!
Събота, 22 Юни 2024
02
февр
21
 

Нов модел на медицинската помощ обеща здравният министър (обновена)

Петък, 02 Февруари 2018 | 13:19:18 Полина Тодорова
21

Изцяло нов модел за медицинската помощ у нас ще разработи екипът на здравния министър Кирил Ананиев в близките месеци. Това стана ясно от изказването му пред депутатите по време на петъчния парламентарен контрол, които обсъждаха проблемите на общинскит

Изцяло нов модел за медицинската помощ у нас ще разработи екипът на здравния министър Кирил Ананиев в близките месеци. Това стана ясно от изказването му пред депутатите по време на петъчния парламентарен контрол, които обсъждаха проблемите на общинските болници по предложение на представителите на левицата Георги Йорданов и Илиян Тимчев.
Темата за трудностите в общинското здравеопазване очаквано стана повод за дебат за проблемите в сектора като цяло.

„Нашето здравеопазване е болно, то се нуждае от лечение, но толкова години никой не написа рецептата“, заяви министър Ананиев, като подчерта, че въпреки че всяка година в сектора се наливат между  300-400 милиона лева, българският пациент не е доволен от качеството на лечението. Пред парламента той пое ангажимент в близките няколко месеца да разработи нов модел за регистриране, функциониране, финансиране и управление на медицинската помощ, който да измести сега съществуващия. Когато той бъде изработен, обясни министър Ананиев, ще бъде детайлно обсъден с множество експерти от законодателната власт, както и представители на съсловните организации.

„Моделът от 1999 година се е изчерпал напълно“, категоричен бе Ананиев, като подчерта, че той не може да бъде подобрен със странични и палиативни мерки.

Депутатите приеха предложението на ГЕРБ в срок до един месец здравният министър да представи в ресорната комисия методика за финансиране на общинските лечебни заведения, а до три да е готов с концепция за стабилизирането им. То бе представено от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. 

Парламентът обаче не прие предложението на БСП до средата на март да бъде изпълнено решението на надзорния съвет на НЗОК, според което надлимитната дейност на болниците за 2016 г. да бъде изпълнено. От левицата настояваха още здравният министър да представи стратегия за кадрово обезпечаване в общинските болници, както и модел за финансирането на този тип лечебни заведения съобразно с демографските особености в района. Не бе прието и предложението на ДПС министърът да разработи концептуален модел за специализация и продължаващото обучение на кадрите.

Според д-р Дариткова здравният сектор се нуждае от цялостно реформиране, а разглеждането само на общинските болници не решава проблемите в него. Тя изтъкна, че има разкъсване на връзките между отделните звена на медицинска помощ.  В контекста на проблемите на общинските болници д-р Дариткова посочи, че има старо решение на социалното министерство за осигуряване  за здравно-социална грижа и посочи, че тя може да се вмени на общинските болници и да им даде възможност за развитие. 

Според депутата от ДПС и зам.-председател на парламента д-р Нигяр Джафер спестените от общинските болници средства няма да спасят държавните лечебни заведения. Тя изтъкна, че системата е прекалено фрагментирана и деленето на общинско, държавно и частно здравеопазване няма да реши нито един проблем. „Не приемаме тезата, че Министерство на здравеопазването няма ангажимент към общинските лечебни заведения“, категорична бе тя. Д-р Джафер изтъкна, че общинските болници ползват едва 15% от средствата за здравеопазването, като в същото време обслужват два милиона души население.  Тя даде и пример с различното финансиране по райони, като посочи, че касата заплаща с 35 лв. за пациенти в Нови пазар и Преслав срещу 350 в София. „Няма корупция в тези болници, за разлика от много други, които предлагат висш пилотаж в медицината“, заяви още д-р Джафер. Тя допълни, че общинските болници са представили рационално предложения за решавана на проблемите им, като преразглеждане на медицинските стандарти и актуализация на клиничните пътеки. Д-р Джафер бе категорична и че лимитирането в системата не е довело до  желания резултат. 

Според депутата от БСП доц. Георги Йорданов общинските болници трябва да се финансират подобно на ведомствените и да получават издръжка от МЗ. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KRN1

Компетентен 11.02.2018 12:07:40

Първият въпрос е : ОТКЪДЕ - НАКЪДЕ ??? КОЙ е Кирил Ананиев, че да предлага визия за развитието на най-закъсалия , един от най-важните и най - критичните сектори ? Понеже са необходими драстични реформи с колосална политическа цена , редно е 1. политиците да се договорят 2. Здравноосигуряващите се да се питат 3. След постигане на консенсус някое техническо лице - като Ананиев например - да предложи как ще се осъществи всичко в детайли . В духа на традиционната ни национална ТЪПОТА , започва се отново обратно - някой си новоизпечен стратег пак ще мърдри гениалностти , после ще се обсъщда и нарая пак всичко ще изтече в пясъка . Справка - Москов . Извод - когато народът избира безвизиниорски тъпоглави гато ГЕРБ - путае се години наред без цел и посока .

