Сряда, 11 Декември 2019
05
юни
7
 

Новите правила за лечение с биологична терапия на псориазис ще важат пробно 3 месеца

Вторник, 05 Юни 2018 | 10:52:19 Полина Тодорова
7

Новите правила, по които ще бъде предписвана биологична терапия на пациенти с псориазис, ще важат три месеца, като след този период ще се прецени дали те ще бъдат променени. Това става ясно от стенограма от заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведе

Новите правила, по които ще бъде предписвана биологична терапия на пациенти с псориазис, ще важат три месеца, като след този период ще се прецени дали те ще бъдат променени. Това става ясно от стенограма от заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 23 май.

Припомняме, преди седмица пациентски организации предупредиха, че промените, свързани с новите критерии за изписване на биологична терапия при псориазис, ще утежнят много започването на лечението на болните. Основният проблем според тях се поражда от факта, че според новите критерии една единствена комисия ще може да се произнася за започване на лечение с биологични медикаменти. 

Темата е обсъдена по време на заседанието на НС на Здравната каса, като представителят на пациентската общност адв. Андрей Дамянов посочва, че пациенти от цялата страна ще трябва да пътуват до София, където да се прецени дали да започнат въпросната терапия. Според него това може да породи затруднения за тях, свързани с допълнителни разходи за пътуване и т.н.

В отговор Галя Кондева, директор Дирекция „Лекарствени продукти и контрол по предписване и отпускане“ в НЗОК, посочва, че новите правила са предложение на самите специалисти. „Беше 100% тяхно предложение, защото те поеха ангажимент, че ще регулират така нещата, че пациентите, които наистина имат нужда, да получават лечение“, отбелязва тя.
От Касата отчитат и че има сериозен ръст на пациентите с псориазис, които са на това лечение, като към момента те са около 800. Очакванията на фонда тази година са към новата терапия да се присъединят поне още 100 души. Лечението на месец струва около 15 000 лв.

Впоследствие представителят на работодателите Григор Димитров предлага новите правила да бъдат тествани пробно за период от три месеца, през които да се види колко хора са се обърнали към централизираната комисия, което и в крайна сметка е прието от надзорниците.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gtVH

Не 08.12.2019 02:54:18

При твърде много хора псориазисът се появява от грешно лечение със стероиди на съвсем други болести. Например друго автоимунно заболяване. Най- вече организмът реагира на кортикостероиди. Ползването на бета блокери задълбочава псориазиса. А от тези биологични програми няма никаква полза. Стотици хиляди са се подложили на тях, а едва единици са излекувани. Защо давате само статистика на лекуващите се? Това е само четиригодишна ремисия от петгодишното лечение. А после, какво става когато препаратът престане да действа? Защо не обясните подробно как се задълбочава проблема?

Е 09.01.2019 23:31:27

А наясно ли сте, че това лечение води и до странични последици. Цялото лечение е 5 години, но престава да действа след 4-тата. След това нищо не им помага и псориазисът се връща в много по тежка форма. На част от пациентите им се подува двойно врата, при други се получава меланома. Поне така пишат хора от Англия, Америка и Франция, които са били подложени на лечението. Самото лекарство е от мазнина от бели мишки, заразени с псориазис.

Гпст 06.06.2018 19:26:18

15 000 лева е на година биологичната терапия

ОПЛ 05.06.2018 14:03:00

На ревматолозите им секна схемата и за това е воят. Пък като се сетя що народ се юрна да я специализира пустата му специалност, мислейки че далаверата ще е вечна.....

Гост 05.06.2018 14:31:51

Тя схемата тепърва се задава. При наличие на един ревматолог в голям град.

гост 05.06.2018 11:23:22

Айде стига бе , 15 000 лева на месец и да не могат да дадат 50 -100 лева да дойдат до София веднъж поне . Ебах ти лесния достъп до нашите пари .Ние плащаме вноски , от тях на калпак на месец хиляди левове , те да не могат да пътуват в тая малка държава , дето за 5-6 часа се стига от навсякъде до София . Сульо и пульо да изписва скъпи лекарства без да си има понятие за какво и как , стига вече изписваха скъпо-струващи медикаменти само заради комисионните .Един плаща , друг разгаща , стига вече . Строг контрол на това което се изписа , не за три месеца а постоянно. Не може НЗОК да върши работата на социалното министерство . Който няма пари да дойде до София , защото е беден , да му се плати пътя от Социални грижи .От къде на къде Здравната каса ще ги мисли тези работи .

Абе 05.12.2019 22:35:27

Абе ти наясно ли си какво е псориазис, бе човек? Знаеш ли какви мъки е това? И, че се дават стотици левове за мехлеми, които едва и за кратко време облекчават. Едната фаза е все едно сто и петдесет комара те хапят едновременно чрез хилядите ранички по плътта ти. Денонощно. Не спиш, защото не те оставят на мира. Сърби до откаченост и почти нищо не помага на сърбежите. Втората фаза е всички тези лезии започват да опъват и да болят като изгорено от цигара място. Много изгаряния от много цигари. Друга фаза е беленето на кожата, когато те е срам да се покажеш пред хората, защото от косата, от ръцете, отвсякъде се сипе прашец като миниатюрен сняг. А това, че изглеждаш като прокажен с всички тия обриви и се свиваш, когато човек те погледне с погнуса е най- малкото. Представяш ли си какво физическо и психическо напрежение е това за който и да е човек? А опасността да се покрие повече от 50 процента кожата с тия рани,/ които повярвай ми, от година на година не намаляват/ и тогава следва летален край. Умираш. Защото тялото диша чрез кожата. Не успее ли да диша, си отива. И никакви лекарства и мазила не поема здравната каса. Дори не го и наричат с истинското му име- рак на кожата. Не подсигуряват психолози и психиатри за болните, които почти откачат от това травмиращо съществуване. А ти си седнал да се грижиш за няколкото стотинки от мижавата си здравна вноска. Моли се, човек! Моли се да не сполети такова нещо нито теб, нито твой близък!


Още новини
УМБАЛ „Св. Марина“ с иновативно лечение за пациенти с напреднал Паркинсон
11.12.2019 16:31:06

УМБАЛ „Св. Марина“ с иновативно лечение за пациенти с напреднал Паркинсон

Иновативен метод за съвременно високотехнологично лечение на пациенти с болест на Паркинсон бе въ ...

Уникални УНГ-операции осъществи международен екип в УМБАЛ - Пловдив
11.12.2019 15:50:23

Уникални УНГ-операции осъществи международен екип в УМБАЛ - Пловдив

Водещият специалист в пластичната и реконструктивна хирургия на костите на лицето д-р Питър Ким о ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...