Петък, 24 Май 2024
12
апр
40
 

Лекари от УМБАЛ "Св. Иван Рилски":

Нито една система не следва да се реформира с императивни рестрикции

Четвъртък, 12 Април 2018 | 16:10:07
40

ОТВОРЕНО ПИСМО от Дружество на лекарите, УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕАД, гр. София

ОТВОРЕНО ПИСМО

от

Дружество на лекарите, УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕАД, гр. София

До

Д-р Венцислав Грозев

Председател

Български лекарски съюз

Д-р Асен Меджидиев

Председател

Софийска лекарска колегия

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

През последните 20 години всички, които управляват Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса обясняват своите действия с необходимостта от промяна в системата, оптимизиране на разходите и гарантиране на качествени здравни грижи за българските граждани.

Намерения, достойни за уважение и подкрепа, които обаче, намираха своите реални измерения в непрестанни, често противоречащи си едни на други, неадекватни спрямо реалността и водещи до абсурд решения. Държавните лечебни заведения по силата на техния статут бяха и продължават да бъдат задължени да ги прилагат в пълнота, независимо от спорните идеи в тях. Ефектът често, дори след отлагането им, оставя трайни и понякога необратими негативни следи в системата на здравеопазването.

Предложените и тази година промените носят обещанието за „ред в система и намаляване на разходите“, и дават заявка да бъдат магическа формула - решение на всички трупани с десетилетия проблеми чрез въвеждане на правила и рестрикции. Но те в никакъв случай не демонстрират ролята на държавата като добър стопанин, който полага усилия да развива своите предприятия.

Откъде идва това усещане:

1. На първо място от представения в Народното събрание и публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването „Единен стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения“- универсално решение, което трябва да следват държавните болници, за частните „е препоръчително“. В него вместо да се дават отговори как да се управляват ефективно финансите на лечебните заведения се залагат редица ограничения, които ще доведат до трайни затруднения на дейността им и дори до блокиране на част от нея.

- Единният стандарт на практика прави опит да промени статута на болниците като търговски дружества, регистрирани по Търговския закон. Защото налагането на задължение на лечебните заведения да не подписват нови договори или да стартират проекти, които не са заложени в началото на годината, както и да очакват одобрението на МЗ за всеки разход, които следва да бъде поет и има стойност над 70 000 лв., дори в случай на спешна необходимост, на практика означава, че възможностите за инвестиции, които са и предпоставка за развитие, са приведени до нула, особено ако липсват положителни финансови резултати. Подобно решение ще превърне 90% от държавните болници в изоставащи, безперспективни и затихващи структури.

- Единният стандарт ще прекрати действието на постигнатите с толкова усилия договорености в Колективните трудови договори и ще бъде в противоречие с трудовото законодателство. Условието за изплащане и изчисляване на допълнителни възнаграждения само при липса на просрочени задължения на практика зануляват постигнатите в КТД нива на възнаграждения на лекари, сестри и останалия персонал в болнците. Това условие може да се приеме като сигурен източник за осигуряване на висококвалифицирани кадри за частните лечебни заведения, които ще потърсят развитие там поради невъзможност да получават справедлива отплата за труда си в държавните болници.А без лекари и сестри развитие на дейността няма да има, нещо повече болниците ще бъдат принудени да прекратят част от нея.

- Единният стандарт спира възможността на лечебното заведение да въвежда модерни подходи за лечение чрез ново оборудване, като дори положителният финансов резултат не може да бъде предпоставка за извършване на разходи. Този регламент също „гарантира“ застой на държавните болници. Не е нужно да се уточнява за чия сметка.

2. От новата Методика за субсидиране на лечебните заведения от страна на МЗ, с която се осигуряват средства за спешните отделения, психиатриите и част от процедурите и медицински изделия, които пациентите не заплащат. Промотираните като революционни промени в нея на практика водят само до едно - намаляване на средствата в области, в които държавата твърдеше, че ще инвестира приоритетно:

- За развитие на спешна помощ, за която МЗ се бори да усвои милиони от Европейските средства за сгради и оборудване, без да има отговор как ще осигури специалисти да работят с тях. Едно е сигурно, не и с намаляване на средствата за това, както е заложено в Методиката за 2018 г.

- За лечение на психично болните, за които в кризисни и трагични ситуации се говори с категоричност, че трябва да се намерят допълнително средства и да се осигурят модерни услуги, и за които също ще бъдат усвоени средства от ЕС за изграждане на „къщички“, в които да бъдат преместени болните. Какъв персонал ще се грижи за тях, отговор на този въпрос, Методиката не дава.

- За лечение на неврологично болни, в което предходното правителство имаше твърда решимост да инвестира значителни средства в изграждането на специализирани центрове, а Методиката от 2018 г. намалява в значителна степен средствата за стентиране на част от пациентите.

