Сряда, 18 Септември 2019
21
ноем
6
 

Д-р Иван Маджаров:

Няма да подпишем анекса към НРД, ако остане възможността за прехвърляне на средства

Сряда, 21 Ноември 2018 | 10:51:07
6

Българският лекарски съюз (БЛС) може да не подпише анекса към НДР и няма да носи отговорност за бюджета следващата година, ако остане възможността да се позволява прехвърлянето на средства от едно перо към друго перо, в случаите когато има икономии. То

Българският лекарски съюз (БЛС) може да не подпише анекса към НДР и няма да носи отговорност за бюджета следващата година, ако остане възможността да се позволява прехвърлянето на средства от едно перо към друго перо, в случаите когато има икономии. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНТ.

„Изненадани сме от промените в Закона за бюджета на НЗОК. Имахме изключително конструктивни разговори с вносителите на бюджета и с парламентарните групи, затова с изненада установихме, че текстът, който касае разпределянето на средства е леко променен и се изменя целия му смисъл“, каза той.

 „Ако има 225 милиона за общопрактикуващи лекари, те не могат да ги усвоят до края на годината, защото има нормативна база която не може да бъде изпълнена. Съответно ще се реализира икономия, която тази година ще е в рамките на 7 млн. лв. и тази икономия се използва за изплащане на други дейности. Според нас е редно тази дейност да се изплати там, където е гласувал парламентът. В противен случай, ако промяната в плащането се извършва в частта общопрактикуващи лекари, лишаваме гражданите от профилактика. Ако е в частта болници, ги лишаваме от достъп до лечебни заведения, защото най-често това е свързано с ограничени бюджети на лечебните заведения“, уточни д-р Маджаров.

По думите му когато към края на годината се реализира икономия, БЛС ще настоява решението как да се реализира тя да се взима съвместно от Лекарския съюз и Касата. „Например може да бъдат насочени за разплащане на надлимитна дейност. В момента знаем за заведени дела за над 42 млн. лв. Имаме и около 180 млн. лв. заплащане на чужди болници. Това няма да ни позволи да повишим цени на клиничните пътеки“, каза д-р Маджаров.

Той допълни, че когато отпадне нуждата от заплащане на стари задължения, през следващата година ще можем да се надяваме на значително увеличение на средствата в частта за болнична и доболнична помощ.

От БЛС очакват в четвъртък на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси да бъдат изчистени спорните аспекти във финансовата рамка на Здравна каса. „Очакваме разговорите да са конструктивни, да участваме в процеса и да носим своята отговорност заедно с институциите МЗ и НЗОК“, каза д-р Маджаров.

Припомняме, че в понеделник от БЛС изпратиха декларация до властите, в която заявиха, че може да се стигне до искане на оставки ако договорени вече параграфи от новия документ за ЗБНЗОК не бъдат взети предвид.Според тях така се обезсмислят водените до момента конструктивни и диалогични преговори и поставя под съмнение подписването на НРД 2019.
Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C3@F

До 999: 21.11.2018 21:20:22

А ти какво предлагаш?

999 22.11.2018 07:54:54

Предлагам УС на БЛС да подаде оставка, да се избере нов, с нов, ясен мандат за приоритетите на организацията. Да спре покупко-продажбата на гласове с постове, раздавани без принципи. Твърдо отстояване на интересите на съсловието пред всички институции. Какво значи добронамерени и конструктивни преговори с НЗОК, след като Надзорния съвет е внесъл проектозакон, който съсипва системата по недопустим начин. Сам по себе си проектозаконът е достатъчно основание де не се започват никакви преговори, докато не се оттеглят предложенията от преходните и заключителни разпоредби. Кога БЛС прие да се говори за анекс, а не за договор, за да свиква събор за одобряване на анекса? Простичко казано - ОСТОВКА...

Dr_Doolittle 22.11.2018 00:24:41

Не знам той какво предлага,ама явно си някой от УС на БЛС който отговаря на критиката с въпроси, защото е некадърен да дава решения. Подкрепям това което е написал колегата . И не е важно дали ще се подписва анекс или договор от БЛС , а да не се подписват индивидуални договори с НЗОК. Аз например съм готов да подиша декларация ,че няма да подписвам договори с НЗОК поне за 3 години, но искам поне 20% от практиките в ПИМП и СИМП да подпишат същата декларация . И не само това -нещо повече за гаранция - и по един депозит от 1000 лева ,че деклараторът ще спазва подписаната декларация. Хайде сега да видим кой е сериозен, кой иска реални промени и кой е само лаладжия в това съсловие. И това дали е има прехвърляне или не на средства по пера е проблем на 120-то място във всичките проблеми, а УС на БЛС мълчи и нищо не казва за потребителските такси, за освободените лица от заплащане, за липсата на доплащане, които са в първите 3 места на реалните и съществени искания , а не пак будалкане на съсловието ,че нещо правят. Това в момента е пак имитация на противодействие на глупостите на НЗОК и МЗ. Всъщност няма никакъв отпор, щом се фокусират върху несъществени за промяна на системата неща...

999 21.11.2018 17:00:52

Това ви е най-малкият проблем. Проспахте новата одитна агенция, пререгистрацията, идеята нови стандрати да се направят за три месеца и т.н. и т.н. Допуснахте отново системата да бъде поставена в положение на изчакване на неясни и не съвсем адекватни намерения за радикални промени. Не реагирате на безумните твърдения, че здравеопазването не работи. Защо решихте, че прехвърлянето е главният проблем, след като при бюджет от около 4,5 милиарда, твърдите, че пренасочването е в размер на 30 милиона. Не представяте нито идеи, нито мащаб, нито решителност. Не търсите подкрепа от съсловието, защото нямате достатъчен авторитет да я получите. И да подпишете и да не подпишете - все тая. Видният ОТГОВАРЯЩ ЗА МЕЖДУНАРОДНАТА ДЕЙНОСТ не подписваше години наред и какво от това. Нямате тежест, за да респектирате управляващите, а че защитавате основно частни интереси ви личи от километър.

Гост 21.11.2018 11:39:49

Необходимо е сериозно увеличение на цените. Всичко друго е вятър работа. Разходите на лечебните заведения ще нараснат с над 15% през 2019г., което означава, че трябва да се иска поне 15% средно увеличение на цените. А като се има предвид значителното недофинансиране на разходите към момента, увеличението трябва да е още по-голямо. Необходимо е глобално повишаване на средствата за медицински дейности, ако искаме да гарантираме приличен достъп и качество на медицинската помощ.

Гост 21.11.2018 11:31:41

И като няма възможност да се прехвърлят от един параграф към друг, какво? Да не би това да увеличи цените на дейностите, заплащани от НЗОК, или до 100% покриване на разходите за извършването им? Не, разбира се! Просто неусвоените средства ще се връщат в бюджета и лекарите ще бъдат лишени от тях.


Още новини
Увеличават се атаките срещу парамедици в „Спешна помощ“ в Уелс
18.09.2019 11:23:36

Увеличават се атаките срещу парамедици в „Спешна помощ“ в Уелс

Когато спешното повикване за оказване на помощ на човек в безсъзнание е прието, фелдшерът Джон Дж ...

Всички центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани
18.09.2019 10:32:17

Всички центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани

„Проблемът е от две години и четири месеца, т.е. отпреди влизането на моя екип в МЗ, когато ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...