!
Четвъртък, 25 Април 2024
02
юни
1
 

Никотин и намаляване на вредата

Събота, 02 Юни 2018 | 11:01:09
1

Целта на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) е да разработи гама от продукти, съдържащи никотин, които удовлетворяват пълнолетните пушачи и са значително по-малко вредни от цигарите — всичко това на база строги научни стандарти и оценка. Заболяванията

Целта на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) е да разработи гама от продукти, съдържащи никотин, които удовлетворяват пълнолетните пушачи и са значително по-малко вредни от цигарите — всичко това на база строги научни стандарти и оценка. Заболяванията, свързани с пушенето, се причиняват предимно от излагане на токсични вещества, образувани в дима при горене, а не от излагане на никотин.

За да се подобри общественото здраве и да се намалят смъртните случаи и заболяванията, причинени от употреба на тютюн, е необходимо по-малко хора да ползват традиционните форми на пушене, дори и ако те продължават да поемат никотин чрез употреба на алтернативни продукти. Всъщност ако пълнолетните пушачи могат да използват изделия, съдържащи никотин, при които никотинът се доставя чрез по-малко вредни средства, това е възможност по-голям брой от тях да се откажат от цигарите.

За да могат алтернативните изделия да допринесат за по-добро обществено здраве, трябва да бъдат изпълнени три условия:

• Пушачите да ги приемат като задоволителна алтернатива на цигарите. Никотинът има съществена роля за възприемане от страна на потребителите.

• Реалното намаление на риска, което тези алтернативни продукти обещават да постигнат, да бъде научно доказано — от етапа на разработване и анализ на изделието през клинични проучвания в реални условия — чрез методи за оценка, които отговарят на признати научни стандарти.

• Новите алтернативни изделия не трябва да бъдат привлекателни за хора, които в противен случай не биха пушили, особено непълнолетни, и не трябва да стимулират продължаваща употреба на тютюн при хора, които иначе биха спрели да пушат. Предпазарната оценка трябва да се съпътства от следпазарни проучвания, за да се потвърди, че тези цели са изпълнени.

Какво е никотинът?

Никотинът е естествена съставка на тютюна и се среща в сравнително ниски концентрации и в други растения.

Никотинът се използва във фармацевтични продукти (никотин-заместващи терапии), както и в електронните цигари, като обикновено се извлича от тютюн. Възможно е и синтетично производство на никотин, но процесът е скъп.

При вдишване на тютюна никотинът се абсорбира през белите дробове в кръвоносната система и достига за около 10 секунди до мозъка. Там никотинът се свързва със специални рецепторни молекули, като имитира естествени функции на веществото ацетилхолин в мозъка. Вследствие на това някои никотинови рецептори активират зони в мозъка, които са свързани с усещания за удоволствие, което обяснява субективното чувство за удоволствие, свързано с пушенето, но е свързано и с желанието за още никотин и с възможното пристрастяване. Други пътеки, стимулирани от никотина, също може би допринасят за по-висока концентрация и усещане за спокойствие.

Ако се приема по друг начин, като например през кожата чрез никотинова лепенка или през устата и стомаха чрез никотинова дъвка, никотинът се абсорбира по-бавно и достига по-бавно до мозъка.

Никотинът също влияе и на други части на тялото, като сърце и кръвоносни съдове. Никотинът води до пристрастяване и не е безрисков. Непълнолетните, бременните жени или кърмачки, както и хората със сърдечни заболявания, високо кръвно или диабет не трябва да употребяват тютюн или други изделия, съдържащи никотин.

„Предотвратимата смъртност и заболеваемост е свързана най-вече с пушенето на горим тютюн, а не с никотина като такъв. Ако никотинът се доставя без горене или без да се прилагат други токсични модели на доставяне, той, сам по себе си, е по-малко вреден.“ Truth Initiative, най – голямата неправителствената организация в САЩ, работеща в областта на контрол на тютюна.

Доколко е безопасна употребата на никотин?

Експертите, в т.ч. и Главният лекар на САЩ и Кралският колеж на лекарите на Великобритания, са обединени от мнението, че макар че никотинът води до пристрастяване, той не е основен причинител на заболявания, свързани с пушене. Тези заболявания като рак на белия дроб, сърдечносъдови заболявания и емфизем се дължат предимно на вдишване на вредни вещества, образувани при горенето на тютюна.

Както посочват от Кралския колеж на лекарите на Великобритания: „Никотинът сам по себе не е особено опасно вещество… малко вероятно е вдишването на никотин да допринася значително за смъртност или заболеваемост в резултат от пушене. Основният виновник е димът, и ако никотинът може да се доставя ефективно и по приемлив за пушачите начин без дим, по-голямата, ако не и цялата вреда от пушенето може би ще се избегне.“

Какви са здравните рискове, свързани с никотина?

Учените достигат до заключението, че макар, че не е доказано никотинът да причинява хронични заболявания, свързани с употребата на тютюн, той носи своите здравни рискове:

•  Никотинът може да е силно отровен, ако се приема в концентрации, които са много по-високи от тези, на които потребителите са изложени при употреба на тютюн или изделия, съдържащи никотин.

•  Никотинът е вреден за Вашето бебе, ако сте бременна или кърмачка.

•  Излагането на никотин може да увеличи сърдечния ритъм или кръвното налягане.

*Продукти с намален риск (ПНР) е термин, с който обозначаваме продуктите, които представляват, биха могли да представляват или имат потенциала да представляват намален риск за пушачите, които преминат на тях в сравнение с продължителното пушене. Ние разполагаме с широка гама от ПНР на различен стадий на развитие, научна оценка и търговска реализация. Тъй като при нашите ПНР тютюнът не гори, те образуват много по-ниски количества вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим.

Публикацията е спонсорирана от Филип Морис България

Източници:

1.            Raymond Niaura, PhD, Truth Initiative, Re-thinking nicotine and its effects (2016)

2.            Royal College of Physicians, Harm reduction in nicotine addiction: helping people who can’t quit (2007)

3.            Royal College of Physicians, Nicotine without smoke, Tobacco harm reduction (2016)

4.            Surgeon General’s Report: The Health Consequences of Smoking-50 Years of Progress (2014)

5.            National Institute for Health and Care Excellence, Tobacco: harm reduction approaches to smoking, NICE public health guidance no. 45 (2013)

6.            Modifications to Labeling of Nicotine Replacement Therapy Products for Over-the-Counter Human Use, A Notice by the Food and Drug Administration, 78 FR 19718 (2013)

7.            Ramstrom L, Wikmans T. Mortality attributable to tobacco among men in Sweden and other European countries: an analysis of data in a WHO report. Tob Induc Dis 2014;12:14. doi:10.1186/1617-9625-12-14Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mu@J

Компетентен 02.06.2018 12:36:21

Ей Здраве.нет не се продавайте ефтино двете ги тези реклами по сериозно, така де продавате честта си за да пускате тия дивотии, поне да не ефтино...


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравните министри на ЕС: Недостигът на медицински специалисти е съществен проблем
25.04.2024 13:59:06

Здравните министри на ЕС: Недостигът на медицински специалисти е съществен проблем

Недостигът на медицински специалисти беше отчетен като съществен проблем по време на неформалното ...

Курс на тема
25.04.2024 13:16:16

Курс на тема "Неонаталeн/педиатричен съдов достъп" организират в УМБАЛ "Лозенец"

Болница „Лозенец“ организира еднодневен курс на тема „Неонатален/педиатричен съ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...