Четвъртък, 15 Април 2021
26
февр
 

Новият посланик на Италия на посещение в МУ – Пловдив

Петък, 26 Февруари 2021 | 14:03:39


Новият посланик на Италия Джузепина Дзара направи първото си официално посещение в Медицински университет – Пловдив. Нейно превъзходителство беше придружена от Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив, съобщиха от висшето у

Новият посланик на Италия Джузепина Дзара направи първото си официално посещение в Медицински университет – Пловдив. Нейно превъзходителство беше придружена от Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив, съобщиха от висшето учебно заведение.

Ръководство на Медицински университет – Пловдив, начело с Ректора проф. д-р Мариана Мурджева, посрещна сърдечно високия гост и благодари за посещението, което е и знак на признание за престижа на Университета. Срещата премина в конструктивен дух и приятелска атмосфера.

Проф. Мурджева представи накратко ректорското ръководство и запозна посланичката с успехите на МУ – Пловдив и развитието на българо-италианските отношения. В Университета се обучават близо 200 студенти от Италия по специалностите медицина и дентална медицина, като се забелязва значително увеличение на новопостъпилите в последната година студенти от Италия.

По програма Еразъм+ Медицински университет – Пловдив има сключени 7 междуинституционални споразумения с университети от Италия, което направи възможно за последните три години да има входящи мобилности на 40 студенти от партньорските университети.

В дискусията се включиха всички членове на ректорското ръководство, които изразиха добрите си впечатления от италианските студенти. Засегнати бяха различни аспекти от двустранните отношения и перспективите за сътрудничество с университетите в Италия.

Големият потенциал на преподавателите и възможностите, които Университетът предлага за обучението на студентите, дори в условията на COVID-19, бяха високо оценени от италианската посланичка.

Н.Пр. Джузепина Дзара изрази благодарността си за доброто посрещане и желанието си да съдейства за задълбочаване на взаимоотношенията с МУ – Пловдив. В почетната книга на Университета тя подчерта значимостта на медиците за излизане от настоящата пандемия.

България и Италия имат установени дипломатически отношения повече от 140 години. За първи път италианската дипломатическа мисия в България се оглавява от жена Н.Пр. Джузепина Дзара, която е с ранг на пълномощен министър.  Това е вторият й мандат у нас, като в края на 90-те години тя е била Първи търговски секретар в посолството на Италия в страната ни. Новата посланичка познава добре България и владее български език, английски, френски и испански.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8vh@


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ увеличи броя на специализациите, платени от държавата
15.04.2021 14:12:20 Надежда Ненова

МЗ увеличи броя на специализациите, платени от държавата

Министерството на здравеопазванате увеличи с 20 броя на местата за специализации, за които плаща ...

МБАЛ
15.04.2021 13:30:56

МБАЛ "Света София" с безплатни прегледи за макулна дегенерация

Клиниката по очни болести при МБАЛ „Света София“ стартира кампания за безплатни прегл ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...