!
Петък, 08 Декември 2023
12
февр
 

Милка Василева:

Не може обществото само да изисква от нас, то трябва да се погрижи за медиците

Вторник, 12 Февруари 2019 | 15:00:49 Надежда Ненова


През 2016 г. само четирима души са били съдени за нападения над медици, но няма нито една ефективна присъда. Достигналите до съда дела пък са 28. Това показват данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), цитирани по

През 2016 г. само четирима души са били съдени за нападения над медици, но няма нито една ефективна присъда. Достигналите до съда дела пък са 28. Това показват данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), цитирани по време на първата дискусия за превенция на агресията срещу медици в рамките на Националната кампания на БАПЗГ под надслов „Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме“. 

"Не може обществото само да изисква от нас, то трябва да се погрижи за медиците. Можем да направим практически стъпки, за да намалим агресията не само срещу медици, а цялата агресия в българското общество. Ние сме призвани да лекуваме. Това е нашата мисия и ние ще я следваме“, каза председателят на БАПЗГ Милка Василева. От Асоциацията предлагат да бъдат инициирани законови промени, с които при по-леки прояви на агресия нарушителите да се наказват не само с глоба, но и да полагат определени часове обществено полезен труд. Според тях за да се осигури по-добра защита на медицинските специалисти, трябва да бъдат анализирани конфликтните точки в работния процес, както и да бъдат осигурени индивидуални паник–бутони и охрана по време на нощните дежурства.

Най-често нападани в България са спешните медици и медицинските сестри, каза адвокатът по медицинско право Мария Петрова в презентацията си „Правни аспекти на насилието“.

„Това, което наблюдаваме е, че ние търсим наказания, търсим справедливост, но не винаги знаем как да ги получим и от кого. Насилието над медици има различни форми и различни начини да се търси отговорност сред тях", каза Петрова.

„Най-често нападани в България са спешните медици. На второ място са медиците от спешните и неотложни кабинети. Най-честа жертва на насилие стават медицинските сестри“, каза още адв. Петрова. От проведена анкета сред 1400 медици на въпрос дали са били жертва на насилие 91% от тях отговарят с „да“, обясни адвокатът. От тях обаче 91,2% не са предприели нищо. По отношение на най-честата форма на насилие – вербалната, 85% от медиците споделили, че са били жертва на колеги.

„Причината днес да съм пред вас като адвокат, а не като лекар е, че когато работех в Съдебна медицина, близък на пострадала пациентка ми удари шамар“, каза още адв. Петрова.

Според нея това, което може да се направи, е медиците да се научат да разпознават насилието, да не са безучастни към него, да знаят към кого да се обърнат, да се търси решение в „корена на проблема“.

Недопустимо е хората, които се грижат за нашето здраве, да стават заложници на собственото си призвание, каза д-р Нели Нешева, член на УС на БЛС. „Само за два месеца от началото на година в публичното пространство отново излязоха редица публикации за медици, станали жертва на насилие. Недопустимо е всяка година жертва на физическа агресия да стават 70-80 представители на медицинското съсловие, а осъдените да са по-малко от 5 на година“, каза тя.

Д-р Нешева отчете, че през 2015 г. нападнатите медици са 47, през 2016 – 28, а през 2017 г. само за първите 6 месеца – 25.  Тя припомни и че случаят в Горна Оряховица е завършил с осъдителна присъда за нападателя глоба от 1000 лв.

„За проблема с нападението над медици трябва да се говори, те са хора с достойна професия“, каза д-р Ивиан Бенишев, директор на дирекция „Медицински дейности“ към Министерство на здравеопазването.

„Кампания за превенция на агресията срещу медицински специалисти е важна и от съществено значение и във връзка с последните случаи. Тя е продължение на много инициативи на съсловните организации и от 2015 г. насам“, каза той. По думите му в рамките на дискусията са се чули различни точки.

„За този проблем трябва да се говори денонощно. Трябва да се говори постоянно. Трябва да се говори за това, че медицинските специалисти са хора с достойна професия, трябва да се обяснява какво те правят за обществото, за да може макар и малко по-малко това нещо да достигне до хората. Тези хора трябва да контактуват с обществото най-общо казано, разбирайки ситуацията на състоянието на гняв или тревожност на пациентите. Да комуникират с тях по възможно най-добрия начин, ако има такъв. Хората трябва да бъдат информирани за това какво ги очаква“, заяви още д-р Бенишев.

Според него и пациентите трябва да говорят с лекарите. „Лекарите като професионалисти трябва да знаят своите права“, каза още д-р Бенишев.

По думите му Министерството на здравеопазването ще продължи с всичките си усилия срещу агресията над медици, включително с оборудването на спешните отделения с видеонаблюдение. По думите на д-р Бенишев новозакупените автомобили от Спешната помощ също ще бъдат с видеонаблюдение.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
FjrG


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ върна старото име на Чирковата болница
08.12.2023 17:31:02

МЗ върна старото име на Чирковата болница

Екипът на МЗ действително е върнал името „Св. Екатерина“ на болницата, позната сред х ...

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември
08.12.2023 17:18:15

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември

Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават удостоверения за п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...