!
Неделя, 03 Март 2024
01
апр
8
 

Нов начин за вход в болниците за пациентите

Неделя, 01 Април 2018 | 10:05:04
8

Сканиране на ретината ще е новият начин, по който ще се влиза в болница  с цел спиране на злоупотребите с надписване на пациенти в лечебните заведения. Това е гласувано на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК. „Нещата с отпечатъци

Сканиране на ретината ще е новият начин, по който ще се влиза в болница  с цел спиране на злоупотребите с надписване на пациенти в лечебните заведения. Това е гласувано на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК. „Нещата с отпечатъците не се получиха. Страшно много пациенти си заливаха пръстите с киселина, за да могат да не ги разпознават четците и непрекъснато си правеха всякакви операции. Шефове на клиники, сключили договори с Касата за високо платени пътеки пък, мажеха дръжките на вратите на кабинетите с теракол или секундно лепило от фирма-монополист в сектора за лепила, за да не се отчете после прегледът на скенера. Със скенер на ретината, това вече ще е в миналото“, отбеляза член на Надзора, пожелал анонимност.

Системата бе пробвана пилотно в МБАЛ Щръклево, Русенско, тъй като по последни изследвания на британски учени там живеели хората с най-много нюанса на оцветяване на очите. „Това е един вид стрес-тест за системата“, съобщиха от Надзора. Оказа се обаче, че ще е нужно известно подобрение на уредите. При началните тестове скенерът е отчитал правилно единствено, когато пациентът е поставял лявото си око, имал е астигматизъм, диоптър, по-голям или равен на +3 и попаднала по случайност мигла. В останалите случаи само е събирал данните, обработвал ги е, като е правил връзка с фейсбук-профилите на лицата и ги е изпращал в Комисията за защита на личните данни, в Централната избирателна комисия, както и в компанията „Кейбридж Атлантика“.

Освен това и безплатните зъбни протези отново влязоха в дневния ред на надзорниците. Те приеха нови правила за кандидатстването. Отпада вече възрастовата граница, тъй като мярката се счита за дискриминационна. Условието, което е задължително, е човек да има максимум 5 зъба, един от тях да е задължително десен кътник и нито един – кучешки. Ако човек е напълно обеззъбен, то тогава получава моментално зъбната протеза. Три дни след приемането на решенето от него са се възползвали 378 пеленачета до 3 месеца и нито един възрастен.

На извънредна среща между МЗ, БЛС и НЗОК пък се взе решението да отпаднат така омразните лимити на лечебните заведения. От Касата обещаха, че ще изплатят всички дължими суми на болниците за периода 2015-2017, веднага след Световното първенство по футбол в Русия. Условието е световен шампион да стане отборът на Холандия или Италия. Всички членове гласуваха единодушно „за“. Все пак ще има контролен механизъм, който да ограничава непрекъснато растящите разходи на институцията. Бе взето решение при приемането в болницата, всеки пациент да получава билетче от националната лотария, в което ще печели безплатно лечение по Каса за определени диагнози. Ако изтеглената диагноза не съвпада с неговата, то тогава той ще заплаща напълно лечението на своето заболяване, а в период до 2 години ще има право да се лекува от спечеленото от билетчето в болница по негов избор напълно безплатно.

Освен това всеки месец в една от националните телевизии ще се излъчва и специално теглене, в което ще се раздават ПЕТ скенери, кибернож и марлен бинт – 10м/10см.

Решен е и проблемът с направленията за специалист. Те ще могат да се купят вече във всеки павилион за вестници, където ще има назначени на половин работен ден ОПЛ-та. Освен парите от всеки записан пациент, те, съгласно съвместен проект с МОН за повишаване заплащането на семейните лекари, ще получават и по 5 стотинки от всяка продадена бройка от „Ръководство за практически упражнения по органична химия“ и „Сборник курсови задачи по съпромат от Гацов и Кунев“.

Междувременно на сайта на НЗОК бе качено обявление  за конкурс  за управител на институцията. Условията, посочени в него са управленски опит от 5 години в сферата на здравеопазването, задължително средно-специално образование и инициалите на името и фамилията му да не са К. П. Като бонус ще се счита „използването на немски, австрийски и белгийски език и работа на Илиянци, която да е обогатила опита му в договарянето“.

Zdrave.net Ви честити 1-ви април!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8TCv

хахахахха 01.04.2018 22:08:22

А на говедата от жълтите павета ще сканират милимитровите мозъци! :D

Dr_Doolittle 01.04.2018 20:38:28

Новият начин за вход за пациентите в здравните заведение , ще бъде чрез взимане на отпечатък от задника , който отпечатък е също уникален като ретината. А въпросния отпечатък ще се взима от специалните столове в чакалните на здравните заведения с датчици инсталирани в тях . Процедурата е улеснена от необходимостта пациентите и без това да седят да чакат на стола от 4 до 6 часа докато им дойде реда за преглед поради намалелия брой медицински практики работещи с НЗОК след 1 ви април. Друг температурен датчик на пациентската пейка ще информира ,МЗ и НОИ че индивида е все още жив и с температура 36.2*С , което ще дава информация за здравното и пенсионното осигуряване и статистиката за продължителността на живота. На въпрос на журналисти към министъра на МЗ какъв ще е новия здравен модел, то другарят Киро наричан от лекарите още Тефтера и Онаниев, каза ,че моделът ще бъде Семашко 2 и раздразнено попита журналистите не знаят ли как се кръщават сериалите като Пришълеца 1, 2,3,4 и Мухата 1,2,3 и т.н хоръри. За целите на реформата Киро ще се консултира със Съветска Русия и кремълските джуджета ,а за консултант ще бъден поканен на място и руският патриарх ,защото е и милиционер, а за борба с лекарите трябват много милиционери особено такива готови да мъмрят даже и президента....

Гост 01.04.2018 17:17:05

Свежа първоаприлска.

Гост 01.04.2018 15:48:11

Честит 8-ми март, дрогарки и дрогари! Ваш : Болен Сикаджиев

Гост 01.04.2018 11:31:18

Хубава шегичка , но в нея има много истина . Българските лекари отказаха да излязат на светло и това ще им коства много повече отколкото си мислят .

Гост 01.04.2018 20:18:26

Шебек какво означава да излязат на светло ? Вероятно да идат на светло в нормална западноевропейска страна без тъпи пролетарски боклуци чакащи в мрака да издоят пак нещо безплатно от докторите - като теб ? Наглостта ти утре на теб ще коства това ,че и да се обаждаш на 112 НИКОЙ НЯМА ДА ДОЙДЕ ПРИ ТЕБ ВЕЧЕ да те обслужва, а и да вадиш пари няма да има кой да ти ги вземе-нормалните лекари ще са на светло и слънчево в нормалната част на Европа ,а не в тъмната комунистическа дупка тук при теб....

Гост 01.04.2018 15:22:31

Гледай на теб да не ти коства най-скъпото.

Личко 01.04.2018 10:22:34

Ха ха. И ДНК тест в допълнение.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...