Петък, 21 Февруари 2020
08
авг
9
 

Андрей Марков:

Ниските заплати в системата са резултат от неизплатената надлимитна дейност

Четвъртък, 08 Август 2019 | 10:32:27
9

При всички случаи недофинансирането на системата се отразява, при всички случаи ескалира и точно това виждаме в момента като изява на специалистите в здравеопазването чрез протестите. Това каза зам.-председателят на  Българската болнична асоциация

При всички случаи недофинансирането на системата се отразява, при всички случаи ескалира и точно това виждаме в момента като изява на специалистите в здравеопазването чрез протестите. Това каза зам.-председателят на  Българската болнична асоциация Андрей Марков пред БНР.

„Недофинансирането означава по-ниски възнаграждение на медицинските сестри и лекарите, по-ниско от обичайното, по-ниско от заслуженото, по-ниско дори от изработеното. Последното го свързвам с незаплатената надлимитна дейност. Естествено е когато една сестра е гледала пациенти в продължение на година, да очаква да й бъде заплатен труда. Но, когато в края на годината някой каже това са надлимитни средства, които няма да ви бъдат платени, защото има едни правила. Тези правила обаче не отговарят на нормалната практика, защото тази сестра, както и лекаря, нямат право да откажат медицинска помощ на пациент, който се явява надлимитен“, каза още той.

По думите му е ясно, че напрежение в системата има и то рефлектира върху участниците в нея по всякакви начини. „Протестите са един от начините хората, които се чувстват притеснени и застрашени, да реагират и в това няма нищо лошо. Ние сме демократична страна, виждаме, че навсякъде се случват подобни прояви“, каза още Андрей Марков.

Той коментира и решението за създаване на Федерация на болничните асоциации, в която влизат Асоциация на Университетските Болници, Българска Болнична Асоциация, Национално Сдружение на Частните Болници, Национално Сдружение на Областните Многопрофилни Болници, Сдружение на Общинските Болници в България.  

„Обединението идва не за да се решават натрупани проблеми в системата. Такова обединение има във всички европейски страни. Тези организации взимат участие в системата, за да я направят по-добра. Те взимат участие в изготвянето на нормативните документи, в изготвянето на стандарти, в изготвянето на отраслови споразумения, за да може да бъдат удовлетворени участниците в системата, т.е. работещите в нея“, каза Марков.

Той заяви, че не става дума за намиране на някакви пари, в отговор на въпрос дали Федерацията ще може да намери повече пари за здравеопазването. „Парите, които в момента се разходват в системата, са факт. Проблемът е, че те се разходват по непрозрачен  начин и не попадат в състава на публичните средства. Ние сме на разположение с експертиза, за да може да бъде решен този проблем. 52% от финансите в системата са непублични средства. Ако те се включат, тогава делът на здравеопазването от БВП ще е 8% и вече ще се приближим до повечето европейски системи“, уточни зам.-председателят на ББА.

Марков беше категоричен, че е време да започнем да застраховаме здравето си, защото това ще реши голяма част от проблемите в системата, включително и казуса с трансплантациите в чужбина.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tVDr

Гост 09.08.2019 10:30:05

ние си го знаем още от света Екатерина. помним с какво дойде и с какво си тръгна. това достатъчно доказателство ли е?

Кака Сийка комунистка 09.08.2019 10:23:42

Алчността и подлостта на Андрешко са пословични, също така и доносническата му същност. Доказателства бол, стига човек да не е сляп

Гост 08.08.2019 14:22:21

Недофинасирана система, а ти стана милионер, как става така, скъпи ме Андрешко!!! А не си гении, просто си алчен и безскрупулен. Медицинските специалисти в управляваното от теб ЛЗ, работят за без пари, а вие не спирате да изнудвате хората да плащат за всякакви глупости и после тези пари влизат в джоба ти, ДЕМАГОГ!!!! нагъл ПУХЛЬО!!!

Гост 08.08.2019 16:28:25

Како Сийке от БРП (комунисти) дай някакви достоверни числа като доказателство и източник ,че милионер и то незаконно милионер или си просто червената кака Сийка ,която плюе срещу доплащането всъщност използвайки някой си като уж цел колко е лош. Знаем вашите комунистически номера научени в болшевишките ви кръжоци за борба с интелигенцията.

999 09.08.2019 07:44:01

Внимавал си докато си посещавал кръжока. Браво.

Гост 09.08.2019 09:51:00

Да, знаем ви и кътните зъбки ,болшевишка сволочь

Гост 08.08.2019 22:16:06

Стига с вестникарски изрезки от прасешката преса, ченгесар!

гост 08.08.2019 12:32:46

Печалбата и печалбарството от здравните осигуровки на българските граждани са предмет на дискусии ,като неистовият стремеж за бързо забогатяване е основната пречка за нормалното функциониране на системата. Затова заплатите на работните пчелички , респективно лекарите и медицинските сестри се ниски.

Гост 08.08.2019 13:01:10

Не, печалбарството е на мутрокомунистите от властта, които са хвърлили парите за здраве на НЗОК в общия кюп на т.н консолидиран републикански бюджет. Затова реално не отиват при работещия лекар, а при мутрите ,които реализират набиране на бройки електорат с пропагандни проекти като магистрали и стадиончета.


Още новини
С дизайнерските бебета гарантираме превенция на генетични заболявания
21.02.2020 13:43:04 Надежда Ненова

С дизайнерските бебета гарантираме превенция на генетични заболявания

„Генетиката е пътят към персонализираната медицина, като най-често се прилага при редките з ...

В УМБАЛ „Свети Георги“ оперираха бебета, родени без вътрешни отвори на носните кухини
21.02.2020 12:53:42

В УМБАЛ „Свети Георги“ оперираха бебета, родени без вътрешни отвори на носните кухини

Високоспециализирани миниинвазивни операции на  две бебета с хоанална атрезия, извърши водещ ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...