Четвъртък, 01 Декември 2022
10
ян
 

Доц. Йордан Генов, завеждащ Трето отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология в ИСУЛ:

Новите изисквания за лечение на хепатит С не са съгласувани със специалистите

Вторник, 10 Януари 2017 | 15:08:25 Полина Тодорова


Наскоро стана ясно, че НЗОК е

Наскоро стана ясно, че НЗОК е приела нови критерии за лечение с т. нар. безинтерферонова терапия при пациенти с хепатит С. Те предизвикаха реакция сред пациентската общност, която излезе с позиция по въпроса. Какви са новите изисквания и поставят ли те лечението на пациентите пред риск попитахме доц. д-р Йордан Генов, завеждащ Трето отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ.

Доц. Генов, НЗОК излезе с нови правила за лечение с безинтерферонова терапия на болните от хепатит С. Бяха ли обсъдени те със специалистите в областта на хепатологията?

Аз разбрах за новите критерии от сайта на Национална здравноосигурителна каса, не съм в течение на това с кого са разговаряли от НЗОК, за да се приемат подобни критерии за лечение на болните с хепатит С. Не знам и какви са били съображенията те да бъдат формирани по този начин. Признавам, че ги прочетох с елемент на изненада и в някои части лично за мен те са съставени по много странен начин. Всъщност, не знам дали става въпрос конкретно за критерии или по-скоро за изисквания на НЗОК, защото когато говорим за критерий, говорим за медицински термин, а отново казвам – не знам да са били прилагани медицински съображения от експертите, които лекуват в страната. Най-вероятно става въпрос за новоформирани изисквания.

Различават ли се новите правила от досегашните?

Има известна разлика в сравнение със старите критерии. В критериите от миналата година за адекватното лечение на пациентите с хепатит C бяха упоменати режими, които са утвърдени в страната и с тях има значителен опит, още преди да бъдат заведени като лечение в НЗОК. С тях бяха лекувани десетки пациенти с няколко режима под формата на т. нар. „състрадателна употреба“ (безплатно лечение с нов медикамент на хронично или тежко заболяване, застрашаващо живота – бел.  ред.). Беше отчетена и много висока честота на излекуване – на практика всички лекувани бяха достигнали вирусологичен отговор, така че ние знаем колко високоефективни са тези медикаменти още преди те да се поемат от касата. За мен, като лекар с много пациенти, това е изключително важно – когато ще се даде антивирусно лечение за една инфекция със здравно  и социално значение и когато се прилагат нови медикаменти, трябва да има сигурност  за ефекта им. Със съвсем ясното съзнание, че даваме правилни препоръки на касата, участваме и във формирането на миналогодишните критерии за лечение, с което дадохме възможност над 500 души да бъдат излекувани. Всички пациенти, които са попадали при нас – в болница ИСУЛ, са били излекувани чрез това лечение, което имахме миналата година и което бяхме проверили как работи в практиката.

Коя е най-съществената разлика между двата режима?

Сега за пръв път виждам, че се въвеждат правила на първи, втори и трети избор, които нямам представа как са формирани. Не знам дали някой от моите колеги, които се занимават с тази материя, е участвал в изработването. Съмнявам се, защото никой от нас няма подобни основания. Нас ни интересува кой медикамент е подходящ за кой пациент. Въведени са изисквания, при които за голяма част от случаите изглежда, че се явява задължително лечение с медикамент, който изобщо не е прилаган в страната. За мен това е прецедент. Не успях да видя и нещо много важно от гледна точка както на лечение на пациента, така и на икономическата ефективност, а именно – осемседмично лечение на пациентите с хепатит С, което в момента всяка една нормална държава прави. При голям брой пациенти, при които заболяването е с определени параметри, лечението се провежда не 12, а 8 седмици. Осем седмици означава с 33% по-кратко лечение и съответно 33% по-евтино лечение, както и 33% по-кратък период, през който ние подлагаме пациента и на потенциални странични действия.

