Събота, 16 Януари 2021
21
ноем
6
 

Д-р Иван Маджаров:

Няма да подпишем анекса към НРД, ако остане възможността за прехвърляне на средства

Сряда, 21 Ноември 2018 | 10:51:07
6

Българският лекарски съюз (БЛС) може да не подпише анекса към НДР и няма да носи отговорност за бюджета следващата година, ако остане възможността да се позволява прехвърлянето на средства от едно перо към друго перо, в случаите когато има икономии. То

Българският лекарски съюз (БЛС) може да не подпише анекса към НДР и няма да носи отговорност за бюджета следващата година, ако остане възможността да се позволява прехвърлянето на средства от едно перо към друго перо, в случаите когато има икономии. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНТ.

„Изненадани сме от промените в Закона за бюджета на НЗОК. Имахме изключително конструктивни разговори с вносителите на бюджета и с парламентарните групи, затова с изненада установихме, че текстът, който касае разпределянето на средства е леко променен и се изменя целия му смисъл“, каза той.

 „Ако има 225 милиона за общопрактикуващи лекари, те не могат да ги усвоят до края на годината, защото има нормативна база която не може да бъде изпълнена. Съответно ще се реализира икономия, която тази година ще е в рамките на 7 млн. лв. и тази икономия се използва за изплащане на други дейности. Според нас е редно тази дейност да се изплати там, където е гласувал парламентът. В противен случай, ако промяната в плащането се извършва в частта общопрактикуващи лекари, лишаваме гражданите от профилактика. Ако е в частта болници, ги лишаваме от достъп до лечебни заведения, защото най-често това е свързано с ограничени бюджети на лечебните заведения“, уточни д-р Маджаров.

По думите му когато към края на годината се реализира икономия, БЛС ще настоява решението как да се реализира тя да се взима съвместно от Лекарския съюз и Касата. „Например може да бъдат насочени за разплащане на надлимитна дейност. В момента знаем за заведени дела за над 42 млн. лв. Имаме и около 180 млн. лв. заплащане на чужди болници. Това няма да ни позволи да повишим цени на клиничните пътеки“, каза д-р Маджаров.

Той допълни, че когато отпадне нуждата от заплащане на стари задължения, през следващата година ще можем да се надяваме на значително увеличение на средствата в частта за болнична и доболнична помощ.

От БЛС очакват в четвъртък на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси да бъдат изчистени спорните аспекти във финансовата рамка на Здравна каса. „Очакваме разговорите да са конструктивни, да участваме в процеса и да носим своята отговорност заедно с институциите МЗ и НЗОК“, каза д-р Маджаров.

Припомняме, че в понеделник от БЛС изпратиха декларация до властите, в която заявиха, че може да се стигне до искане на оставки ако договорени вече параграфи от новия документ за ЗБНЗОК не бъдат взети предвид.Според тях така се обезсмислят водените до момента конструктивни и диалогични преговори и поставя под съмнение подписването на НРД 2019.
Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*ABN

До 999: 21.11.2018 21:20:22

А ти какво предлагаш?

999 22.11.2018 07:54:54

Предлагам УС на БЛС да подаде оставка, да се избере нов, с нов, ясен мандат за приоритетите на организацията. Да спре покупко-продажбата на гласове с постове, раздавани без принципи. Твърдо отстояване на интересите на съсловието пред всички институции. Какво значи добронамерени и конструктивни преговори с НЗОК, след като Надзорния съвет е внесъл проектозакон, който съсипва системата по недопустим начин. Сам по себе си проектозаконът е достатъчно основание де не се започват никакви преговори, докато не се оттеглят предложенията от преходните и заключителни разпоредби. Кога БЛС прие да се говори за анекс, а не за договор, за да свиква събор за одобряване на анекса? Простичко казано - ОСТОВКА...

Dr_Doolittle 22.11.2018 00:24:41

Не знам той какво предлага,ама явно си някой от УС на БЛС който отговаря на критиката с въпроси, защото е некадърен да дава решения. Подкрепям това което е написал колегата . И не е важно дали ще се подписва анекс или договор от БЛС , а да не се подписват индивидуални договори с НЗОК. Аз например съм готов да подиша декларация ,че няма да подписвам договори с НЗОК поне за 3 години, но искам поне 20% от практиките в ПИМП и СИМП да подпишат същата декларация . И не само това -нещо повече за гаранция - и по един депозит от 1000 лева ,че деклараторът ще спазва подписаната декларация. Хайде сега да видим кой е сериозен, кой иска реални промени и кой е само лаладжия в това съсловие. И това дали е има прехвърляне или не на средства по пера е проблем на 120-то място във всичките проблеми, а УС на БЛС мълчи и нищо не казва за потребителските такси, за освободените лица от заплащане, за липсата на доплащане, които са в първите 3 места на реалните и съществени искания , а не пак будалкане на съсловието ,че нещо правят. Това в момента е пак имитация на противодействие на глупостите на НЗОК и МЗ. Всъщност няма никакъв отпор, щом се фокусират върху несъществени за промяна на системата неща...

999 21.11.2018 17:00:52

Това ви е най-малкият проблем. Проспахте новата одитна агенция, пререгистрацията, идеята нови стандрати да се направят за три месеца и т.н. и т.н. Допуснахте отново системата да бъде поставена в положение на изчакване на неясни и не съвсем адекватни намерения за радикални промени. Не реагирате на безумните твърдения, че здравеопазването не работи. Защо решихте, че прехвърлянето е главният проблем, след като при бюджет от около 4,5 милиарда, твърдите, че пренасочването е в размер на 30 милиона. Не представяте нито идеи, нито мащаб, нито решителност. Не търсите подкрепа от съсловието, защото нямате достатъчен авторитет да я получите. И да подпишете и да не подпишете - все тая. Видният ОТГОВАРЯЩ ЗА МЕЖДУНАРОДНАТА ДЕЙНОСТ не подписваше години наред и какво от това. Нямате тежест, за да респектирате управляващите, а че защитавате основно частни интереси ви личи от километър.

Гост 21.11.2018 11:39:49

Необходимо е сериозно увеличение на цените. Всичко друго е вятър работа. Разходите на лечебните заведения ще нараснат с над 15% през 2019г., което означава, че трябва да се иска поне 15% средно увеличение на цените. А като се има предвид значителното недофинансиране на разходите към момента, увеличението трябва да е още по-голямо. Необходимо е глобално повишаване на средствата за медицински дейности, ако искаме да гарантираме приличен достъп и качество на медицинската помощ.

Гост 21.11.2018 11:31:41

И като няма възможност да се прехвърлят от един параграф към друг, какво? Да не би това да увеличи цените на дейностите, заплащани от НЗОК, или до 100% покриване на разходите за извършването им? Не, разбира се! Просто неусвоените средства ще се връщат в бюджета и лекарите ще бъдат лишени от тях.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците
15.01.2021 17:17:32 Полина Тодорова

Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците

Най-същественият проблем за структурите по инфекциозни болести, както и във всички останали струк ...

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2
15.01.2021 16:43:35

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2

Френският здравен министър Оливие Веран обяви, че здравните власти създават протокол за тестване ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...