Понеделник, 28 Септември 2020
05
юни
7
 

Новите правила за лечение с биологична терапия на псориазис ще важат пробно 3 месеца

Вторник, 05 Юни 2018 | 10:52:19 Полина Тодорова
7

Новите правила, по които ще бъде предписвана биологична терапия на пациенти с псориазис, ще важат три месеца, като след този период ще се прецени дали те ще бъдат променени. Това става ясно от стенограма от заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведе

Новите правила, по които ще бъде предписвана биологична терапия на пациенти с псориазис, ще важат три месеца, като след този период ще се прецени дали те ще бъдат променени. Това става ясно от стенограма от заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 23 май.

Припомняме, преди седмица пациентски организации предупредиха, че промените, свързани с новите критерии за изписване на биологична терапия при псориазис, ще утежнят много започването на лечението на болните. Основният проблем според тях се поражда от факта, че според новите критерии една единствена комисия ще може да се произнася за започване на лечение с биологични медикаменти. 

Темата е обсъдена по време на заседанието на НС на Здравната каса, като представителят на пациентската общност адв. Андрей Дамянов посочва, че пациенти от цялата страна ще трябва да пътуват до София, където да се прецени дали да започнат въпросната терапия. Според него това може да породи затруднения за тях, свързани с допълнителни разходи за пътуване и т.н.

В отговор Галя Кондева, директор Дирекция „Лекарствени продукти и контрол по предписване и отпускане“ в НЗОК, посочва, че новите правила са предложение на самите специалисти. „Беше 100% тяхно предложение, защото те поеха ангажимент, че ще регулират така нещата, че пациентите, които наистина имат нужда, да получават лечение“, отбелязва тя.
От Касата отчитат и че има сериозен ръст на пациентите с псориазис, които са на това лечение, като към момента те са около 800. Очакванията на фонда тази година са към новата терапия да се присъединят поне още 100 души. Лечението на месец струва около 15 000 лв.

Впоследствие представителят на работодателите Григор Димитров предлага новите правила да бъдат тествани пробно за период от три месеца, през които да се види колко хора са се обърнали към централизираната комисия, което и в крайна сметка е прието от надзорниците.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F#bf

Не 08.12.2019 02:54:18

При твърде много хора псориазисът се появява от грешно лечение със стероиди на съвсем други болести. Например друго автоимунно заболяване. Най- вече организмът реагира на кортикостероиди. Ползването на бета блокери задълбочава псориазиса. А от тези биологични програми няма никаква полза. Стотици хиляди са се подложили на тях, а едва единици са излекувани. Защо давате само статистика на лекуващите се? Това е само четиригодишна ремисия от петгодишното лечение. А после, какво става когато препаратът престане да действа? Защо не обясните подробно как се задълбочава проблема?

Е 09.01.2019 23:31:27

А наясно ли сте, че това лечение води и до странични последици. Цялото лечение е 5 години, но престава да действа след 4-тата. След това нищо не им помага и псориазисът се връща в много по тежка форма. На част от пациентите им се подува двойно врата, при други се получава меланома. Поне така пишат хора от Англия, Америка и Франция, които са били подложени на лечението. Самото лекарство е от мазнина от бели мишки, заразени с псориазис.

Гпст 06.06.2018 19:26:18

15 000 лева е на година биологичната терапия

ОПЛ 05.06.2018 14:03:00

На ревматолозите им секна схемата и за това е воят. Пък като се сетя що народ се юрна да я специализира пустата му специалност, мислейки че далаверата ще е вечна.....

Гост 05.06.2018 14:31:51

Тя схемата тепърва се задава. При наличие на един ревматолог в голям град.

гост 05.06.2018 11:23:22

Айде стига бе , 15 000 лева на месец и да не могат да дадат 50 -100 лева да дойдат до София веднъж поне . Ебах ти лесния достъп до нашите пари .Ние плащаме вноски , от тях на калпак на месец хиляди левове , те да не могат да пътуват в тая малка държава , дето за 5-6 часа се стига от навсякъде до София . Сульо и пульо да изписва скъпи лекарства без да си има понятие за какво и как , стига вече изписваха скъпо-струващи медикаменти само заради комисионните .Един плаща , друг разгаща , стига вече . Строг контрол на това което се изписа , не за три месеца а постоянно. Не може НЗОК да върши работата на социалното министерство . Който няма пари да дойде до София , защото е беден , да му се плати пътя от Социални грижи .От къде на къде Здравната каса ще ги мисли тези работи .

Абе 05.12.2019 22:35:27

Абе ти наясно ли си какво е псориазис, бе човек? Знаеш ли какви мъки е това? И, че се дават стотици левове за мехлеми, които едва и за кратко време облекчават. Едната фаза е все едно сто и петдесет комара те хапят едновременно чрез хилядите ранички по плътта ти. Денонощно. Не спиш, защото не те оставят на мира. Сърби до откаченост и почти нищо не помага на сърбежите. Втората фаза е всички тези лезии започват да опъват и да болят като изгорено от цигара място. Много изгаряния от много цигари. Друга фаза е беленето на кожата, когато те е срам да се покажеш пред хората, защото от косата, от ръцете, отвсякъде се сипе прашец като миниатюрен сняг. А това, че изглеждаш като прокажен с всички тия обриви и се свиваш, когато човек те погледне с погнуса е най- малкото. Представяш ли си какво физическо и психическо напрежение е това за който и да е човек? А опасността да се покрие повече от 50 процента кожата с тия рани,/ които повярвай ми, от година на година не намаляват/ и тогава следва летален край. Умираш. Защото тялото диша чрез кожата. Не успее ли да диша, си отива. И никакви лекарства и мазила не поема здравната каса. Дори не го и наричат с истинското му име- рак на кожата. Не подсигуряват психолози и психиатри за болните, които почти откачат от това травмиращо съществуване. А ти си седнал да се грижиш за няколкото стотинки от мижавата си здравна вноска. Моли се, човек! Моли се да не сполети такова нещо нито теб, нито твой близък!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...