лекарства. „Това е държавна дейност. “ ?! Хайде бе! Държавна дейност, ли?! Господинът явно си живее в така нареченото развито социалистическо общество. Че то болниците са търговски дружества, което изобщо не трябвало да е така, а аптеките да са държавна дейност?! А защо тогава, като не е търговия на дребно, цените на медикаментите варират дори с до 2 лева на опаковка от една аптека в друга?! “Ние сме първото звено в държавната система за защита здравето на пациента. Така трябва да бъде“, каза Вълев.“ Човекът, явно твърде много си е повярвал?!

лекар 20.02.2019 10:34:42

Тоз младеж явно говори за одържавяване на аптеките и връщане на нещата от преди 30-40 години. А казват комунизма си отишъл......

Една 20.02.2019 10:39:01

Този младеж, нагло твърдеше, че е повече от лекар, защото знаел по-добре от лекарите как действа даден медикамент при метаболизирането му в човешкия организъм?! За него, медицинската наука се свежда до това?! Одържавяване, ама друг път. Така добре си печелят хората, ама нека - живи и здрави да са. Ама.. друг да им плаща масрафа, много моля! Да, комунизмът си отиде, другарю аптекар!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима
18.04.2024 17:19:20 Надежда Ненова

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, ...

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи
18.04.2024 16:57:16

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи

Русенската УМБАЛ „Канев“ предлага възможност за финансиране обучението на студенти по ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...