!
Неделя, 23 Юни 2024
11
септ
17
 

Д-р Иван Маджаров:

Не приемаме промени в здравноосигурителния модел, които ограничават ролята на съсловните организации

Вторник, 11 Септември 2018 | 13:17:30 Надежда Ненова
17

Пълна демонополизация на НЗОК или включване на два допълнителни субекта, които да контролират разходването на средствата в сферата на здравеопазването. Това са двата варианта за промяна на здравноосигурителния модел, които предлага министърът на здраве

Пълна демонополизация на НЗОК или включване на два допълнителни субекта, които да контролират разходването на средствата в сферата на здравеопазването. Това са двата варианта за промяна на здравноосигурителния модел, които предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Предложенията бяха обсъдени вчера на среща със съсловните организации – Български лекарски съюз (БЛС), Български зъболекарски съюз (БЗС) и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), а официално ще бъдат представени от МЗ на 26 септември.

„Желанието на Министерството е да вкара повече средства в системата на здравеопазване. Първият модел представлява цялостна демонополизация на Здравната каса. НЗОК става равностойна на още 4-5 застрахователни дружества и 8-те процента здравна вноска ще се дават в някой от фондовете по избор. Струва ми се, че този вариант трудно може да бъде приложен толкова рязко“, каза пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Вторият модел цели да извади на светло някои от нерегламентираните плащания, които в момента се правят в системата, както и да включи в контрола по разходването на средствата още двама играчи – освен НЗОК това са пациентът и допълнителният застрахователен фонд. Здравната вноска от 8% се дава в НЗОК, но се появява допълнително задължително застраховане с 12 лв. на месец“, допълни д-р Маджаров.

Председателят на БЛС обаче беше категоричен, че по отношение на предложенията на министър Ананиев основното изискване на съсловните организации е правата на БЛС и БЗС да не бъдат отнети.

„И в двата модела не е изчистен въпросът с участието на съсловните организации БЛС и БЗС в бъдещите законодателни промени. Ние ясно подчертахме, че желаем в предложението за промени в законите това да бъде записано точно. Не сме съгласни да отстъпим нито на милиметър от нашите права и задължения, които имаме в момента. В противен случай излиза, че проблемът на системата на здравеопазване в България е Лекарският съюз или Зъболекарският съюз, а това не е така. Кое налага с промените, предлагани от министъра, да се намаляват правомощията на Лекарския съюз?“, заяви д-р Маджаров.  

Той беше категоричен, че съсловните организации няма да участват в следващите разговори, ако не се изчисти ролята им в здравноосигурителния модел. „Ние не сме гаранти само за нашите членове, ние сме гаранти за цялото общество, когато се създава правна рамка, от която зависи качеството на медицинската услуга. Това, че пускаш двама или трима допълнителни играчи, които да финансират системата, не означава, че не трябва рамката отново да бъде договаряна и изработвана съвместно със съсловните организации. Заявихме на министъра, че в противен случай цялата отговорност си е негова“, каза още д-р Маджаров.

„Получихме уверение, че ако ние дадем точни предложения до десетина дни къде и как трябва да бъде записано участието на съсловните организации в Закона за здравното осигуряване, Закона за здравето и в Закона за съсловните организации, те са готови да ги приемат“, подчерта председателят на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pzjd

уф 23.09.2018 22:32:49

От вас полза няма, дано въобще ви закрият да не ни ядете от парите некадърници такива. Не може да купите всички уважаеми с бялата ризка дето не знаеш за какво си си дал г...за под наем............толкова сте жалки, чи на ваше място си хващам пътя та у Първомай, у Пазарджик, у Пловдив, където си изберете, само да ви нямааааааааааааааааааааааааааааааа

gost 20.09.2018 13:38:03

До БЛС- Не се поддавайте на провокации,няма да отстъпвате от завоюваните позиции през последните 20 години,отстъпите ли ,тези ще искат още отстъпки.Един съвет при такива намеци искайте още повече права ,увеличавайте вашето участие! На всяко действие трябва да действа противодействие !

Гост 11.09.2018 21:07:51

Той министъра и общински болници нямаше да закрива, ама закри и някои областни май.

Компетентен 11.09.2018 18:21:24

Не разбирам какво общо има БЛС със здравноосигурителния модел ? Лекарите решават колко струва трудът им , останалото е работа на пациентите ! То и това е лична работа или за синдикатите ! БЛС следва да се занимава с продължителното обучение, сертификати и пр.

Гост 11.09.2018 18:16:38

Абе вие малоумни ли сте???????????? Министърът ЯСНО казва, че ще определя цените, отпадат всякакви преговори и благосклонно оповестява, че все пак няма да закрие БЛС????? Това нокой уважаващ себе си лекар не бии трябвало да остави без искане на оставката на съответния министър, защото е подигравка със съсловието и с организажията му!!! Висша степен на унижения! А тоя олигофрен ще ми говори, че министърът сам щял да си носи отговорността?!? Бахти плужека.

