Четвъртък, 18 Юли 2019
03
септ
6
 

Нужни са промени в Наредбата за специализациите

Понеделник, 03 Септември 2018 | 17:33:23
6

Наредбата за специализациите безспорно се нуждае от промени. Това стана ясно от думите на началника на Клиниката по ендокринология в „Александровска“ болница проф. Здравко Каменов пред БНР. „Един специализиращ лекар трябва да

Наредбата за специализациите безспорно се нуждае от промени. Това стана ясно от думите на началника на Клиниката по ендокринология в „Александровска“ болница проф. Здравко Каменов пред БНР.

„Един специализиращ лекар трябва да получава две минимални работни заплати. От тази година минималната работна заплата е 510 лв. Трябва да получава малко над 1000 лв. за срока на своята специализация. Един ординатор с 30-годишна практика получава по-малко. А ординаторът носи всички отговорности, трябва да взима самостоятелни решения, докато специализиращият лекар трябва да си изпълнява функциите, зад него стои неговият ръководител на специализацията, стоят другите колеги, така че неговите отговорности са доста по-малко. Да си представим, че този специализиращ лекар е достигнал, взел си е изпита. Оттам нататък какви са неговите алтернативи? Едната е да започне да получава заплатата на ординатора, т.е. по-малко, другата – да напусне страната със своята специалност, която е конвертируема и той може веднага да започне работа някъде“, коментира проф. Каменов.

Той припомни, че в България има места, където не просто не достигат специалисти, а въобще няма лекари. „И трябва да се направи една точна преценка за тези места. За тях трябва да се ориентират много от завършващите или специалистите, за да може да се покрие цялата страна адекватно. Един добър вариант би бил сключването на договор на тези специализиращи лекари със съответните болници, съответните общини и след това да се знае, че той пет години ще работи там. Общината, болницата финансира неговото обучение, но след това той да остане поне за известен период да работи там“, посочи специалистът.

От думите му стана ясно още, че отпадането на задължителния конкурс за специализация според него не е добре работещ вариант. „По-рано, когато имаше конкурси за специализация, кандидатите си бяха прочели материала по конкретната специалност, те идваха подготвени. Сега, когато такъв изпит вече не е наложителен, те тепърва започват да четат и на тях първата половин година на практика им минава – ако са достатъчно съвестни и ангажирани със себе си. И когато някой се кандидатира за три различни специалности, дори не в една област, това означава, че той просто отива, за да започне да специализира някъде, без това да му е любимо, без да знае какво ще прави там“, посочи проф. Каменов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wj@u

Бай Иво 06.09.2018 10:10:43

Бай ни Здравко, тъгува по комунистическото минало и сега се надява да се върне. Ами освен на млади лекари да не даваме заплата, те нищо не знаят, сега се учат, няма заплата, ще работят без пари! Младите лекари трябва да почват от 1500 лева, какво е това, да им хвърлят има няма 1000 лева. Как се прави семейство и деца с тези пари? Принуждават хората да се махнат от тази държава и да си гледат живота в чужбина! А на Бай Здравко колко е заплатата? Едно време се специализираше без конкурси и на място което дори не е специализантско - назначаваш се в болницата и работиш по дадена специалност и времето ти се брои и за специализация, а сега какво? Мизерници са днешните управляващи ясно е на всички, но много е смешно когато някакви дърти номенклатури се обаждат!

ко речи? 04.09.2018 14:23:41

Тоя Здравко Каменов държал ли е изпит, когато е започвал специализация?

111 04.09.2018 09:41:44

Обяснете ми как ще стане това "спонсориране"?Колегата специализира примерно неврохирургия.Някоя общинска болница му ""плаща"" срещу договор за работа 5г.В коя общинска болница има повече от 1 ,рядко 2 неврохирурзи!С един неврохирург-отпадат неврохирургичните пътеки!"Параграф 22"

Elf 04.09.2018 08:38:21

Ei,mnogo e shtedar Zdravko Kamenov s malko ime ,,Profesor,,-zeli 2 minimalni zaplati.Lele ?! Mnogo be ?S 1000 leva sled danaci 700 ste pravi semeistvo i deca ?Profesora-vij ni srednite prasti kakvo pokazvat.!!!!Mema koi da vi sledva i da vi raboti-razjalvan si profi.Zashtoto si Rob ,koito iska Svoi robi.

Гост 03.09.2018 21:21:42

Решенията не трябва да се търсят в посока как да се закрепостят младите лекари и сестри - това е невъзможно и абсурдно в условията на ЕС ! Този професор явно има носталгия по времената на задължителното комунистическото "разпределение" на новозавършилите лекари. Или пък е носил фуражка. Имаше такива договори за стипендиантите на МО навремето.

Гост 03.09.2018 20:59:29

Където няма лекари давате заплата 5000 лв.Ако няма желаещи 10 000 лв и така докато се появят.Другото са комунистически брътвежи.


Още новини
69 000 не знаят, че са заразени с хепатит С
17.07.2019 17:04:10 Надежда Ненова

69 000 не знаят, че са заразени с хепатит С

По повод Световния ден за борба с хепатита УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стартира кампания ...

Д-р Илко Семерджиев: Новият модел ще ограничи достъпа до здравна услуга
17.07.2019 16:19:27

Д-р Илко Семерджиев: Новият модел ще ограничи достъпа до здравна услуга

"През 2020 г., според тригодишната бюджетна прогноза, НЗОК ще акумулира 4.6 млрд. лв. за здравеоп ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...