!
Вторник, 05 Март 2024
11
ян
3
 

Ново сдружение ще работи за развитието на специализираната извънболнична помощ

Необходимо е осъвременяване на нормативната уредба и мерки за стимулиране на работата в този сектор на здравеопазването, смятат учредителите на новата формация

Четвъртък, 11 Януари 2024 | 17:43:47 Невена Попова
3

Да бъде разпространена в публичното пространство точна информация за същността на специализираната извънболнична помощ, да бъдат защитени на правата на лекарите и на професионалистите по здравни грижи, които работят в този сектор на здравеопазването, д

Да бъде разпространена в публичното пространство точна информация за същността на специализираната извънболнична помощ, да бъдат защитени на правата на лекарите и на професионалистите по здравни грижи, които работят в този сектор на здравеопазването, да бъде осъществена връзка с изпълнителната власт – това са главните цели на новосформираното Национално сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (НСЛЗСИМП). Те бяха обявени днес на пресконференция в централата на БЛС. На нея присъстваха и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, и членовете на УС на съсловната организация д-р Катя Захариева и д-р Валери Веселинов. 

Сдружението вече е регистрирано като доброволна, неправителствена организация на лекарите специалисти, работещи в извънболничната помощ, информира председателката д-р Катя Ганова, специалист по образна диагностика и управител на МЦ „Тервел“ ЕООД.

Тя бе категорична, че лекарите, които работят в извънболничната специализирана помощ, трябва да бъдат обединени, защото проблемите, пред които са изправени, са едни и същи, независимо дали практикуват в големи градове и общини или в отдалечени региони и селища.

Важна подробност по думите й е и че сдружението ще отстоява правата и на професионалистите по здравни грижи от тези лечебни заведения, защото техния труд е не по-малко важен и екипното начало трябва да бъде водещ принцип.

Девизът, под който ще работи сдружението е „С мисия за по-добро здраве“, подчерта д-р Ганова.

На пресконференцията стана ясно, че има сериозно разминаване между бързото навлизане на нови технологии, методи и апаратура и остарялата нормативна уредба, която не е актуализирана с години.

Много сериозен е проблемът със сградния фонд на лечебните заведения – повечето тях се помещават в сгради, строени за болници през 70-те години на миналия век, което прави ремонтните дейности особено трудни скъпи, каза тя.

По думите й, това създава определени затруднения и по отношение на трансформирането на този сграден фонд и подготвянето му да поеме нови функции с прехвърлянето на медицински дейности от болничната в извънболничната помощ.

Медицинските центрове трябва да работят със съвременна апаратура, за да осигуряват точна и навременна диагностика, а държавата трябва да създаде ефективни и добре финансирани национални програми за скрининг, които да се изпълняват именно в специализираната извънболнична помощ, подчерта д-р Ясен Янев, управител на ДКЦ в Хасково. Според него е важно и да се облекчи редът, по който се назначават специалисти в СИМП на трети договор, защото при сега действащата нормативна уредба забавянето е твърде голямо.     

Необходима е сериозна преоценка и промени в нормативната уредба, защото в нея могат да се намерят изисквания, които не са променяни от години, изживели са времето си и трябва да бъдат адекватно променени, каза д-р Атанас Грунов, секретар на сдружението, управител на ДКЦ Сливен. 

Има кадрови проблем, каза доц. Галинка Павлова, заместник-председател на сдружението, и посочи, че трябва да се даде възможност на новозавършилите лекари да работят и да специализират в специализираната извънболнична помощ.

По думите ѝ всички европейски проекти, по които Министерството на здравеопазването работи, са насочени към болниците и към лечебни заведения, които се намират в отдалечени райони, а за специализираната извънболнична помощ никой в момента не мисли и не обръща внимание.

Д-р Красимир Пейчев, заместник-председател на Сдружението и управител на ДКЦ в Казанлък, описа ролята на новосформираната организация така: „Ние попълнихме последната брънка по веригата, която някак беше скъсана. Сега вече лекарското съсловие е обхванато от всички видове организации – лични лекари, СИМП, болници. Колкото повече пари се влагат в специализираната извънболнична помощ, толкова повече тя ще става привлекателна за младите лекари, които ще се реализират пълноценно у нас и ще се чувстват защитени и възнаградени за труда си“, каза той.

Диагностично-консултативните центрове в страната са 111, като освен тях функционират и медицински центрове за специализираната извънболнична помощ, стана ясно още на пресконференцията.

В момента в сдружението членуват 53 лечебни заведения.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tm*s

СИМП. 11.01.2024 22:16:06

Който СИМП работи по трети договор е пълен глупак. Кеш,кеш и пак кеш това е третият договор

действителност 11.01.2024 21:13:10

В съвремието българинът е информиран и ориентиран, така че ОПЛ са архаизъм. Трябва да се работи в направление специализирана извънболнична помощ.

Илья 11.01.2024 19:35:45

Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...