Тоест, повечето от българските пациенти с хепатит С ще се лекуват с медикамент, който не е прилаган до момента у нас?

Медикаментите, които са вписани като варианти за лечение, са регистрирани и се използват за лечение в Европа и в САЩ, но медикаментът, който е посочен като първи избор, не е прилаган на български пациенти. За нас правило номер едно при лечение на пациентите е медикаментите, с които работим, да са минали през нашите ръце, да сме видели техния ефект и да имаме собствен опит както с ефикасността им, така и с техните странични действия. Още повече, че и страните от Западна Европа, както и САЩ използват много повече за лечение на хепатит С именно тези медикаменти, които в новите изисквания са посочени като втори и трети избор. Поради тази причина ми се струва, че най-правилният подход е да се обсъди това, което е най-доброто за пациента.  Сигурен съм, че в резултат на обсъждания и преговори с хората, които са професионалисти в това отношение, ще се вземат решения, които са правилни за пациентите.

Този неизползван до момента у нас медикамент води ли до същия процент на излекуване, както прилаганото вече две години лечение?

Ние искаме да излекуваме всички пациенти, дори да не останат и 5% неизлекувани и знаем, че можем да го направим с медикаментите, които използваме сега. А относно дали това може да бъде направено с нещо друго - ще  ви отговоря с въпрос. Ако на вас ви предложат да се лекувате с нещо, за което в страната повече от две години се знае, че е високоефективно и с нещо, което не е използвано и по литературни данни дадена институция, но не лекар, ви казва, че трябва да се лекувате с него, какво бихте избрали?

Отговорът е ясен. Крият ли риск за ограничаване на достъпа до лечение на пациентите новите критерии?

Трудно ми е да отговоря, защото както посочих, не успях да разбера дали тези нови изисквания са съгласувани с националните консултанти по гастроентерология, с лекарите, които се занимават с лечение на пациенти с вирусни хепатити, не съм чул и да са консултирани с експертите към НЗОК по темата за лечение на пациенти с вирусни хепатити. Поради това считам, че тези изисквания трябва да бъдат обсъдени със специалистите, които се занимават с тази материя, за да могат те да изкажат своите съображения и въз основа на това да се достигне до критерии, които да имат по-медицински ориентирано съдържание, защото има какво да се желае в тази насока.

Какви са впечатленията ви като специалист относно ефекта от прилаганото до момента лечение?

Пациентите, които са лекувани с директно действащи агенти през изминалата година, понасят терапията отлично и вероятно процентът на излекуване ще бъде над 95% при всички тях. За мен това също е учудващо – защо едно много високоефективно антивирусно лечение изведнъж се пренебрегва и остава на заден план и то при положение, че няма регистрирани сериозни странични действия, които да наложат неговото прекъсване. В същото време като първи избор се посочват медикаменти, с които до момента и българските гастроентеролози нямат опит, и няма лекувани български пациенти. Ние никога не сме държали подобно нещо в ръцете си, никога досега не се случвало такова нещо. Затова съм доста изненадан и считам, че е малко вероятно във формирането на тези изисквания да са участвали експерти, които се занимават с вирусни хепатити.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u#dT


Всичко за коронавируса
Още новини
Болнично настоятелство с дарение за пострадалите от наводненията села в Карловско
01.12.2022 11:51:05

Болнично настоятелство с дарение за пострадалите от наводненията села в Карловско

Като продължение на благотворителната кампания на Пловдивска Митрополия и болнично настоятелство ...

Доц. Балтаджиев: Преди години се пиеше по една шепа лекарства, днес е нужна 1 таблетка срещу ХИВ
01.12.2022 11:09:04

Доц. Балтаджиев: Преди години се пиеше по една шепа лекарства, днес е нужна 1 таблетка срещу ХИВ

„Преди години хората се налагаше да пият по една шепа лекарства. Днес е необходима само едн ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...