Неделя, 13 Юни 2021
24
окт
2
 

Нова система ни пази от фалшифицираните лекарства

Вторник, 24 Октомври 2017 | 16:39:46
2

Фалшифицираните лекарства представляват сериозен риск в световен мащаб. За да предотврати навлизането и разпространението на фалшифицирани лекарства в законната дистрибуторска верига, Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) работи

Фалшифицираните лекарства представляват сериозен риск в световен мащаб. За да предотврати навлизането и разпространението на фалшифицирани лекарства в законната дистрибуторска верига, Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) работи усилено за внедряване на система, чрез която ще може да се проверява дали лекарствените продукти са автентични.

Системата идва в отговор на изискванията на Директивата на ЕС за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства и се очаква да заработи през февруари 2019 г. „По този европейски проект работят всички участници в производството и разпространението на лекарствата, като главната цел на системата е да гарантира безопасността на пациентите.“, коментира Илиана Паунова, изпълнителен директор на БОВЛ.

Как ще работи новата система?

„Всеки производител ще поставя уникален код върху всяка опаковка от произведеното лекарство. Тези кодове се въвеждат в единна европейска информационна система

Кодът на всяка опаковка ще се верифицира от фармацевта в аптеката преди да отпусне лекарството на пациента. По този начин ще се гарантира, че медикаментът, който стига до пациента, е автентичен.

Новата система ще предотврати разпространението на фалшифицирани лекарства в аптечната мрежа. В България  тестовете на системата ще започнат в началото на 2018 г.”, обяснява Паунова.

Какво е фалшиво лекарство?

Счита се, че в Европейския съюз между 1% и 4% от лекарствата са фалшиви. Фалшивите медикаменти могат да бъдат различни видове: при някои има проблем в състава на лекарството (подменена активна съставка, неправилно количество или липса на активно вещество). В други случаи се касае за нередности в опаковката (като нарушена цялост) или нередности в информацията за пациента (листовка, която не е на български език, например).

Как да се предпазят пациентите от фалшифицирани лекарства?

Най-важното, което трябва да знаят пациентите е, че лекарствените продукти, които се отпускат по лекарско предписание, могат да се продават само в аптека и от магистър-фармацевт. Продаването на медикаменти по лекарско предписание в интернет е незаконно и такива препарати не бива да се купуват онлайн.

За да е сигурен в автентичността на закупения лекарствен продукт, пациентът може да следва няколко препоръки.

Повечето лекарства може да се продават в различни форми и дозировка. Пациентът трябва да се увери се, че лекарството, което взима, е наистина това, което му е било предписано.

При купуване на лекарство, още в аптеката е добре да се разгледат външната опаковка, блистерът и листовката за пациента. Информацията трябва да е на български език. Ако вместо това стои подробна информация на чужд език, трябва да бъде сигнализиран фармацевтът, или пък да се подаде сигнал до ИАЛ. Може също така да се направи сравнение между описаното в листовката съдържание и реално наличното в опаковката на закупения медикамент. При несъответствие отново трябва да подадем сигнал до ИАЛ, на e-mail bda@bda.bg или на адрес: БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8.

Всяко лекарство е маркирано с партиден номер и срок на годност. Те са изписани на външната опаковка, както и върху блистера. Добре е номерата да се сверят.

В листовката за пациента трябва да е описано какво съдържа кутията (например колко на брой блистера, с колко таблетки).Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CSEx

900 24.10.2017 18:41:24

Поредната простотия която се създава за да хрантутят мързеливи чиновници. Някой изчисли ли издръжката на тия агенции и допълнителните разходи с които ще се натоварят аптеки търговци и производители ,дали няма да струва и да нанася повече щети на обществото и бизнеса.

800 25.10.2017 09:31:38

Преди да коментираш вземи и попрочети малко, може да ти е от полза. Цялата система се финансира от индустрията и в нея не се налива и 1 ст. държавен капитал. Просто бизнеса иска да си задържи печалбите и да елиминира фалшификаторите които му бъркат в джоба. А и инициативата е на ниво ЕС и езадължителна. Целия цивилизован свят Америка, Канада, Австралия и дори Южна америка имат такива системи. Русия също сега я изгражда. Аман от хейтъри....


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Кацаров се ваксинира срещу COVID-19
12.06.2021 15:04:14

Министър Кацаров се ваксинира срещу COVID-19

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се ваксинира срещу COVID-19. Това съобщиха от п ...

Проф. Кантарджиев ще е консултант по ваксинационния процес към Столична община
12.06.2021 11:30:06

Проф. Кантарджиев ще е консултант по ваксинационния процес към Столична община

Проф. Тодор Кантарджиев ще е консултант по ваксинационния процес към Столична община. Това съобщи ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...