Четвъртък, 04 Март 2021
19
ян
2
 

Не повече от 7% реоперации в детските хирургии от трето ниво на компетентност изисква медицинският стандарт

Препоръчва се всички интервенции при деца под 12-годишна възарст да се извършват при обща анестезия

Вторник, 19 Януари 2021 | 17:21:06 Невена Попова
2

Най-малко 300 операции годишно, като 10 % от тях да са с „голям“ обем и сложност, средна годишна използваемост на леглата не по-ниска от 100 дни; годишно преминалите болни на едно болнично легло не трябва да са по-малко от 30, средният болн

Най-малко 300 операции годишно, като 10 % от тях да са с „голям“ обем и сложност, средна годишна използваемост на леглата не по-ниска от 100 дни; годишно преминалите болни на едно болнично легло не трябва да са по-малко от 30, средният болничен престой за година - не по-висок от 6 дни; средният предоперативен престой - не повече от 2 дни, а оперативна активност - не по-ниска от 50 %. Това са част от изискванията за отделения и клиники от първо ниво, заложени в Медицинския стандарт „Детска хирургия“, който днес бе обнародван в „Държавен вестник“. Критериите и показателите за качество на медицинската дейност в тях включват не повече от 5% следоперативни усложнения и леталитет не по-висок от 2 %.

Структурите от второ ниво на компетентност трябва да реализират най-малко 500 операции годишно, като 15% от тях трябва да са с „голям“ и „много голям“ обем и сложност. Средната годишна използваемост на леглата в тях не трябва да е по-ниска от 120 дни, а средният годишен брой на преминалите болни на едно болнично легло не трябва да е по-малко от 30. Годишно средният болничен престой не трябва да е по-висок от 6 дни, а средният предоперативен престой не трябва да превишава 2 дни, като годишната оперативната активност, също както и при първо ниво, не трябва да е по-ниска от 50 %. Следоперативните усложнения не трябва да са повече от 5%, а леталитетът да не е по-висок от 3%.

Най-голям обем дейност - поне 1500 операции годишно е определен за структурите от трето ниво на компетентност, като 20 % от интервенциите трябва да са с „много голям“ и „голям“ обем и сложност, се посочва в стандарта. Средната годишна използваемост на леглата не трябва да е по-ниска от 150 дни, а преминалите болни на едно болнично легло за година не трябва да са по-малко от 35.

Средният болничен престой не трябва да е по-висок от 7 дни, средният предоперативен престой не трябва да превишава 3 дни, а оперативната активност не трябва да е по-ниска от 60%, определя нормативният документ. Друго важно изискване към клиниките и отделенията от трето ниво на компетентност е следоперативните усложнения, нуждаещи се от хирургична корекция/операция, да не са повече от 7%, а леталитетът да не е по-висок от  3%.

Стандартът препоръчва още всички видове интервенции при деца над 12-годишна възраст да се извършват с обща анестезия. Допуска се интервенции, които могат да се осъществяват в структури от първо ниво, да се провеждат и в структури от второ и трето ниво на компетентност, се посочва още в документа. В първичната извънболнична помощ не се допускат лечебни дейности от областта на детската хирургия, а осъществяването на определен ограничен обем в амбулаториите за специализирана извънболнична помощ е описано детайлно, в това число и поведението при спешни животозастрашаващи състояния, като са включени и изискванията за транспорт до болнично лечебно заведение.

Лечебните заведения, които имат разкрити структури по детска хирургия, трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на стандарта до 6 месеца от влизането му в сила.

С целия стандарт можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BY4J

Лекарка 20.01.2021 14:53:26

В резултат на тези стандарти извън университетските болници няма кой да направи един апендицит. Скоро само в София ще може.

Хакер 20.01.2021 00:11:24

Деее Пеее Сеее. Хванахте ли МАГЬОСНИКА? Мааа Гьооо Сниии Кааа


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...