3. „Добрата грижа” на държавата за лечебните заведения се демонстрира в голяма степен и в новите цени на заплащаните от НЗОК медицински изделия. С това решение, с което НЗОК, че ще осигури според официалното им становище „повече като обем и евтини услуги“ на практика се очертават две възможности - или болниците да лекуват пациентите за своя сметка, като поемат разликата в стойността на тези скъпи консумативи или пациентите сами да я заплащат. Т. е. изборът е между нови дългове на болниците или плащане на гражданите. Но възможно ли е това за всички? И ще се наложи ли именно лекарят да попита лежащия на ръба на живота си дали има пари да си доплати? И ако няма?

 

Твърде много нови въпроси будят тези предложения, които трябваше да предоставят верните отговори на всички съществуващи предизвикателства, както и точните им решения.

Задължение на принципала на държавните дружества – т.е. държавата, е да търси възможности за създаване на ефективна среда за развитие на подопечните си болници и така да ги направи печеливши и конкурентноспособни. Посредством Стандарта, Методиката и новите правила на Касата държавата създава впечатление, че не иска да реши същностните недостатъци на системата, от които страдат всички, а се опитва да концентрира в своите ръце управлението на средствата целящо намаляване по отношение на разходите. От което логично следва да попитаме – кой гарантира, че държавата в лицето на действащите чиновници знае правилния начин за управление на болниците, след като до момента е доказвала точно обратното? И ако все пак това е така – защо просто не се промени Законът и всички държавни болници не бъдат превърнати в бюджетни предприятия? Все още има достатъчно хора в МЗ, които помнят този период от развитие на системата.

Обръщаме се към вас, като съсловна организация да излезете от ролята си на пасивни наблюдатели на целия този процес и да поставите гореизброените въпроси с искане за цялостно преразглеждане на предложените решения. Необходима е широка, конструктивна и публична дискусия с участието на представители на гражданското общество, болничните заведения, органите на изпълнителната власт и медицинското съсловие. Нито една система не следва да се реформира с императивни рестрикции, а с промени в механизмите на работа, които да отговарят на реалността.

 

С уважение,

Емануил Найденов

Председател на Дружеството на лекарите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕАД гр. СофияКоментари по темата

Правила на форума за коментари
qZ$x

БЛС - сапунен сериал 16.04.2018 23:40:33

Любомият на целокупния народ сериал "Евтаназията на БГ- здравеопазването" сезон 2018, продължава. В главните роли отново блестят Киро като свещеникът-изповедник, Жени в ролята на милосърдната сестра и Венци със специалното си участие в ролята на д-р Грозев. Не пропускайте новите и вълнуващи епизоди ! Тръпката е гарантирана !

Само за протокола 14.04.2018 10:06:43

да уточня, че това за което се говори в писмото на Дечо и Димитрото е само продължение на тяхната антимосковска политика. Всъщност нищо такова апокалиптично не пише в "стандарта". Просто повече регулации от страна на държавата за тези, които си разпасаха пояса и вършат золуми. Колкото повече държава има в здравеопазването толкова по-добре за пациентите. По отношение на глупостите на болшевишката невежа - комуняга ще му напомня, че понастоящем у нас правителството е на Б.Б, а не на БСП. Хайде сега заповядайте на спявка при бай Киро в МЗ да ви покаже новия си ай фон и да ви пита „това ти ли го написа?“ С пожелание до другия гост да го тръшне някоя неличима болест.

Гост 14.04.2018 00:34:23

Хубаво, но твърде идеалистично. Трябват му още години "опит" за да се впише в системата. Бързо ще го препънат и смачкат, този "Емо". Наивник. Вътрешно му симпатизирам, напомня ми на мен като бях млад и зелен. Тъжна история.

Само за протокола 13.04.2018 14:01:48

да уточня, че това за което се говори в писмото на Дечо и Димитрото е само продължение на тяхната антимосковска политика. Всъщност нищо такова апокалиптично не пише в "стандарта". Просто повече регулации от страна на държавата за тези, които си разпасаха пояса и вършат золуми. Колкото повече държава в здравеопазването толкова по-добре за пациентите.

Гост 13.04.2018 14:37:10

Глупости. Ти първо си невеж по отношение на това какво значи държавата и какво значи правителството. А в нормалните държави правителството не е на всяка манджа мерудия както си мислите вие болшевиките свикнали вашата партия да регулира всичко и да подтиска всичко.

Гост 13.04.2018 14:18:50

Като се тръшнеш викай държавата да те лекува.За без пари не ни търси.

МеЗе 12.04.2018 23:47:00

Другари, хайде да си лягаме. Утре преди работа, в 10 ч на оперативка при Киро.

Гост 12.04.2018 23:29:45

Писано от големия Дечо и подписано от малкия Емо Ха ха.

