!
Сряда, 08 Май 2024
27
февр
1
 

Нов компютърен томограф в УМБАЛ „Св. Марина“

Апаратурата е единствена и уникална за страната

Събота, 27 Февруари 2021 | 10:14:22
1

С тържествен водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе открит новият компютърен томограф в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна. Това съобщиха от лечебното заведение. Лентата преряза

С тържествен водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе открит новият компютърен томограф в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна. Това съобщиха от лечебното заведение. Лентата прерязаха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, ректорът на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов и изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Силва Андонова. На събитието присъстваха още проф. д-р Красимир Иванов, председател на Общото събрание на МУ-Варна, и областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев. Министър Ангелов се срещна и с ръководителите на клиники в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. По-късно Ректорът проф. д-р Валентин Игнатов посрещна министъра на здравеопазването в МУ-Варна, където той проведе работна среща с академичното ръководство, а след това се срещна и със студенти от различни специалности.

По-рано при откриване на изключително модерния компютърен томограф проф. д-р Силва Андонова каза: „С откриването на този скенер ние за пореден път доказваме и продължаваме мисията УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна да бъде високотехнологична болница в полза на пациентите не само от Североизточна, а от цяла България. Новият компютърен томограф предлага уникални възможности от една високотехнологична скенеграфска образна диагностика и селективна ангиография, метод, който помага както в спешната медицина, така и при диагностиката на много заболявания. Придобивайки тази нова и уникална за страната техника, ще можем и да обучаваме нашите студенти, специализанти и докторанти. Апаратурата е уникална с това, че е първият скенер с две рентгенови тръби, което дава възможност за много бърза скенеграфска диагностика, както и изследване на функцията в реално време. Тази придобивка е както за пациентите, така и за лекарите, защото по този начин те се чувстват уверени, че работят с най-висококачествена апаратура и могат да бъдат в полза на всички пациенти, които прекрачат прага на болницата“.

Новият компютърен томограф с два рентгенови източника е производство на фирма SIEMENS Healthcare GmbH, Германия. Апаратът има отлични образни качества с висока пространствена и контрастна мекотъканна разделителна способност. Разполага с широк отвор за пациента и висока максимална скорост на ротация. Предимства на апаратурата са и възможността да работи с по-ниска доза и потенциал за намаляване на контрастното вещество, редукция на лъчевата доза при запазено качество на образите, изключително бързо сканиране – за 1 сек. сканира гръден кош и корем, възможност за 4D заснимане и за перфузия на цели органи – мозък, сърце, черен дроб, персонализиран скан на всеки пациент в зависимост от възраст, тегло и клинични показания. Скенерът дава възможност и за изследване в режим на двойна енергия за откриване на костномозъчен едем, получаване на виртуален безконтрастен образ след субтракция на контраста, определяне химичен състав на конкременти и изобразяване на уратните тофи при подагра.

Проф. Костадин Ангелов поздрави екипа от специалисти, които ще работят с новата апаратура, и им пожела успех. „Винаги, когато съм идвал в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, съм се чувствал спокойно, защото това една от малкото болници в страната, където пациентите получават комплексната грижа, от която се нуждаят, заслуга на ръководството на лечебното заведение и на МУ-Варна. Тук практиката и науката дават най-доброто от себе си на българските пациенти. Бих искал да изкажа благодарността си на всички работещи лекари на територията на болницата. Новият скенер ще им даде пълен комфорт и сигурност в работата. Апаратурата е единствена и уникална за страната. Тя позволява да се извършва всичко в областта на образната диагностика. Новата технология е изключително голямо предимство и полза за пациентите на болницата“, каза проф. Ангелов.

На срещна с ръководителите на клиниките в УМБАЛ „Св. Марина“ министър Ангелов каза: „Искам да благодаря на всички за усилията, които положихте по време на Ковид-19 кризата. Над 3300 са спасените животи в лечебното заведение. Знам, че този самоотвержен труд има висока лична цена. Благодаря за това, че се раздадохте в тази криза. В УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се случва и още нещо уникално за страната – това е единствената болница в България, в която се предлага комплексно лечение на всички заболявания. Това е ваша заслуга и отново искам да благодаря на всички за усилията и екипната работа. Това е моделът, който трябва да се случи в почти всички големи лечебни заведения в страната. Предполагам сте чували за една идея, която аз имам – изграждането на 10-12 болници в страната, в които да се предлагат всички медицински услуги, които трябва да се предлагат в една модерна болница. Убедено мога да кажа, че УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна е болницата, по която трябва да се равняват тези 10 или 12 болници в страната. Това не става за един ден, нито за една година. Това става за много години с ясна и осъзната мисия и политика. В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна има още един модел, който съм сигурен, че ще се мултиплицира в страната, и това е доброто взаимодействие между Медицинския университет и лечебното заведение. То рефлектира в много посоки, както в намирането на подходящи лекари, които да специализират и да продължат да развиват клиниките, така и при постигането на много добри лечебни и научни резултати.“

Пред ръководството и студентите от МУ-Варна министърът изрази възхищението си от модерната материално-техническа база, високите технологии и отличната организация на учебния процес в електронна среда. „Медицински университет – Варна е един от водещите университети в рейтинговата система в България и лидер в медицинското образование в страната. Това, което прави огромно впечатление е, че вие бяхте готови за извънредната ситуация, т.к. бяхте създали електронната среда за обучение както в предклиничните науки, така и в клиничното обучение. Прави впечатление, че в университета всичко е дигитализирано  и мога да кажа, че изпреварвате времето.“, заяви проф. Ангелов. На срещата с академичното Ръководство бяха обсъдени различни теми, между които приоритетите за страната при обучението на студентите по медицински и здравни специалности, специализациите и докторските програми. Министърът  акцентира върху изключителното значение на специалност „Здравни грижи“ поради същественият недостиг на кадри в България.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kNcF

Гост 27.02.2021 12:41:56

Герберски подлоги


Всичко за коронавируса
Още новини
Ракът е най-честата причина за смърт и при мъжете, и при жените през 2021 г.
08.05.2024 17:22:37

Ракът е най-честата причина за смърт и при мъжете, и при жените през 2021 г.

През 2021 г. ракът е водеща причина за смърт както при мъжете, така и при жените на възраст под 6 ...

ДКЦ
08.05.2024 16:57:37

ДКЦ "Пълмед" предлага PCR тест за диагностика на коклюш

За да отговори на големия пациентски интерес вследствие увеличаването на случаите на коклюш, особ ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...