Понеделник, 20 Май 2024
03
май
10
 

Д-р Николай Болтаджиев:

Новият министър трябва да смени посоката в здравеопазването

Има риск бюджетите на болниците да слязат още надолу заради преразхода на лекарства

Сряда, 03 Май 2017 | 15:58:30
10

„Не самата личност на министъра, а по-скоро водената от него политика е важна. Ако ще видим политиката, която беше водена до момента от правителството на ГЕРБ, тоест политиката на Москов и тази на предишните четирима министри, тогава не виждам ка

„Не самата личност на министъра, а по-скоро водената от него политика е важна. Ако ще видим политиката, която беше водена до момента от правителството на ГЕРБ, тоест политиката на Москов и тази на предишните четирима министри, тогава не виждам какво значение има личността. Тя не би имала значение, ако не се смени посоката“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев, потърсен за коментар относно избора на новия здравен министър начело на сектор здравеопазване в лицето на проф. Николай Петров.

„По закон министърът провежда политиката на Министерски съвет, тоест, ако той успее да промени нещо в нея, това би било много добре“, изтъкна председателят на НСЧБ. „Надявам се и да не бъде толкова агресивно настроен към съсловието, както беше министър Москов“, отбеляза още д-р Болтаджиев.

Той допълни, че водената до момента политика в ресора е била насочена към рестрикции, бюджетиране и лимитиране на лечебното здравеопазване, включващо буквално броене на легла, болници и персонал. „Министерството е единият от двата големи монопола в лошия смисъл на думата. Другият е НЗОК. Министерството е институцията, която дава лицензите, която контролира дейността, която издава нормативна уредба и всичко това е съсредоточено в едно лице. Струва ми се, че демократичната държава не би трябвало да позволи толкова авторитарна и монополистична структура“, допълни той. Ето защо според него е необходима демонополизация на тези две системи. „Тези две неща, ако се направят, цялата система ще се подобри много“, отбеляза председателят на НСЧБ. „Средствата за здравеопазване се разпределят бюджетно и се преразпределят от девет души в Надзорния съвет на касата, които на практика решават коя болница да съществува и коя не, къде да се лекува пациентът и къде не, разбира се – със съдействието на министерството“, посочи той.

Д-р Болтаджиев коментира и породеното напрежение, свързано с намалените средства за болниците, като прогнозира, че е твърде вероятно те да слязат още надолу. „Вече има много голям преразход за лекарства, който се очаква да стигне до над 60 милиона лева. Тоест, посоката в надзора на касата и посоката на изтичане на парите са към лекарствата, както и към медицински изделия и консумативи. Тези пари трябва да се компенсират отнякъде, но няма откъде, освен от болниците. Гледайки досегашното изпълнение на бюджета, най-вероятно тези пари, както и досега, ще бъдат взети от болниците – няма откъде от другаде и за пореден път те ще бъдат „изстискани" за сметка на лекарствата“, посочи той.

Акцент в политиката на здравния министър според д-р Болтаджиев трябва да бъде общественото здраве, а не лечебното здравеопазване, което по думите му се нуждае от малко, но ясни и справедливи правила и разбира се контрол, който обаче не трябва да е съсредоточен в една институция. Той беше категоричен, че общественото здраве е занемарено, въпреки че би трябвало да е неделим фактор от цялостната система. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1NpY

мошеник 04.05.2017 11:38:58

Нечистоплътен мошеник

лекар ВМА 04.05.2017 00:33:17

Борисов пак уцели "греда" с тоз помак. Нито е добър медик, ,нито добър менажер. Не е крадец, ама ще се научи около Боко. Много си е повярвал - величие и гордост до ушите, но за сметка на хората. а 1-2 години разби ВМА, разгони и висшия и средния и нисшия персонал. Разби работещи звена, подгони и изгони наемателите "частници", върна командно-административния начин на управление и болницата с 20 години назад Генералските звезди са му подарък без ГЩ академия (като на Боко). Професурата също. Голям мерак има да става академик, ама за сега не е успял та да стане поне министър. Заприличва на хирурга проф. Дамянов. Разликата е че, последния не е роднина на Плевнелиеви. Послушко е и то без скрупули. Не чакайте добро от този министър. Ще има рестрикции и авторитаризъм.

Гост 03.05.2017 23:04:05

Роящите се непрекъснато и работещи основно по 4 - 5 прецизно подбрани клинични пътеки частни болници, настанени в хотели, в къщи, подлези и гаражи, тотално девалвираха понятието частно болнично лечение. Но на пасмината от олигарси и политически пиявици, това най-много се връзва в схемата за бързо забогатяване. А държавните органи спинкат сладък сън и си мислят, че никога възмездие няма да ги застигне. В цялата история българският лекар е наритан в ъгъла и постоянно му се натяква как краде и е причина за всички неуредици.

Др 04.05.2017 15:59:25

Акде скрий се вече

въпрос 03.05.2017 21:53:23

И каква е посоката? Да срутим държавния сектор, да има само частни болници, да се оперират болните в стари къщи, пригодени за болници, да се точи касата, ама никой да не реагира, да няма нито отпечатъци, нито медицински ОДИТ, нито никакъв контрол, съдът завинаги да отмени стандартите, та да си прави всеки своята си медицина, да властват тъпите изкуфяли милановци с манипулации на съсловието, да се вихрят незадоволени фусти из коридорите на личните си интереси и тогава,като друго не му остава драгият пациент само да си мълчи, да не се жалва, да си търси алтенативна медицина и врачки-баячки, а нашего брата да пише по форумите колко малко му се плаща. До сега вие само пречите да се намери верната посока, но всъщност трудното е да се завърти първия милион....всички сте вече много напред! Така че, айде по-кротко!

Гост 04.05.2017 15:44:38

Другаю с каскета. Понастоящем 95% ОТ БВП НА ТАЗИ ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ ОТ частни предприятия. Но ВИЕ С КЛАСОВАТА СИ НЕНАВИСТ СТЕ ГЛУХИ И СЛЕПИ ЗА ТЕЗИ ЧИСЛА. Никъде по света не се прави разлика в собствеността на болниците освен в страни с комунистически традиции и чугунени мозъци. Ккаще сртутите държавния сектор ? Като плащате реално на лекарите ли ? я да ви е ба у червените боклуци

Гост 04.05.2017 18:08:35

Бегай се ш...й с паметника на Рейгън

гост 03.05.2017 17:53:56

Защо този на снимката се изживява като фактор в здравеопазването и ни бутате непрекъснато снимката му? Лъха на нечистоплътност!

Др 03.05.2017 19:28:58

Защото е прав. Независимо дали ти харесва или не.

Гост 03.05.2017 16:50:21

Посоката в момента е поддържане на колхозно съветско здравеопазване на бюджетен принцип и то остатъчен. Наивно е да се мисли ,че някакъв униформен свикнал да козирува на властта ще смени посоката Да не коментираме и русофилистичните настроения на така наречното българско офицерство. Посоката може да се смени като се елимиира монопола на държавното прасе НЗОК, смени се финансирането на база ограничен здравен пакет и се компенсира с доплащане за всички ползватели на здравни услуги. Който извърши тези неща ще смени посоката с европейска посока. Хайде сега се запитайте герберастите или или други подобни комунета ще го направят и то с министър с пагони.....


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...