Патриот-майтапчия 04.02.2018 10:09:29

И какъв ще е "новият" модел? Семашко 2.0

Dr_Doolittle 03.02.2018 20:39:18

Киро Халваджийския тефтер просто блъфира. За всички е ясно,че единствения модел е този на нормалните западни държави -колкото внася пациента -толкова получава. Това означава въвеждане на сериозни доплащания от пациентите за да има налични нормални здравни услуги. Моля ? Тези да въвеждат подобни мерки ? Колко е реалистично това за некадърници , които 18 години не въведоха електронни карти за пациента, не остойностиха лекарския труд и не го плащат навреме дори и в мизерните му параметри? Това изказване просто е направено по принуда -с клизма заради хроничния му запек откакто е министър .Този пореден клоун на Баце няма никакъв полезен ход и нищо няма намерение да прави ,нито има намерение, нито може да задържи на крака паянтовия семашковизъм от свободното му падане. Абсурд е това комуне да въведе нещо като европейските практики. Спомнете си и предното леке Пепи какво обещаваше. Тактиката на партийната класа комуняги на блъфове,печелене на време ,пропагандни крясъци и имитации на реформи просто си продължава. Опорните им точки си ги знате- лекарите крадат, болниците са много, все по-малко лекари заминават в чужбина, парите за здравеопазване са достатъчно, пари има , ама трябва контрол и куп други педалски постановки за които не представят никакви доказателства, нито аргументи и си ги плямпат от десетки години. Ама няма как да фалшифицираш обективната реалност - парите с е крадат от мутро-милиционерската хунта, лекарите отлитат по 3-4 на ден, болниците задлъжняват и фалират независимо каква е собствеността им, медицинският персонал е все по-ниско заплатен от година на година, цари тотална демотивация на лекарите да отидат сутрин на работа , тежка кадрова криза и оголване на стотици кв километри без медицинска помощ в 21 век, пациентите разбраха ,че ако не си плащат има да си чакат услуги през НЗОК от големия фалшив пакет, вместо електронизация - нови бумажни форми и съветско колхозна бюрокрация, да изброявам ли още.....

ОПЛ 03.02.2018 12:24:46

Аз участъков лекар, на тези години, няма са стана. Който има мерак - да заповяда!

Гост 03.02.2018 21:07:22

По периферията всички могат да започнат частна практика още от понеделник. Няма кой да ги замести и да осигурява подгъзуване чрез НЗОК вече. По-скоро Киро Ананиев може да спечели олимпиадата в Пьончанг на ски скок отколкото някой български лекар да заработи пак в онази социалистическа поликлиника....

Гост 03.02.2018 01:22:19

Здравеопазването е нелечимо болно. Вече 17 години какви ли не лечения опитвахме-нищо не помага. Симптомите се задълбочиха, състоянието на здравеопазвнето се влошава прогресивно,появиха се много страничи ефекти от неефективното лечение.Тези странични ефекти вредят повече от болестта и неадекватното лечение взети задно. Трябва радикален подход- екстирпиране на този "здравен модел" и заменянето му с нещо нормално и цивилизовано. П.П. екстирпирам(лат.)-изтръгвам от корен

СУДЖУЦИТЕ 04.02.2018 09:08:51

И аз така викам - да екстирпираме този здравен модел и да го заменим с АВСТРИЙСКИЯ! 70 милиарда на година, с толкова успешно работи австрийският здравен модел!

джекил и хайд 03.02.2018 10:58:38

И кой е виновен здравеопазването да е нелечимо болно? Не са ли същите тези, които сега се/ги представят като единствено възможните лечители?

БЛС-Въоръжено Крило 02.02.2018 16:43:58

Колко смешно. Болшевиките на Баце и Нинова търсят перпетуум мобиле в здравеопазването. Тоест нещо което да работи без външна енергия, тоест без да се финансира. Изливали се 300-400 милиона ,и пациентът не бил доволен .ДА,чички, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ИЗЛИВАТЕ МИЛИАРДИ поне колкото Австрия -70милиарда годишно , Холандия- 90 милиарда годишно, затова не става нищо. Все едно с 3 литра боя да боядисаш 1500 квадрата и да викаш на майсторите Аре бе аз колко боя още да ви давам. Все едно Киро да не дига самолета и да вика на жена си Ще измислим нов модел на ерекцията за другия път .Ха-ха-ха. Давайте другари. да видим какъв ще го измислите. Трагикомедията продължава и във 29-то действие.

Доктора 02.02.2018 18:08:31

Няма много да го мислят,на заплатки всички по щатна таблица!:(

Гост 02.02.2018 22:09:12

да , ама не , защото краденето спира - никой не иска прозрачност

Компетентен 02.02.2018 15:42:26

Обещай ми светло минало обещай ми любов обещай ми тревога обещай ми пътеки без които не мога обещай ми

Неочакван гост 02.02.2018 15:24:40

Изходът е само в лична партида,плащане на доктора за преглед,изследвания и лекарства и възстановяване на част от парите от касата. Всичко друго като предложение,ще е същия буламач,с който ни хранят от години

Гост 02.02.2018 16:48:02

Ще стигант и до това, ама по трудния начин

Патриот-майтапчия 02.02.2018 14:47:35

Ще връщате официално другаря Семашко в здравеопазването ли, др. Ананиев? И МЗ ще мине под шапката на МВР? Кажете овреме бе, др. Ананиев, преди да сте въвели и изходни визи за българските медици!

Гост 02.02.2018 14:02:36

няма я методиката за управление на болниците , методиката за заплащане .................. защо си мислите , че нещо ще излезе от тия приказки ? няма смисъл да се коментира !

Гост 02.02.2018 13:46:47

След Ананиев, някъде в Май, новият министър ще е Бойко.

Компетентен 02.02.2018 13:29:36

Но това за "близките месеци" звучи несериозно. Основните насоки за въпрос на дебат, основните параметри трябва да бъдат консенсусни и тогава да се премине към детайлите

Компетентен 02.02.2018 13:27:12

Това означава, че новият архитект на здравеопазването ще се казва Ананиев. Борисов делигира реформата преди на Москов, а сега очевидно на Ананиев. Да видим какво ще предложи

Гост 02.02.2018 16:53:54

Имаш предвид НОВИЯТ АРХИТЕКТ НА ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ЛЪЖИ И СПЕКУАЛЦИИ

Гост 02.02.2018 13:34:36

Надай се,Калино! Наивник!!


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...