Сряда, 29 Януари 2020
01
апр
8
 

Нов начин за вход в болниците за пациентите

Неделя, 01 Април 2018 | 10:05:04
8

Сканиране на ретината ще е новият начин, по който ще се влиза в болница  с цел спиране на злоупотребите с надписване на пациенти в лечебните заведения. Това е гласувано на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК. „Нещата с отпечатъци

Сканиране на ретината ще е новият начин, по който ще се влиза в болница  с цел спиране на злоупотребите с надписване на пациенти в лечебните заведения. Това е гласувано на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК. „Нещата с отпечатъците не се получиха. Страшно много пациенти си заливаха пръстите с киселина, за да могат да не ги разпознават четците и непрекъснато си правеха всякакви операции. Шефове на клиники, сключили договори с Касата за високо платени пътеки пък, мажеха дръжките на вратите на кабинетите с теракол или секундно лепило от фирма-монополист в сектора за лепила, за да не се отчете после прегледът на скенера. Със скенер на ретината, това вече ще е в миналото“, отбеляза член на Надзора, пожелал анонимност.

Системата бе пробвана пилотно в МБАЛ Щръклево, Русенско, тъй като по последни изследвания на британски учени там живеели хората с най-много нюанса на оцветяване на очите. „Това е един вид стрес-тест за системата“, съобщиха от Надзора. Оказа се обаче, че ще е нужно известно подобрение на уредите. При началните тестове скенерът е отчитал правилно единствено, когато пациентът е поставял лявото си око, имал е астигматизъм, диоптър, по-голям или равен на +3 и попаднала по случайност мигла. В останалите случаи само е събирал данните, обработвал ги е, като е правил връзка с фейсбук-профилите на лицата и ги е изпращал в Комисията за защита на личните данни, в Централната избирателна комисия, както и в компанията „Кейбридж Атлантика“.

Освен това и безплатните зъбни протези отново влязоха в дневния ред на надзорниците. Те приеха нови правила за кандидатстването. Отпада вече възрастовата граница, тъй като мярката се счита за дискриминационна. Условието, което е задължително, е човек да има максимум 5 зъба, един от тях да е задължително десен кътник и нито един – кучешки. Ако човек е напълно обеззъбен, то тогава получава моментално зъбната протеза. Три дни след приемането на решенето от него са се възползвали 378 пеленачета до 3 месеца и нито един възрастен.

На извънредна среща между МЗ, БЛС и НЗОК пък се взе решението да отпаднат така омразните лимити на лечебните заведения. От Касата обещаха, че ще изплатят всички дължими суми на болниците за периода 2015-2017, веднага след Световното първенство по футбол в Русия. Условието е световен шампион да стане отборът на Холандия или Италия. Всички членове гласуваха единодушно „за“. Все пак ще има контролен механизъм, който да ограничава непрекъснато растящите разходи на институцията. Бе взето решение при приемането в болницата, всеки пациент да получава билетче от националната лотария, в което ще печели безплатно лечение по Каса за определени диагнози. Ако изтеглената диагноза не съвпада с неговата, то тогава той ще заплаща напълно лечението на своето заболяване, а в период до 2 години ще има право да се лекува от спечеленото от билетчето в болница по негов избор напълно безплатно.

Освен това всеки месец в една от националните телевизии ще се излъчва и специално теглене, в което ще се раздават ПЕТ скенери, кибернож и марлен бинт – 10м/10см.

Решен е и проблемът с направленията за специалист. Те ще могат да се купят вече във всеки павилион за вестници, където ще има назначени на половин работен ден ОПЛ-та. Освен парите от всеки записан пациент, те, съгласно съвместен проект с МОН за повишаване заплащането на семейните лекари, ще получават и по 5 стотинки от всяка продадена бройка от „Ръководство за практически упражнения по органична химия“ и „Сборник курсови задачи по съпромат от Гацов и Кунев“.

Междувременно на сайта на НЗОК бе качено обявление  за конкурс  за управител на институцията. Условията, посочени в него са управленски опит от 5 години в сферата на здравеопазването, задължително средно-специално образование и инициалите на името и фамилията му да не са К. П. Като бонус ще се счита „използването на немски, австрийски и белгийски език и работа на Илиянци, която да е обогатила опита му в договарянето“.

Zdrave.net Ви честити 1-ви април!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZxqC

хахахахха 01.04.2018 22:08:22

А на говедата от жълтите павета ще сканират милимитровите мозъци! :D

Dr_Doolittle 01.04.2018 20:38:28

Новият начин за вход за пациентите в здравните заведение , ще бъде чрез взимане на отпечатък от задника , който отпечатък е също уникален като ретината. А въпросния отпечатък ще се взима от специалните столове в чакалните на здравните заведения с датчици инсталирани в тях . Процедурата е улеснена от необходимостта пациентите и без това да седят да чакат на стола от 4 до 6 часа докато им дойде реда за преглед поради намалелия брой медицински практики работещи с НЗОК след 1 ви април. Друг температурен датчик на пациентската пейка ще информира ,МЗ и НОИ че индивида е все още жив и с температура 36.2*С , което ще дава информация за здравното и пенсионното осигуряване и статистиката за продължителността на живота. На въпрос на журналисти към министъра на МЗ какъв ще е новия здравен модел, то другарят Киро наричан от лекарите още Тефтера и Онаниев, каза ,че моделът ще бъде Семашко 2 и раздразнено попита журналистите не знаят ли как се кръщават сериалите като Пришълеца 1, 2,3,4 и Мухата 1,2,3 и т.н хоръри. За целите на реформата Киро ще се консултира със Съветска Русия и кремълските джуджета ,а за консултант ще бъден поканен на място и руският патриарх ,защото е и милиционер, а за борба с лекарите трябват много милиционери особено такива готови да мъмрят даже и президента....

Гост 01.04.2018 17:17:05

Свежа първоаприлска.

Гост 01.04.2018 15:48:11

Честит 8-ми март, дрогарки и дрогари! Ваш : Болен Сикаджиев

Гост 01.04.2018 11:31:18

Хубава шегичка , но в нея има много истина . Българските лекари отказаха да излязат на светло и това ще им коства много повече отколкото си мислят .

Гост 01.04.2018 20:18:26

Шебек какво означава да излязат на светло ? Вероятно да идат на светло в нормална западноевропейска страна без тъпи пролетарски боклуци чакащи в мрака да издоят пак нещо безплатно от докторите - като теб ? Наглостта ти утре на теб ще коства това ,че и да се обаждаш на 112 НИКОЙ НЯМА ДА ДОЙДЕ ПРИ ТЕБ ВЕЧЕ да те обслужва, а и да вадиш пари няма да има кой да ти ги вземе-нормалните лекари ще са на светло и слънчево в нормалната част на Европа ,а не в тъмната комунистическа дупка тук при теб....

Гост 01.04.2018 15:22:31

Гледай на теб да не ти коства най-скъпото.

Личко 01.04.2018 10:22:34

Ха ха. И ДНК тест в допълнение.


Още новини
Гледат Закона за лечебните заведения в НС през февруари
29.01.2020 17:29:24 Надежда Ненова

Гледат Закона за лечебните заведения в НС през февруари

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения ще бъде гледан в Народн ...

2 454 712 лв. допълнителни възнаграждения е дала НЗОК за 2019 г.
29.01.2020 16:37:16

2 454 712 лв. допълнителни възнаграждения е дала НЗОК за 2019 г.

Средно по 108 лв. бонуси са получили в НЗОК през 2019 г. Това става ясно от отговор на управителя ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...