Москов 12.04.2018 23:33:47

Смешници са, и двамата!

Москов 12.04.2018 23:16:04

Един директор ми се озъби и го натирих!

Гост 12.04.2018 22:14:06

Ама защо се обръщате към БЛС? Това идва от МЗ и няма нищо общо с БЛС. Къде ви е Директора да го преадресира до МЗ и го подпише лично? Май не му стиска. Да използваш младежката наивност е порочно.

обикновен медицински каТър 12.04.2018 22:58:21

Директорите днес ги има, утре ги няма. Болниците остават. Кой ако не съсловните организации следва да защитават интересите на медицинските работници?! Нека вземат накрая една адекватна позиция, за разнообразие. Това Лекарски съюз, Асоциация на специалистите по здравни грижи и пр. фигуранти, да се размърдат поне веднъж!

Гост 13.04.2018 14:40:49

Докато употребявате изрази като медицинските работници ще си останете прости ватенки с ниво на интелект колхозник

Реформа, ама друг път 12.04.2018 21:43:20

Всъщност никога не е имало истинска реформа. Просто командно-административния модел "Семашко" беше механично подменен с административно-корупционния модел "НЗОК-монополист". Болниците и лекарите в извънболничната помощ бяха ЗАДЪЛЖЕНИ да се регистрират по търговския закон като фирми и така съвсем "законно" отпадна задължението на правителствата (от която и да е партия) да инвестират в лечебните заведения. Хаосът беше умишлено създаден от самото начало, като на всички български граждани беше дадена възможност да ползват системата без да има информация колко от тях са здравноосигурени. В края на втората година се оказа, че с прекъснати права са близо 2 милиона граждани, но какво от това, след като основните парични потоци вече бяха насочени към правилните (фарма)бизнеси. Може би ще попитате къде беше БЛС тогава ? Ами там , където е и сега - на страната на статуквото. Така, че без тотална смяна в ръководството на "превзетият" БЛС по места и в УС със "свежа кръв", няма как да се очаква позиционирането му като фактор за промяна в системата. Обезличен и изпразнен от съдържание БЛС е вреден колкото за лекарите, толкова и за пациентите, но много удобен за статуквото и обслужващите го псевдореформатори.

Гост 13.04.2018 15:41:11

Откъде да дойде тази свежа кръв? .В БЛС са се окупирали дърти конформисти и слуги на политическата класа комуняги. Няма и млади лекари, няма и да има , които бих били нетърпими към семашковизма и биха искали да променят блатото. А вече и няма никаква възможност нещо да се закрепи и да се реформира, здравеопазването пада с главоломна скорост , преминахме отдавна точката на възможна ресусцитация , простият електорат ще мре като мухи , а БЛС ще си отмре с последните 1000 души останали тук да работят на червените потници.

Гост 12.04.2018 20:44:43

Когато здравната система се ръководи от касиери (от НЗОК) е така. Въвеждат се единни простотии. Тези окончателно ще съсипят болниците. А тези са Жениту, шуменската психиатъра и Киро, който сляпо им се доверява.

Гост 12.04.2018 21:17:43

Понеже плебсът непрекъснато повтаряше,че икономисти трябвало да управляват здравеопазването ,а не доктори. Ето затова сега такъв як чеп очаква простата тълпа от другаря икономист Киро с любоФ. Доплащането идва в огромни размери въпреки комунистическите мечти за мляко и мед. Ха-ха-ха, комунист икономист да им го отпери на другарките и другарите, каквото и както си го пожелаха

ВМА ден и нощ 12.04.2018 17:38:07

И аз искам няколко десетки милиона, извън актуалните правила. За сметка на всички други.

Душици 12.04.2018 17:21:01

Няма как да сте в просрочие или пред закриване и да правите световни иновации , последна дума на техниката и модата . "Нездравите бизнеси" трудно просперират .

Душици 12.04.2018 17:15:52

Няма как да сте в просрочие или пред закриване и да правите световни иновации , последна дума на техниката и модата . "Нездравите бизнеси" трудно просперират .

Душевад 12.04.2018 17:21:15

Здравеопазването не е бизнес, а инвестиция. Необходимо е съвсем елементарно образование за да се разбере това, изедник такъв!

Гост 12.04.2018 17:27:41

Не видя ли кавичките ? Инвестициите са много - правят се там където има смисъл и се спазват основни правила . Инвестицията е ограничена , ако се направи за един , друг остава на сухо .

Гост 12.04.2018 17:11:55

Към кого се обръщате, колеги - към БЛС, където съветничка е една дама с прякор "Бонуса", останал от героичните й дела в касата преди няколко години?!