Анонимен 11.09.2018 14:31:03

Съвестните и добронамерени труженици на здравеопазването ,неуморно и систематично са подлагани на небивал натиск от бюрократичните структури , ръководени от управители и техните сателити ,имащи за цел финансови облаги, прегазване на принципите на хуманизма и добруването между хората от трудовите колективи , издигнали като символ верую нетърпимостта и личното облагодетелстване . Проблясъците за реформи само и единствено утежняват без това тежкото състояние на системата.

999 11.09.2018 14:27:19

С какъв мандат са участвали в разговорите съсловните организации, след като нямат резолюция от събор или конгрес по темата? Разбира се, че министърът отговаря за решенията си. Няма хипотеза тази отговорност да се поеме от БЛС. БЛС може да представи свои виждания, но без събор това не е възможно. Проблемът е твърде сериозен, за да се остави изработването на предложения на УС. При сегашната спорна представителност с девет члена от София и още трима представители на Тиков този УС не бива да говори от името на лекарите а от името на господаря си.

РАБОТЕЩ ИНВАЛИД 11.09.2018 14:21:26

Потърпевш 11.09.2018 13:54:24 МЗ, БЛС, БЗС, БАПЗГ - ИМПОТЕНТНИ, КАЗИОННИ, КВЕСТОРСКИ СТРУКТУРИ ЦЕЛЯЩИ ДА ОБСЛУЖВАТ В МОМЕНТА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗА СМЕТКА НА РЕДОВИЯ ЛЕКАР! ЗА НЕГО ОСТАВАТ МИЗЕРИЯТА И ОТГОВОРНОСТИТЕ ТУК ИЛИ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2 КЪМ НАИСТИНА ДОСТОЙНО СЪЩЕСТВУВАНЕ!!!

Гост 11.09.2018 14:12:26

Очевидно е, че сегашната система не е добра. Не е нормално повечето университетски, областни и общински болници да са затънали в дългове и да са във фактически фалит. Има нещо глобално сбъркано, нещо не е наред. Никой, освен малък брой частни структури не е доволен от българското здравеопазване. Нито пациентите, нито лекарите. Значи са необходими радикални промени. Този 20-годишен експеримент се оказа неуспешен. Трябват ПРОМЕНИ!

Доктора 11.09.2018 14:22:30

Какви промени предлагате по-точно?

Гост 11.09.2018 14:05:10

Моделът "Илко Семерджиев" окончателно загива и отива на бунището. Неговата смърт беше предизвестена още със създаването му, но българинът е търпеливо животно, а и бавно схваща. Този модел беше удобен единствено за едно псевдоелитарно медицинско и фарма-общество, което забогатя набързо за сметка на целия български народ и най-вече на съвестно работещите лекари и сестри.

Помнещ 19.09.2018 12:47:16

Със закон Семерджиев се опита да направи лекарите свободни хора,но все още има индивиди с афинитет към кочината.

Гост 11.09.2018 19:14:53

Глупости. Моделът Илко се сблъска с модела Семсшко и това произведе катаклизмите.

Доктора 11.09.2018 14:00:58

Значи на Ананиев месеци му бяха нужни за да си избистри моделите,а на БЛС,благосклонно дадоха 10 дни?!:(

Учуден 11.09.2018 17:42:42

Не сте прав. Има решение на Събор да се свика нарочен Събор на който БЛС трябваше да изработи собствена позиция/предложение за детайлизирана Реформа на модела. Срокът бе средата на Септември.Проблемът е, че въпреки предупрежденията към Маджаров още при избора му за Председател, той , пък и целият УС на БЛС, чакаха "да им опре яйцето до задника" и чак тогава да се задействат на принципа "кой ми с.р.а в гащите"...

Гост 11.09.2018 13:58:37

Когато Ананиев представи писмено подготвените от него промени, тогава и БЛС ще даде точни предложения за функциите на съсловните организации в здравеопазването. Предстои голяма битка за здравната система...

Потърпевш 11.09.2018 13:54:24

МЗ, БЛС, БЗС, БАПЗГ - ИМПОТЕНТНИ, КАЗИОННИ, КВЕСТОРСКИ СТРУКТУРИ ЦЕЛЯЩИ ДА ОБСЛУЖВАТ В МОМЕНТА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗА СМЕТКА НА РЕДОВИЯ ЛЕКАР! ЗА НЕГО ОСТАВАТ МИЗЕРИЯТА И ОТГОВОРНОСТИТЕ ТУК ИЛИ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2 КЪМ НАИСТИНА ДОСТОЙНО СЪЩЕСТВУВАНЕ!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол
23.06.2024 11:32:12

След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол

55-годишен пациент започна да тренира футбол след успешна смяна на става по нов метод. Новият нач ...

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ и Мед ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...