Четвъртък, 17 Октомври 2019
24
окт
2
 

Нова система ни пази от фалшифицираните лекарства

Вторник, 24 Октомври 2017 | 16:39:46
2

Фалшифицираните лекарства представляват сериозен риск в световен мащаб. За да предотврати навлизането и разпространението на фалшифицирани лекарства в законната дистрибуторска верига, Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) работи

Фалшифицираните лекарства представляват сериозен риск в световен мащаб. За да предотврати навлизането и разпространението на фалшифицирани лекарства в законната дистрибуторска верига, Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) работи усилено за внедряване на система, чрез която ще може да се проверява дали лекарствените продукти са автентични.

Системата идва в отговор на изискванията на Директивата на ЕС за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства и се очаква да заработи през февруари 2019 г. „По този европейски проект работят всички участници в производството и разпространението на лекарствата, като главната цел на системата е да гарантира безопасността на пациентите.“, коментира Илиана Паунова, изпълнителен директор на БОВЛ.

Как ще работи новата система?

„Всеки производител ще поставя уникален код върху всяка опаковка от произведеното лекарство. Тези кодове се въвеждат в единна европейска информационна система

Кодът на всяка опаковка ще се верифицира от фармацевта в аптеката преди да отпусне лекарството на пациента. По този начин ще се гарантира, че медикаментът, който стига до пациента, е автентичен.

Новата система ще предотврати разпространението на фалшифицирани лекарства в аптечната мрежа. В България  тестовете на системата ще започнат в началото на 2018 г.”, обяснява Паунова.

Какво е фалшиво лекарство?

Счита се, че в Европейския съюз между 1% и 4% от лекарствата са фалшиви. Фалшивите медикаменти могат да бъдат различни видове: при някои има проблем в състава на лекарството (подменена активна съставка, неправилно количество или липса на активно вещество). В други случаи се касае за нередности в опаковката (като нарушена цялост) или нередности в информацията за пациента (листовка, която не е на български език, например).

Как да се предпазят пациентите от фалшифицирани лекарства?

Най-важното, което трябва да знаят пациентите е, че лекарствените продукти, които се отпускат по лекарско предписание, могат да се продават само в аптека и от магистър-фармацевт. Продаването на медикаменти по лекарско предписание в интернет е незаконно и такива препарати не бива да се купуват онлайн.

За да е сигурен в автентичността на закупения лекарствен продукт, пациентът може да следва няколко препоръки.

Повечето лекарства може да се продават в различни форми и дозировка. Пациентът трябва да се увери се, че лекарството, което взима, е наистина това, което му е било предписано.

При купуване на лекарство, още в аптеката е добре да се разгледат външната опаковка, блистерът и листовката за пациента. Информацията трябва да е на български език. Ако вместо това стои подробна информация на чужд език, трябва да бъде сигнализиран фармацевтът, или пък да се подаде сигнал до ИАЛ. Може също така да се направи сравнение между описаното в листовката съдържание и реално наличното в опаковката на закупения медикамент. При несъответствие отново трябва да подадем сигнал до ИАЛ, на e-mail bda@bda.bg или на адрес: БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8.

Всяко лекарство е маркирано с партиден номер и срок на годност. Те са изписани на външната опаковка, както и върху блистера. Добре е номерата да се сверят.

В листовката за пациента трябва да е описано какво съдържа кутията (например колко на брой блистера, с колко таблетки).Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eR#q

900 24.10.2017 18:41:24

Поредната простотия която се създава за да хрантутят мързеливи чиновници. Някой изчисли ли издръжката на тия агенции и допълнителните разходи с които ще се натоварят аптеки търговци и производители ,дали няма да струва и да нанася повече щети на обществото и бизнеса.

800 25.10.2017 09:31:38

Преди да коментираш вземи и попрочети малко, може да ти е от полза. Цялата система се финансира от индустрията и в нея не се налива и 1 ст. държавен капитал. Просто бизнеса иска да си задържи печалбите и да елиминира фалшификаторите които му бъркат в джоба. А и инициативата е на ниво ЕС и езадължителна. Целия цивилизован свят Америка, Канада, Австралия и дори Южна америка имат такива системи. Русия също сега я изгражда. Аман от хейтъри....


Още новини
Медицинските сестри: Донякъде постигнахме консенсус  с министъра
16.10.2019 17:18:44 Надежда Ненова

Медицинските сестри: Донякъде постигнахме консенсус с министъра

Медицинските сестри напуснаха сградата на Министерството на здравеопазването, тъй като са постигн ...

Промени в правилника за ТЕЛК
16.10.2019 16:54:48

Промени в правилника за ТЕЛК

Правителството прие изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...