БЛС-Въоръжено Крило 12.04.2018 17:07:53

Много ви молА, колеги, ОСТАВЕТЕ КИРО ДА НАГЪЛТА ВОДА И ДА СЕ УДАВИ, много ви молА. Няма смисъл на тъпи болшевики да се обяснява идващата катастрофа. Чугунът не разбира от реалии. Само се чудя поданиците на Тиквоний , кога ще хванат сопите да разкарат потресаващата милиционерщина, която ги обрича на здравеопазване тип Съветска Русия 1918 г

МеЗе 12.04.2018 17:06:45

Как може така, да ни карате да пишем сега коментари. Тамън си бяхме затръгвали...

Dark Elf 12.04.2018 17:06:42

Финансовите рестрикции са методът на реформа в БГ здравеопазване !!!!!!! Няма , няма и да има друг начин . Това е краен резултат от наличието на протести и недоволство срещу всяко нещо . Последно - реформата в ТЕЛК .

Гост 12.04.2018 17:11:30

Докато пишат недоволствени писма стачкуват и плюят по всяко нещо , резултатът ще е такъв .

Гост 12.04.2018 18:00:56

Абе каскет, ти утре ще си недоволния, когато вдругиден ти наритат задника в някое звено на здравната система, казвайки ти ,че има лимит и трябва да плащаш. Ограниченията са преди всичко ЗА ПАЦИЕНТИТЕ, ние лекарите ще намерим начин да си плащате труда ни кеш и няма да сме засегнатите. Толкова сте злобни и плиткомислещи ,че няма накъде. Един куп червени задници се радват ,че лекарите ги ограничават. НЕ - ВАС ВИ ОГРАНИЧАВАТ, подритвайте си още здравните книжки като сте тъпи да разберете реалността.

До най-долния 12.04.2018 21:08:48

Абе пролетарий прост,ще видим дали при доплащане ще висим на прозорците . Когато си счупиш крака (утре) ще видим какво ще правиш да не дойдеш в болницата и да не доплащаш. Хей, червени потници, няма как да заобиколите здравеопазването. Утре действително на вас ще го начукат с лимитите на болниците - на вас простите колхозници, които сега се мислят за здрави. А лекарите няма опасност да останат без работа, плочкаджиите може би , но не и лекарите . Съдбата винаги ше ви поднесе на докторите не си правете илюзии . Чакам ви..... и не забравяйте портфейлите.

Гост 12.04.2018 19:46:02

Ти ще висиш пред вратата на болницата в агония,очаквайки да те приемат и спасят.

Гост 12.04.2018 18:17:54

И да се удвои финансирането на здравеопазването , такива като тебе пак ще пеят същата песен , защото пак ще е малко . За съжаление това е реалността . А ти се моли да не се въвежда доплащане в болниците , защото ще опустеят и ще висите по прозорците .

Гост 12.04.2018 16:52:27

" зануляват постигнатите в КТД нива на възнаграждения на лекари, сестри и останалия персонал в болнците " - ако не ви е ясно в много болници огромната част от робите работят за толкова , докато единици вземат огромни ДМС . И предложението ми е правилата да важат не само при просрочени задължения , ами при дълг над определен лимит или изобщо при дълг .

Гост 12.04.2018 17:01:27

Най - лесното , ликвидирате просрочията и правите каквото искате . Или смятате да сте в просрочие с един крак у затвора и да получавате бонуси като за последно .

Гост 12.04.2018 17:09:41

Те в БЛС също си имат една съветничка с прякор "Бонуса", останал като спомен от финансовите й подвизи в касата.

Гост 12.04.2018 16:40:45

Какво намаление на средствата има в методиката за спешна помощ . Преди Москов се плаща по 18 лв на пременал - сега по 25 лв . Увеличение което го няма никъде като процент . Но с това недоволство и алчност до никъде няма да се стигне .

Гост 12.04.2018 17:55:10

Ти сигурно си някой кияк от РЗИ. Каква алчност бе ватенка , 90% от лекарите работят за жълти стотинки ,вие комунягите от управлението и тиквената власт сте алчни да позлвате неща , които не плащате

Гост 12.04.2018 18:21:46

Това което казваш е вярно , но фалита на една болница с нищо няма да подобри положението на лекарите в нея . А защо работят за жълти стотинки сам си отговори .

Гост 12.04.2018 21:12:04

За жълти стотинки работят лекарите 1. Защото са наивни да чакат реформи . 2 Защото реформи се канят (уж) да правят комунисти. 3. Защото още не са се наканили да се махнат от тъпата комунистическа дупка, която няма оправяне.

Гост 12.04.2018 16:43:17

Това е субсидия и никой не я дължи на лечебните заведения .

аз 13.04.2018 08:54:27

Като искате европейско здравеопазване ще субсидирате.Защо бързо забравихме времето,когато болниците бяха субсидирани и заплатите бяха двойни.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...