Сряда, 27 Януари 2021
02
юни
1
 

Никотин и намаляване на вредата

Събота, 02 Юни 2018 | 11:01:09
1

Целта на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) е да разработи гама от продукти, съдържащи никотин, които удовлетворяват пълнолетните пушачи и са значително по-малко вредни от цигарите — всичко това на база строги научни стандарти и оценка. Заболяванията

Целта на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) е да разработи гама от продукти, съдържащи никотин, които удовлетворяват пълнолетните пушачи и са значително по-малко вредни от цигарите — всичко това на база строги научни стандарти и оценка. Заболяванията, свързани с пушенето, се причиняват предимно от излагане на токсични вещества, образувани в дима при горене, а не от излагане на никотин.

За да се подобри общественото здраве и да се намалят смъртните случаи и заболяванията, причинени от употреба на тютюн, е необходимо по-малко хора да ползват традиционните форми на пушене, дори и ако те продължават да поемат никотин чрез употреба на алтернативни продукти. Всъщност ако пълнолетните пушачи могат да използват изделия, съдържащи никотин, при които никотинът се доставя чрез по-малко вредни средства, това е възможност по-голям брой от тях да се откажат от цигарите.

За да могат алтернативните изделия да допринесат за по-добро обществено здраве, трябва да бъдат изпълнени три условия:

• Пушачите да ги приемат като задоволителна алтернатива на цигарите. Никотинът има съществена роля за възприемане от страна на потребителите.

• Реалното намаление на риска, което тези алтернативни продукти обещават да постигнат, да бъде научно доказано — от етапа на разработване и анализ на изделието през клинични проучвания в реални условия — чрез методи за оценка, които отговарят на признати научни стандарти.

• Новите алтернативни изделия не трябва да бъдат привлекателни за хора, които в противен случай не биха пушили, особено непълнолетни, и не трябва да стимулират продължаваща употреба на тютюн при хора, които иначе биха спрели да пушат. Предпазарната оценка трябва да се съпътства от следпазарни проучвания, за да се потвърди, че тези цели са изпълнени.

Какво е никотинът?

Никотинът е естествена съставка на тютюна и се среща в сравнително ниски концентрации и в други растения.

Никотинът се използва във фармацевтични продукти (никотин-заместващи терапии), както и в електронните цигари, като обикновено се извлича от тютюн. Възможно е и синтетично производство на никотин, но процесът е скъп.

При вдишване на тютюна никотинът се абсорбира през белите дробове в кръвоносната система и достига за около 10 секунди до мозъка. Там никотинът се свързва със специални рецепторни молекули, като имитира естествени функции на веществото ацетилхолин в мозъка. Вследствие на това някои никотинови рецептори активират зони в мозъка, които са свързани с усещания за удоволствие, което обяснява субективното чувство за удоволствие, свързано с пушенето, но е свързано и с желанието за още никотин и с възможното пристрастяване. Други пътеки, стимулирани от никотина, също може би допринасят за по-висока концентрация и усещане за спокойствие.

Ако се приема по друг начин, като например през кожата чрез никотинова лепенка или през устата и стомаха чрез никотинова дъвка, никотинът се абсорбира по-бавно и достига по-бавно до мозъка.

Никотинът също влияе и на други части на тялото, като сърце и кръвоносни съдове. Никотинът води до пристрастяване и не е безрисков. Непълнолетните, бременните жени или кърмачки, както и хората със сърдечни заболявания, високо кръвно или диабет не трябва да употребяват тютюн или други изделия, съдържащи никотин.

„Предотвратимата смъртност и заболеваемост е свързана най-вече с пушенето на горим тютюн, а не с никотина като такъв. Ако никотинът се доставя без горене или без да се прилагат други токсични модели на доставяне, той, сам по себе си, е по-малко вреден.“ Truth Initiative, най – голямата неправителствената организация в САЩ, работеща в областта на контрол на тютюна.

Доколко е безопасна употребата на никотин?

Експертите, в т.ч. и Главният лекар на САЩ и Кралският колеж на лекарите на Великобритания, са обединени от мнението, че макар че никотинът води до пристрастяване, той не е основен причинител на заболявания, свързани с пушене. Тези заболявания като рак на белия дроб, сърдечносъдови заболявания и емфизем се дължат предимно на вдишване на вредни вещества, образувани при горенето на тютюна.

Както посочват от Кралския колеж на лекарите на Великобритания: „Никотинът сам по себе не е особено опасно вещество… малко вероятно е вдишването на никотин да допринася значително за смъртност или заболеваемост в резултат от пушене. Основният виновник е димът, и ако никотинът може да се доставя ефективно и по приемлив за пушачите начин без дим, по-голямата, ако не и цялата вреда от пушенето може би ще се избегне.“

Какви са здравните рискове, свързани с никотина?

Учените достигат до заключението, че макар, че не е доказано никотинът да причинява хронични заболявания, свързани с употребата на тютюн, той носи своите здравни рискове:

•  Никотинът може да е силно отровен, ако се приема в концентрации, които са много по-високи от тези, на които потребителите са изложени при употреба на тютюн или изделия, съдържащи никотин.

•  Никотинът е вреден за Вашето бебе, ако сте бременна или кърмачка.

•  Излагането на никотин може да увеличи сърдечния ритъм или кръвното налягане.

*Продукти с намален риск (ПНР) е термин, с който обозначаваме продуктите, които представляват, биха могли да представляват или имат потенциала да представляват намален риск за пушачите, които преминат на тях в сравнение с продължителното пушене. Ние разполагаме с широка гама от ПНР на различен стадий на развитие, научна оценка и търговска реализация. Тъй като при нашите ПНР тютюнът не гори, те образуват много по-ниски количества вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим.

Публикацията е спонсорирана от Филип Морис България

Източници:

1.            Raymond Niaura, PhD, Truth Initiative, Re-thinking nicotine and its effects (2016)

2.            Royal College of Physicians, Harm reduction in nicotine addiction: helping people who can’t quit (2007)

3.            Royal College of Physicians, Nicotine without smoke, Tobacco harm reduction (2016)

4.            Surgeon General’s Report: The Health Consequences of Smoking-50 Years of Progress (2014)

5.            National Institute for Health and Care Excellence, Tobacco: harm reduction approaches to smoking, NICE public health guidance no. 45 (2013)

6.            Modifications to Labeling of Nicotine Replacement Therapy Products for Over-the-Counter Human Use, A Notice by the Food and Drug Administration, 78 FR 19718 (2013)

7.            Ramstrom L, Wikmans T. Mortality attributable to tobacco among men in Sweden and other European countries: an analysis of data in a WHO report. Tob Induc Dis 2014;12:14. doi:10.1186/1617-9625-12-14Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KqNs

Компетентен 02.06.2018 12:36:21

Ей Здраве.нет не се продавайте ефтино двете ги тези реклами по сериозно, така де продавате честта си за да пускате тия дивотии, поне да не ефтино...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Нови заповеди на здравния министър във връзка с епидемиологичната обстановка
26.01.2021 20:26:25

Нови заповеди на здравния министър във връзка с епидемиологичната обстановка

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места и в общест ...

Д-р Надежда Римпова: Пандемията променя картината на заболеваемостта при децата
26.01.2021 17:16:27 Невена Попова

Д-р Надежда Римпова: Пандемията променя картината на заболеваемостта при децата

Д-р Надежда Римпова завършва образованието си в Медицински университет - София през 2012 г. О ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...